Pomocy. Brak mocy i dym z pod maski

• Autor wątku Autor wątku navarat
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

navarat

Guest
To moj pierwszy temat i odrazu z problemem :P.
Otorz od 2 dni moja alfka 145 1.6 TS nie ma wogole mocy na pierwszym i drugim biegu, zachowuje sie tak jakbym probowal ruszac z czworki. staram sie tyle co ruszyc na jedynce i zaraz wrzucam trojke bo od trojki w zwysz zachowuje sie juz normalnie. Po za tym ciezko wchodzi 1 i 2 albo wogole nie chce wejsc musze sie czasem ostro napocic. Dzisiaj zatrzymalem sie na dosc sporym wzniesieniu(bo musialem :P) no i probowalem ruszyc i nic tylko zobaczylem dym z pod maski niby silnik wyl ale auto niejechalo, musialem wycofac z tej gorki no i pojechalem dp domu w ten sposob jak opisalem wyzej.
Prosze o pilna pomoc o informacje co to moze byc i co moge zrobic. Z gory THX

PS. Dodam ze silnik sam w sobie pracuje normalnie bez zadnych skokow obrotow itp.itd.

Oho niedawno był taki temat , wszyskie objawy wskazują na tarcze sprzegła

75andrew155 napisał:
Oho niedawno był taki temat , wszyskie objawy wskazują na tarcze sprzegła

tak, dokładnie takie objawy spotkałem kiedyś w oglądanym egzemplarzu. Potem się okazało, że tarcza sprzęgła dostał gdzieś oleju (pewnie jakiś uszczelniacz puścił) i na jedynce i dwójce auto nie chciało jechać. W momencie kiedy trochę dłużej potrzymało się sprzęgło podczas ruszania, zaczynał się swąd i lekki dymek.

otorz bylem dzis u mechanika i zaspiewal mi za naprawe sprzegla 300 funtow( mieszkam w angli).
Mam pytanko jak dlugo dam rade tak jezdzic ruszajac praktycznie zawsze z trojki? Niechcem zdemolowac sprzegla maksymalnie ale jestem zmuszony przemieszczac sie tym autem dopuki kasy nienazbieram

Hmmmm....

Raczej daj sobie siana z jazdą. Tarcza już umarła, a ruszając na pół sprzęgle z 3 biegu, przypalisz jeszcze docisk, a przy odrobinie szczęścia i koło zamachowe. Po prostu oba te elementy niepotrzebnie poddajesz obróbce termicznej.....

Mam jeszcze jedno pytanko czy to sprzeglo bedzie pasowac do mojego auta:

Alfa Romeo 1.6 Junior 16V Twinspark r.1999 benzyna

Clutch Kit
1.6 16v - 1.8 16v

Part Number: S4P189
Manufacturer: Valeo

Listed Price: £127.77
Our Price: £95.83
You Save: £31.94 (25%)
Please note that All Prices Exclude VAT.

Podstawa to trzeba to rozebrać i sprawdzić co się stało może wystarczy nabić okładziny za iewielka kaske i będzie gitara a może puścił uszczelniacz i zalewa tarcze sprzęgła i trzeba wymienic uszczelniacz trzeba to sprawdzic bo nie jest powiedziane że jest to coś powaznego

Niestety sam tego nie zrobie gdyz nie mam warunkow ani narzedzi a mechanicy sie cholernie cenia tutaj. Za 6,5 h pracy (wymiana sprzegla) policzyl sobie 255 funtow.
Wiec za samo sprawdzenie co tam sie stalo skasuje mnie napewno tez zdrowo.
Cholera nie wiem co robic a musze szybko to naprawic.

wczoraj wybralem sie do specjalisty od alfy, przejechal sie moja alfunia i stwierdzil ze to chyba nie sprzeglo. Nie wiem jestem umowiony z nim na srode wiec dam znac po wizycie co to faktycznie dolegalo mojemu autku napewno przyda sie to innym na przyszlosc.

Amortyzatory
Powrót