Porady przed zakupem Alfa Romeo 147

• Autor wątku Autor wątku Piotrek3006
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Piotrek3006

Guest
Witam kolegów

Zwracam się z ogromna prośbą o pomoc w zakupie Alfy Romeo 147. Mój znajomy ma zamiar sprawić sobie taką przyjemność i poprosił mnie o pomoc. Więc zwracam sie do Was - użytkowników tego modelu z prośbą o pomoc przed zakupem takiej alfy. Dokładnie chodzi o wersję po face liftingu z silniczkiem diesla.
Będe wdzięczny za wszelkie informacje dotyczące rzeczy na które trzeba zwracać uwagę kupując taka Alfę. Oczywiście oferty sprzedaży mile widziane :)

pozdrawiam

nad tą drugą od lancia team sam bym sie zastanawiał gdybym tylko dysponował gotówką
części mają ok i znają sie na Alfach ( kupowałem kilka rzeczy ) ale tak konkretnie o tym autku to może wypowiedzą sie koledzy z Łodzi ? może ktoś zobaczy z bliska ?

Witam! W alfie 147 głównie na zawieszenie warto zwrócić uwagę,podczas oględzin i jazdy pojechać też na jakąś nierówną drogę lub żwirem wysypaną i tam wyjdzie czy zawiecha jest ok,jak nie bedzie dobra to targowac cene na wymiane... poza tym jak nie kopci i wchodzi rowno w obroty turbo suche i silnik zajebiscie przyspiesza to nie ma czego szukac,wiadomo trzeba sprawdzic czy klima działa jak jets tempomat to jego tez i inne bajerki elektroniczne:) poza tym tyle...

najlepiej można jeszcze sprawdzić komputer czy coś nie piszczy czy coś nie pokazuje. włąćzyć auto przejechać kilka set metrów i wyłączyć i tak kilka razy jak nic nie wyskoczy na stacyjce to ok :)

Przejachac sie bella z maksymalnie obrotowo (w granicach zdrowego rozsadku) przejsciem z biegu na bieg.
Moja wszystkie testy przeszla koncertowo (lacznie z komputerem). Pierwszy zonk wyszedl kiedy przetrzymalam ja do 5 tys oborotw na 4 tym biegu - a wtedy - wyskoczyla awaria systemu doladowania turbo i konie uciekly spod maski :D.

Witam Nowy tutaj, ale by nie zaśmiecać dołączam się do pytania szukam Alfy Romeo 147 tak do 30.000 PLN. I jak by miała skórę i diesla jak będzie czerwona lub czarna.

Wybrałem na razie te:
http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C6694128
http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C6486497
I ta http://otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C6728481 i tu pytanie do tej czy 200k km to sporo? Czy i kiedy czekała by mnie wymian turbiny .

Lub benzyna, ale jak to jest z LPG w tych autach? http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C6375742

zajebiste znalazles :D ta 1 obnizona bedize i utwardzona pewnie jakos jak wersja TI. ALe super sa :D Ja bym diesla bral nie pakowal sie w benzyne. Nie w 1.6 napewno

Zależy jak ktoś eksploatował to auto z turbiną. Możliwe że ma już zmienianą, i całkiem możliwe że to prawdziwy przebieg.

LPG się w TS nie bardzo sprawdza, jest to potencjalne źródło problemów, lepiej kupuj diesla.

O, proszę bardzo, poczytaj to

http://www.volvo-off.pl/old/index.pl?Kupuj%EA_Samoch%F3d

masz tam zakładkę o dieslach i blacharce- polecam serdecznie

Dla mnie tak czarna z navi jest kusząca a przebieg 200kkm to nic strasznego, tych czerwoncyh nie widziałem nie wiem jakie są,ale tą z bielska mogę śmiało polecić tym bardziej,że jest z forum i naprawdę zadbany egzemplarz :)

147 Pitusia możemy prześwietlić już w najbliższą sobotę na spocie
sprawdzi ja ok 20 osób ( jeżeli kolega chce ) więc opinia raczej obiektywna by była

alfaholik-Bioły
adamodg

Dzięki wielkie już zakupiłem tą z forum (Pomyślałem, że co, jak co ale ludzie z forum umieją dbać o Alfę) właśnie z 200k KM mam nadzieje, że to rzeczywiście nic wielkiego dla tego dieslka. To oficjalnie dołączyłem do zakochanych w Alfach po powrocie nią nie chcę już nic innego :D

yui napisał:
Dzięki wielkie już zakupiłem tą z forum
Skubany szybki jest.. :twisted:

Gratuluje wyboru. Moim zdaniem 147 to najładniejsza Alfa ostatniego 10-lecia.

Pochwal się ile zbiłes z ceny, bo cena wywoławcza była mimo wszystko dosyć kosmiczna..

adamodg nie dam rady musze być wtedy na uczelni. Tak TM to Tomaszów Mazowiecki.

rigobert nad czym tu się było zastanwiać :-). Niestety cena kosmiczna pozostała 31k PLN ale jakoś ta mi najbardziej pasowała.

WITAM. Ogladałem wczoraj alfe 147 wszystko jest w niezłym stanie widać że auto zadbane no ale jest jeden mały problem ciężko wchodzi jedynka i wsteczny reszta biegów chodzi normalnie ale tym wstecznym to trzeba szarpnąć żeby wszedł. Koleś mówił mi że to przez wyprzęgnik ale jakoś nie jestem przekonany czy to na pewno to .

Kupno alfy 147

Witam, przymierzam sie do zakupu alfy, mam juz nawet upatrzoną, alfa 147, JTD diesel 1.9 115 KM , rok 2004 przebieg 160 000 km. Stuka lewy wahacz, wiec najpewniej do wymiany, do tego dość twarde jest sprzegło, biegi zas wchodza wyśmienicie. Innych wad nie widze. Poradzcie co z tym sprzegłem, czy szykuje się wymiana ? Na co mam jeszcze zrócic uwagę? Może ktoś byłby chętny za odpłatnoscią przejechac się ze mną w okolice Poznania ją zobaczyc?
Ps. Czy czesto psuja sie piloty do centralnego zamka? Jest jakis z nimi problem że lepiej uzywac kluczyka a bagaznik otwierac od srodka??

Amortyzatory
Powrót