• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Pomysł na GPS w osłonie przeciwsłonecznej

Rzmudzior

Nowy
Auto
145 1.4 TS '00, Fiat Croma 1.8 '07
Ostatnio myślałem, gdzie umieścić w swojej 145 GPS - i wpadłem na pomysł, ze niezłym miejscem byłaby osłona przeciwsłoneczna. Niestety, w pełni otwarta, jest pod dużym kątem (słabo by było widać ekran), a ustawiona na prosto, zasłania mi praktycznie wszystko - stąd też pomysł, żeby zastosować jakieś szkłopodobne, przyciemniające światło, ale przezroczyste tworzywo, wrzucić w to nas stałe GPS, ewentualne kable zasilania puścić słupkiem - nie będzie widoczny z zewnątrz, więc problem kradzieży odpada. Pierwsze co mi wpadło do głowy, to plexi, grubości ok 1cm, oklejone folią do przyciemniania szyb.
Co o tym sądzicie? Może ktoś już coś takiego widział? Może macie inne ciekawe koncepty?

Obawiam się, że będzie "dawać" po oczach w nocy (mimo tzw. nocnego podświetlania), a druga sprawa, to kierowanie wzroku co jakiś czas do góry będzie męczące. Najlepiej jak coś co mamy obserwować jest na wprost, lub poniżej i na boki. Najlepiej przymocuj czymś na kilka dni i powoź się tak, a wtedy podejmiesz decyzję.:D

To będzie strasznie niewygodne, z resztą niebezpieczne :P Może skoro chcesz na stałe, to kup panel środkowy, pobaw się włóknem i tam wpasuj gps, chociaż uważam że to bez sensu, ponieważ złodziej w Polsce, jak nie będzie mógł ukraść to zniszczy. Także radzę normalne rozwiązanie z przyssawką na szybę :) zawsze można wyjąć, schować, zabrać

Pamiętajcie, że pozostawiona przyssawka na szybie = wybita szyba :)
Tego się właśnie obawiam :P
A co do kierowania wzroku, jestem na tyle wysoki, że kiedy osłona jest rozłożona, mam ją niemal przed oczami (fotel mam możliwie najniżej), więc właśnie tak, żeby nie odrywać wzroku od drogi to sobie wymyśliłem :P

Amortyzatory
Powrót