• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

POMOCY! SPADEK MOCY!!! CO ROBIC?

• Autor wątku Autor wątku alfons
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

alfons

Guest
Mam problem!

Mam alfe 156 z 1998 roku.
NIestety na niskich obrotach na 1 i 2 jest odczuwalny spadek mocy. Auto kula sie wtedy gorzej od malca;/ Dopiero przy 3tys obrotow auto wchodzi na wlasciwe tory!

Uzytkownicy blagam pomozcie, bo nie wiem co mam robic i co to moze byc;/

pozdro`

Stawiam standardowo na sensor przepływu powietrza czyli przepływomierz to pierwsza rzecz od której bym zaczął sprawdzanie przy takich objawach...

alfons napisał:
Dopiero przy 3tys obrotow auto wchodzi na wlasciwe tory!
ten problem z tego co ostatnio czytalem, ma wiecej osob... w tym ja :D

przeplywke wymienilem i caly czas jest to samo... najbardziej widoczne jest to na zimnym silniku.

Sprawdźcie rurę dolotową (przepustnica>filtr powietrza czy nie ma pęknięć) ,dopiero później resztę.Oby to to ,cena ca 180 PLN do mojej.

do 145 w ASO 40 zl...

Własnie spróbowałem się przejechać na odpiętej przepływce. Silnik zimny, dzisiaj nie jeżdzona, i co prawda wyjechać z garażu sie dało, ale już pod mikroskopijne wzniesienie podjechać juz nie, Przynajmniej moja Alfa zaraz gaśnie.
Też nie mam pewności czy wymienić przepływomierz , czy nie ma tej konieczności,a 250zł piechotą nie chodzi. na liczniku mam 100tyś km
i też mam wrażenie że poniżej 3 tyś dziura, ale wyłącznie na ciepłym silniku, na zimnym ciągnie już z dołu.
Ps, W serwisie radzili mi przeczyścić przepustnice. co wy na to??

no własnie na zimnym, reaguje ochoczo na gaz na niskich obrotach, jak się rozgrzeje mam dziure jak w jakimś starym turbo dieslu na niskich obrotach.
Examiner miałem podłączony tydzień temu. Jedyne co wyszło to:
PARAMETR SAMODOPASOW. TRA PONIŻEJ DOLNEGO LIMITU - i facet z serwisu twierdzi że przepustnica do czyszczenia.

ostatnio pisalismy z pitoriixem na gg o sprawdzaniu czujnikow w domowych warunkach. nie znam sie na tym, wiec nie wiem jak ma sie takie sprawdzanie w odniesieniu do examinera, ale jak na podstawie tego pomiaru uda sie stwierdzic ze sonda jest zepsuta to zaoszczedzisz kilka dyszek...

wklejam rozmowe z gg:
08:29:24 piotriix (GG# 6180855)
sa 4 kable
daw biale
08:29:41 piotriix (GG# 6180855)
i to jest grzalka
08:29:51 piotriix (GG# 6180855)
tam nierzysz opor
08:30:03 piotriix (GG# 6180855)
pozostale kable
08:30:15 piotriix (GG# 6180855)
mierzysz bez odpinania sady
08:30:23 piotriix (GG# 6180855)
voltomierzem
08:30:29 piotriix (GG# 6180855)
ma byc
08:30:42 piotriix (GG# 6180855)
od 0.2 do .08
08:30:58 piotriix (GG# 6180855)
i caly czas sie zmieniac
08:31:16 piotriix (GG# 6180855)
nie wtyke masz gdzies u gory
08:30:37 eh69 (GG #1905011)
aha czyli grzalki dotykac nie musze?
08:30:47 eh69 (GG #1905011)
wtyka wiem gdzie jest pod maska... jesli to o ta chodzi
08:31:40 piotriix (GG# 6180855)
przy grodzi silnikowej
08:31:48 piotriix (GG# 6180855)
tak
08:31:01 eh69 (GG #1905011)
ok
08:32:10 piotriix (GG# 6180855)
pamietaj na bialych ma byc 12 v
08:32:30 piotriix (GG# 6180855)
czarny i szary albo zielony
08:32:41 piotriix (GG# 6180855)
to max 1v
08:32:48 piotriix (GG# 6180855)
minimum
0,2v
08:33:00 piotriix (GG# 6180855)
i ma sie zmieniac

aha - teraz widze ze byles na examinerze...
jak tak wyszlo to wyczysc przepustnice - to kilka minut odkrecania i troszke szorowania benzyna :) jak nie wiesz jak to zrobic to daj znac, bo mam zdjecia z mojego czyszczenia, tylko jeszcze ich nie opisalem...

Dzięki, ale dla mnie to czarna magia, młody elektronik i elektryk to ze mnie nie jest. :)
No a czy ktoś czaji co to jest - SAMODOPASOWANIE TRA?
Ps, W serwisie radzili mi przeczyścić przepustnice. co wy na to??

to mechanik Ci powiedzial konkretnie ze trzeba wyczyscic przepustnice? czy ze to cos zwiazanego z przepustnica?
jak to drugie to moze czujnik polozenia przepustnicy? bede go sprawdzal u siebie - mam wskazowki od piotriixa - i bede tez robil zdjecia :) ale nie wiem keidy to zrobie :)

wszystkich zdjec nie mam, wrzuce dzisiaj do zrob to sam to co mam...

Po tym jak wyszło,że te ( TRA poniżej.) powiedział mi że do czyszczenia jest przepustnica.
A dopiero póżniej powiedziałem że coś muli poniżej 3 tyś, i spytałem czy to może być powodem, wtedy przytaknął, ale całkiem możliwe że bez przekonania i na odczepnego.

csscss, szukalem czegos o braku mocy na niskich obrotach i znalazlem cos takiego:
"Łi łill sii" !! Przepływomierz właśnie mam założony - nowy bosha za 400zł (zabolało mój portfel, za co ja teraz piwo kupie w nięzybrodziu Question ). Pierwsze wrażenia - auto jakieś takie inne, jakby płynniej i lepiej zbierało się na wyższych obrotach... zaryzykowałbym stwierdzenie że jeździ jak kiedyś, jak Alfa Laughing Ale dość popadania w euforie... Pojeżdżę z nim kilka dni i zobacze jak będzie z duszeniem itp... Problem w tym że na kompie nadal wyskakują błędy (parametry FRA - jakies autodopasowawcze o ile dobrze pamiętam). Egzaminer podaje jako prawdopodobną przyczynę "lewe powietrze" ale niestety rura dochodząca do przepustnicy jest jak najbardziej w porządku... Padło podejrzenie że to mogła pasć uszczelka gdzieś w okolicach silniczka krokowego, ale tu trzebaby rozbierać trochę... tak więc ze dwa dni pojeżdżę z tym przepływomierzem i zobaczymy jak będzie... Jak coś nowego sie będzie dało to dam znać...
kilka postow dalej ten sam Pan napisal, ze ten blad powstal przy starym przeplywomierzu i ze jego problem ustal :)

link do tematu: http://www.alfaromeo.pl/phpBB/viewtopic.php?t=612

nie wiem tylko czy FRA to jakas literowka czy calkiem inny blad, ale o TRA tez znalazlem:
Wróciłem właśnie z examinera.
Były błędy:
1. Parametr samodopasowania TRA poniżej dolnego limitu.
2. Lampka temperatury wody Obwód otwarty.
Błędy skasowane.
Przed jazdą do warsztatu przydusiło ją.
W czasie badania na examinerze zero problemów.
Mechanik przejechał się moja AR tak dość ostro.
Po ponownym odpaleniu na gorącym silniku występowało falowanie obrotów 1500 - 600.
Stwierdził że to na pewno czujnik położenia przepustnicy - koszt 800 zł.
Falowanie na biegu jałowym raz występuje raz nie.
Zauważyłem także że obroty po zdjęciu nogi z pedału przyspieszenia nie schodzą płynnie do 600 obrotów tylko stopniowo z 900 skok po 3 - 4 s na 600.
Co myślicie o tym czujniku położenia przepustnicy.
ale tutaj tez pomoglo wymienienie przeplywki...

link do tematu: http://alfaromeo.pl/phpBB/viewtopic.php?t=1323&postdays=0&postorder=asc&highlight=tra&start=20

najlepiej przestudiuj oba tematy, bo nie chce Cie wprowadzic w blad :)

jakbys zdecydowal sie kupic przeplywke to przed zakupem mozesz jednak wyczyscic przepustnice, poza czasem nic Cie to nie kosztuje. przy okazji przeplywke tez mozesz wyczysci, wyglada ona tak:
32.jpg

wprawdzie to do opla, ale ten w alfie nie powinnien sie zbytnio roznic... do przeplywki sa podpiete gumowe rury, ktore ida z filtra powietrza do przepustnicy. wykrec te dwie sruby z gwiazdkami i wyciagnij wklad. potem przeplucz w benzynie ekstrakcyjnej, porzadnie wysusz, zamontuj i zobacz czy pomoze.
nowy przeplywomierz na allegro kosztuje cos kolo 200 zl, szukaj pod haslem przepływomierz powietrza. tylko najpierw jedz do serwisu fiata lub alfy i dowiedz sie jaki nr katalogowy ma przeplywomierz do Twojego silnika. mozesz tez zapytac kogos kto ma program eper zeby Ci sprawdzil lub moze sprzedawca na allegro bedzie wiedzial :)
wymiana przeplywki jest prosta jak drut - luzujesz obejmy, odpinasz wtyczke, sciagasz gumy od dolotu i wkladasz nowy przeplywomierz :)

jak bedziesz mial ochote robic to sam to mozesz robic zdjecia, a potem wrzucic do zrob to sam :)

to by bylo chyba na tyle - powodzenia :)

ja miałem cos takiego i wieszałą sie sonda lambada
jechał dopiero od 3 tys a na zimym palił jak chciał
w serwisie mi powiedzieli ze nie sa w stanie znalesc przyczyny
dopiero u znajomego pod kompem wyszłóo przy powolnym dodawaniu gazu wyszło ze sąda pokazuje tylko 0.8 czyli nie działa od 2700 obrotów pokazywała normalnie az do 4200 potem spowrotem sie wieszała 4 miechy z tym walczyłem wymiana prawie wszystkiego a tu taka pierdoła nie zawsze przepływka jest powodem złego zapalania

Dzięki za dane.
. Zaczne od przepustnicy. jak nic to nie da to kupie przepływke, ale Boscha za 250 a nie jakąś tam no name za 180.. A jak dalej nic , no to może sonda. A może wiecie ile kosztuje sonda???

sonda NGK kolo stowki...

Amortyzatory
Powrót