• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Pompa wspomagania kierownicy - allegro

Auto
AR 159 Sedan 2,0JTDM 170PS Nero Carbonio
Witam,

Jestem zmuszony wymienić pompę wspomagania. Panowie z autosklep24 krzykneli mi ~2000zł za nowa :). Używki trochę się boję, bo wymiana wiąże się z wyciąganiem silnika (2,4JTD), więc podejmowanie jakiegokolwiek ryzyka nie jest zbyt mądre.
Znalazłem coś takiego.

POMPA WSPOMAGANIA ALFA ROMEO 145 146 147 156 NOWA (640572720) - Aukcje internetowe Allegro

Czy cena nie wydaje się Wam za niska? Może ktoś kupił juz pompę w tym sklepie? Będę wdzięczny za dobre rady :).

Pozdrawiam

Cena przystępna, roczna gwarancja-zachęcające :) ale firma nie znana xD

---------- Post dodany o godzinie 13:55 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 13:43 ----------

Odezwij się do kolegi Marka on ma anglika na części xD Dobra cenka będzie i masz pewność,że pompa działa :) jego nr gg:3833652

Ostatnia edycja:
NIE KUPUJ TEJ POMPY!!! to najgorszy g... jakie moze byc! po roku Ci padnie - mialem zalozona taka u siebie (poprzednia wlascicielka wymieniala) a cena 2000zł to nie wiem kto Ci ja podawał ale ja pytalem w sklepie to mi odpowiedziano tylko nie pamietam dokladnie czy 600 czy 700zł, stwierdzilem ze zaloze uzywana i jest lux :)

Szukam więc używanej pompy i mam takie pytanie - czy pompa do JTD i TS to ten sam model? Czy w 147 i 156 była stosowana ta sama pompa? Z ofert na allegro można by tak wnioskować, ponieważ jedna pompa jest oferowana w aukcjach jako pasująca do 147, 156 i GTA.
Jeżeli tak, to wydaje się, że warto by było kupić pompę z samochodu z silnikiem TS, ponieważ nie powinna być "wysilona". W końcu taki silnik waży znacznie mniej, więc pompa ma mniej pracy. Benzyny zazwyczaj mają też mniejsze przebiegi.
Z drugiej strony budowa układu hydraulicznego jest taka, że pompa powinna pracować cały czas z takim samym obciążeniem. Od tego jest zawór przelewowy...
Będę wdzięczny za dobre rady :).

Odezwij się do kolegi Marka on ma anglika na części xD Dobra cenka będzie i masz pewność,że pompa działa :) jego nr gg:3833652.
Już ci podpowiadałem...do osób z forum można mieć większe zaufanie niż do całkiem nie znajomych i cene można dobrą dostać xD

Zgłębiłem temat, więc pomyślałem, że dobrze byłoby się podzielić wiadomościami.

Pompa do 2,4JTD CF3 2001r to:
465 34 747
Pompy które można włożyć zamiast niej:
464 73 843
465 33 006
608 15 757

Pompy te występują w następujących autach:
Multipla, Doblo, 145, 146, 147, 156, 166, GTV, Spider, Palio, Marea, Bravo, Brava, Siena
Ogólnie raczej z silnikami JTD.

czy orientuje się ktoś czy istnieją zestawy naprawcze do pompy wspomagania? żebym mógł ją sobie sam zregenerować. Z tego co się orientuję jest ona rozbieralna. Ostatnio zaczęła ona strasznie szumieć :(

Pompa wspomagania do 159 JTDM

Moja pompa tez zaczela wydawac dziwne dzwieki juz po 55.000km. Zaczalem wiec przegladac strony aby taka kupic. Na razie trafilem na pompy do modelu 156 wiec jesli kogos taka interesuje to nowa kosztuje w niemczech ok.160€. Sa tez tansze z demobilu. Sa rowniez warsztaty w PL regenerujace pompy. Miedzy innymi specjalizujacy sie w tej dziedzinie warsztat w Poznaniu. Auto Wspomaganie Tadeusz Rubasiński

ul. Bukowska 237 /28, Poznań
tel. 504 903 313

Jesli ktos chcialby taka pompe w niemczech kupic to sluze posrednictwem lub informacja.E-mail:zmk77@interia.pl

Czy wie ktos cos o pompie do mojego modelu.?
W Berlinie w AlfaRomeo kosztuje ona 333€ ale stara trzeba oddac.

Pozdrawiam

Zbylo

Moja pompa tez zaczela wydawac dziwne dzwieki juz po 55.000km. Zaczalem wiec przegladac strony aby taka kupic. Na razie trafilem na pompy do modelu 156 wiec jesli kogos taka interesuje to nowa kosztuje w niemczech ok.160€. Sa tez tansze z demobilu. Sa rowniez warsztaty w PL regenerujace pompy. Miedzy innymi specjalizujacy sie w tej dziedzinie warsztat w Poznaniu. Auto Wspomaganie Tadeusz Rubasiński

ul. Bukowska 237 /28, Poznań
tel. 504 903 313

Jesli ktos chcialby taka pompe w niemczech kupic to sluze posrednictwem lub informacja.E-mail:zmk77@interia.pl

Czy wie ktos cos o pompie do mojego modelu.?
W Berlinie w AlfaRomeo kosztuje ona 333€ ale stara trzeba oddac.

Pozdrawiam

Zbylo

uzywane do 159
500zl http://allegro.pl/alfa-romeo-159-brera-spyder-pompa-wspomagania-i1273285701.html

tutaj za 450 zl http://allegro.pl/pompa-wspomagania-alfa-romeo-159-brera-2-2-jts-i1286613285.html

Pompa raczej jest rozbieralna i jesli sie nie myle to w srodku mozna sie natknac na uszczelniacz i lozysko slizgowe badz cos podobnego.Pozadny warsztat w rozsadnych pieniadzach na pewno sobie poradzi o ile nie bedzie powazniej uszkodzona.Kiedys na necie widzialem jak koles zrobil manuala regeneracji na podstawie golfa 3 jak znajde to wkleje

---------- Post dodany o godzinie 20:36 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 20:34 ----------

no i sie znalazlo

http://www.vwgolf.pl/porady/regeneracja-pompy-wspomagania-na-bazie-mk3/

Temat trochę stary ale nie ma sensu robić nowego wątku.
Czy ktoś z Was słyszał bądź używał pompy wspomagania firmy WRC? Jestem zmuszony do kupna i ciekawi mnie co to jest bo cena bardzo atrakcyjna niecałe 230zł

Amortyzatory
Powrót