pomocy-tryb awaryjny i mnóstwo błedów....

MisiekXc

Nowy
Auto
Alfa Romeo 147 1.6 16V TS
witam !

mam problem z moja alfa 147 1.6 105km , otóż po remoncie silnika tzn, byl wymieniany sam dól i glowica robiona itd, od tej pory alfa wariuje nie reaguje na gaz a jak zareaguje to tylko do 3 tys obrotów dochodzi , no i wywala na kompie strasznie dużo błędów i tryb awaryjny, stoi juz pól roku u mechanika i chłopy nie moga dojsc co to.... juz nie mam pojecia , ostatnio wymienialem komplet sterownika z 105km tyle ze byly inne numery na sterowniku niz na tym co ja mam, moze ktos sie orientuje co to moze byc....??? :/

Po pierwsze: ZMIEŃ MECHANIKA !!!
Po drugie: napisz co to za błędy - kody błędów

niestety nie mam w okolicy lepszego, akurat nie zapisalem tych błedów ale bylo ich az za duzo...

Panie, to może być wszystko, nikt nie wyciągnie szklanej kuli i nie wywróży co Ci się tam dzieje. Weź od mechanika kody tych błędów, bo inaczej to będzie wróżenie z fusów. Mi jak coś się dzieje z motorownią to pierwsze co robię to łapie lapka i podpinam alfę pod MES`a i sprawdzam jakie błędy wywaliło.

Co do mechanika zobacz w dziale regionalnym kto jakiego mechanika poleca, może warto Alfę z holować po prostu gdzieś dalej do fachowca który ogarnie temat bo ,,pół roku i chłopy nie mogą dojść" to jakaś kpina - niech kupią wiagrę, a nie za Alfy się biorą ;D

Ostatnia edycja:
niestety nie mam w okolicy lepszego, akurat nie zapisalem tych błedów ale bylo ich az za duzo...

No jak pół roku nic nie zrobił to raczej marny ten mechanik. Rozrząd ustawiany był na blokadach? No i musisz jakieś błędy podać bo tak to jak wróżenie z fusów.

tak rozrzad na blokadach, jutro wezme błedy , no ale az dziwne przed remontem tego nie bylo... i nagle sie posrało wszystko...

tak rozrzad na blokadach, jutro wezme błedy , no ale az dziwne przed remontem tego nie bylo... i nagle sie posrało wszystko...

Jak dla mnie to sam sobie właśnie odpowiedziałeś :) Jeżeli przed remontem było ok to znaczy że przy składaniu całości do kupy coś panowie mechanicy spartolili. Wierzę że silnik udało im się złożyć prawidłowo ale coś z elektryką pomieszali

Po odpaleniu kontrolka silnika gaśnie ?

Ostatnia edycja:
silnik odpala normalnie , kontrolka swieci po dopaleniu tez. tylko nie wiem co tam mozna pomieszac... juz nie pierwsza ich alfa , takze mysle ze wiedzieli jakto złozyc...

silnik odpala normalnie , kontrolka swieci po dopaleniu tez. tylko nie wiem co tam mozna pomieszac... juz nie pierwsza ich alfa , takze mysle ze wiedzieli jakto złozyc...

Jak kontrolka nie gaśnie po odpaleniu to stawiam że brakuje sygnału z jakiegoś czujnika np. położenie wałka rozrządu (mogli przy montażu silnika uszkodzić jakiś przewód elektryczny) Jak podasz błędy to zobaczymy.

Najpierw napisz jakie błędy Ci wywala bo wymienisz pół samochodu i dalej będzie to samo

wyklekotał i zadymil JTD

Przecież pisałeś że sterownik wymieniałeś już. Tak jak kolega wyżej napisał nic nie wymieniaj tylko podaj te błędy wszystkie.

no i mam błędy, z tego co sie orientuje to"
P0220 - czujnik polozenia pedalu gazu?
P1221 - przepustnica ?
P0340 - czujnik wałka rozrządu?
p0100 - przeplywomierz?
i co wy na to?
dodam ze,przeplywomierz nowy i czujnik wałka rozrządu nowy.

Ostatnia edycja:
P0220 dotyczy potencjometru pedału gazu sprawdzić poprawność działania i okablowanie

P1221 czujnik polozenia przepustnicy sprawdzić okablowanie lub wymienić czujnik

P0340 czujnik polozenia rozrządu. Albo przedstawiony rozrząd - liche blokady lub uwalony czujnik

P0100 do sprawdzenia poprawność działania przeplywki.

Spróbuj założyć stary sterownik i zobacz czy coś się zmieni. Czemu go wymieniłeś?

Ostatnia edycja:
no wlasnie to jest na starym sterowniku, na drugim to juz wogole nic nie chodzilo, chyba ze wymienic sterownik na inny o takich samych numerach??

A to przepraszam. Nie ma sensu sterownika kupowac jeżeli nie ma pewności że to on robi takie siupy. Jeszcze bym się pokusił o sprawdzenie okablowania z w/w czujników. Musialbys ściągnąć sobie e-learn'a miernik do ręki i sprawdzać kabelki. Wszystkie wtyczki podociskane, bezpieczniki całe?

nie znam sie az na tyle, alfa stoi od pazdziernika u tych niby mechanikow, pytalem ich czy moze kabel jakis przerwany albo nie laczy cos itd, zapieraja sie ze sprawdzali, takze coz wiecej moge zrobic :/

Wiesz takim sposobem wymienisz pół auta i nic z tego nie będzie. Nikt Ci nie powie kup sterownik i wszystko wróci do normy bo tak być nie musi... Szczególnie że przed rozpoczęciem prac wszystko działało :(

Amortyzatory
Powrót