POMOCY MAM DOSC!!! alfa sie psuje;/ co robic?

• Autor wątku Autor wątku alfons
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

alfons

Guest
W styczniu kupilem alfe...

Radosc jak cholera, w koncu alfa stanela pod moim domkiem:)

Na poczatek wymiana oleju, filtrow i rozrzadu. Inwestycja nienajnizsza, ale powiedzqailbym niezbedna.

Jednakze po pewnym czasie cos zaczelo sie delikatnie mowiac pieprzyc;;/

Auto tracilo moc, obroty skakaly jak zajaczek wielkanocny, swisty stuki i wszelkiego rodzaju inne niepokojace dziwki dobiegajace z silnika:((

Poejchalem na egzaminer... Diagnoza: Uszkodzona sonda lambda;/

Koszt niewielki, wiec raz z sonda wymienilem jeszce przeplywke oraz swiece;)

Efekt???

ZADEN. Co prawda obroty sie uspokoily, ale autko nadal nie ma takiego przyspieszenia jakiego bym sobie zyczyl. Poprzednio mialem bravo i delikatnie mowiac alfa zbiera sie przy nim jak maluch;(

NIe mam juz sily na dalsze dochodzenie przyczyn. Egzaminer mnie zawiodl, reszta rozklada rece;/ NIe mam zamiaru wydawac siana na wszystko po kolei.

Moze ktos z forumowiczow moze mi cos doradzic? Poki co po 3 miesiacach uzytkowania nie jestem zadowolony z samochodu;/ a szkoda...

Blagam pomozcie!!!! moje gg 4444843

Co poczac dalej?

eh ta codowna wiara w examiner.to przyrzad do pomocy a nie odpowiedz na wszystko .zacznij tak jak przy normalnym silniku.dobry mechanik i po kolei caly przeglad silnika .po co wymieniales przeplywke jak pokazalo ci blad sondy.a co jeszcze robiles? pewny jestes ze rozrzad dobrze ustawiony? a wariator?.napisz co zrobili .najlepiej podaj co zdjagnozowali i czym.podaj kody bledow i wynik analizatora

stuki jak w dieslu to wariator najprawdopobniej - masz na forum 8 stron o wariacie nawet nagrany dzwiek silnik z uszkodzonych wariatem - forum ogolne. slaby but moze byc od wariata. jaki przebieg auta? moze katalizator? moze swiece? kable WN?
jak nie wariat to moze popychacze. mechanik nei zareagowal na te stuki? ten mechanik zna sie na alfach? jak obroty skacza to wyczysc przepustnice i silniczek korowy - brudza sie w kazdym aucie, zwlaszcza w tych z olejem niskiej jakosci.

staraj sie dokladnie opisywac swoj problem... swisty i stuki dla niektorych moga byc normalnym dziwkiem pracy silnika :) wszystkie usterki wystepuja w innych autach (poza wariatorem bo inne auta go nie maja) wiec nie ma tu co winic biednej alfy...

A może kolega tak się napalił i kupił bardzo zjeżdżony egzemplarz, nic wcześniej nie wiedząc o tym samochodzie.

Więcej spokoju i rozwagi my tego auta nie widzimymożemy tylko naprowadzić na sposoby usunięcia niewątpliwej usterki w Twoim aucie. To jest tak jak wszystko sie wymienia bez sprawdzenia podstawowych spraw które nie pociągają za sobą dużych kosztów

Jaki silnik Auta?? Jaki jego przebieg?? Czy ma instalacje gazowa?? Od ilu kilometrow?? Czy wymieniales filtry w instalacji gazowej i inne bzdety jesli auto posiada gaz?? Napisz wiecej o tym aucie, bo nic nie wiemy

a ja zadam glupsze pytanie - filtr powietrza czysty, a jego dolot szczelny??

Odezwij sie do nas, cos pomyslimy :mrgreen: :mrgreen:
Znam rece ktore lecza........nie takie przypadki :twisted: :twisted:

marcins737 napisał:
1. pytanie podstawowe - czy rozrząd był wymieniany przy użyciu blokad wałków czy bez nich ??

2. jaki przebieg auta , ile przebiegu mają świece ??

3. czy analiza spalin nie wykazuje zbyt wysokiego poziomu węglowodorów ?? (!!! UWAGA - nie każdy analizator pokazuje tą wartość !!!)

auto ma przebieg 128tys.

rozrzad wymieniany bez uzycia blokad walkow. silik 1,8 TS. Swiece swiezutkie - max. 200km.

alfons napisał:
rozrzad wymieniany bez uzycia blokad walkow.
jak jestes pewny to jedz gdzies gdzie je maja i niech Ci sprawdza czy jest ok. olej tego mechanika jesli podjal sie wymiany bez blokad.

marcins737 napisał:
to jedź tam gdzie mają blokady

czy ten kto wymieniał rozrząd to spec od alfy czy tylko spec od samochodów różnych ??

od roznych. jak dotad bylem zadowolony z jego uslug, ale wydaje mi sie ze alfa przerasta jego mozliwosci:(

a propo rozrzadu to wie ktos gdzie w lublinie mozna sprawdzic czy rozrzad jest dobze ustawiony :?: :?:
bo wydaje mie sie ze po podlaczeniu do kompa takich informacji sie nie uzyska :?: :?

jezeli to jest np.jeden zabek to nie.ale takie sprawy moze dobry mechanik wylapac/czyt myslacy/

witka
to ja bym postawił na zle złozony rozrzad a co za tym idzie juz moze jakas nieszczelnosc w glowicy. moze delikatnie tłok napiera w zawór i lada chwila sie urwie a wtedy ............

ha a moze dzieki napieraniu tłoka w glowe panewki poleciały.

bez blokad juz widziałem dwa t.s-y złozone i zrobiły niewiele kilometrów. w jedym udało sie uratowac silnik w drugim urwał sie zawór i zrobił ogromna dziure w tłoku i całosc poszła na złom

pozdro
łukasz

jak na razie autko stoi w serwisie. orietnacyjny koszt 1600;/
nie polecam robienia tego samochodu u "znajomych";/

Moglo byc gorzej, glowa do gory :)
Staramy sie ludzi uczulac na panow czesiow, tadziow itd. Niestety nie do wszystkich mozemy dotrzec...
Masz piwo na zdrowie :)

NIE WIEIM CO ROBIC.
WSZYSTJO ROBIONE BYLO PO ZNAJOMOSCI;/
JAK NA RAZIE CZEKAM AZ MOJA BELA WYJEDZIE Z SERWISU I BEDE NIA MOGL POSMIGAC, WIEC POKI CO JESTEM POWSCIAGLIWY. LICZE ZE WSZYSTKO BEDZIE OKI:)

ciezko sie z toba nie zgodzic:)

mam nadzieje ze na pt bedzie juz gotowa i bede nia mogl smignac w gory;d

Amortyzatory
Powrót