• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[155] Pompka paliwa nie dziala, auto nie chce zgasnac

• Autor wątku Autor wątku spidiiii
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

spidiiii

Guest
Witam. Mam problem z moja alfa. Mianowicie po przekreceniu kluczyka nie odzywa sie pompka paliwa, tak jak by nie dzialala. Samochod odpali lecz pozniej nie moge go zgasic. Aby ja zgasic musze wyciagnac przekaznik. Jaki moze byc tego powod?? Wersja alfy to 155 1.7 TS 8v.

A jak wyciagniesz kluczyk i bedziesz mial wlaczone swiatla to gasna czy auto zostaje na zaplonie ?

Wyciagam kluczyk ze stacyjki zapalam swiatla i radio a silnik dalej rowniutko chodzi. Jakby nigdy nic.

Wygląda to na samozapłon...niewłaściwe świece?

Wątpię. Alfa była użytkowana cały czas i nie było z Nią problemów dotychczas. Wiec świece są raczej odpowiednie.

miałem dość podobny problem z innym samochodem chociaż wtedy mi gasł po ok 10-15sek no i był na gaźniku. Problem nie był po stronie technicznej lecz w paliwie (hehe za dużego miało kopa:D ) Proponuje koledze wycieczkę do elektryka ale może najpierw pieszo? ewentualnie może to właśnie przekaźnik który wyciągasz by zgasić samochód?

Wymieniłem ten przekaźnik i dalej to samo. Silniczek krokowy pracuje caly czas a pompka paliwa nie(chodzi o te 3sek po przekręceniu stacyjki)...

Wymontuj stacyjkę bo w niej tkwi problem ( plastikowa nakładka ze stykami elektrycznymi )

Jakby pompa paliwa była uszkodzona to byś wogóle auta nie odpalił.
Tak, jak mówi Andrzej. Sprawdź stacyjkę. Po wyjęciu kluczyka ona nie rozłącza zapłonu.

Ok jutro sprawdze czy to moze faktycznie wina stacyjki i sie odezwe...

Doszedłeś co jest tego przyczyną ?

Może skrzynka bezpieczników lub kostka odchodząca od stacyjki ale byłem pewien ,że to sama stacyjka

Jeśli te objawy pojawiły się po ostatnich deszczach i wszechobecnej wilgoci, to szukaj dobrego elektryka.
Ostatnio jest wiele postów...., że wycieraczki same się włączają, lub wszystkie kontrolki się świecą....itp

Ostatnia edycja:
Właśnie chodzi o to że chcę to zrobić sam. Jeśli chciałbym oddać auto do elektryka już dawno bym to zrobił;]

Amortyzatory
Powrót