• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Poliuretan wymiana

• Autor wątku Autor wątku rebellion1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rebellion1

Guest
Witam
Dziś oddałem auto do mechanika celem regeneracji tylnego zawieszenia ( wymiana tuleji zwrotnicy i wachaczy poprzecznych) jednak zostały wymienione tylko tulejki zwrotnicy. Gośc miał obawy żeby ruszyć wachacze bał sie czy poliuretany ( carhard ) będą pasować i nie chciał rozbierać żeby później nie mógc złożyć. Mam pytanie to tych co robili juz coś takiego czy śmiało wycianć stare gumy i montoważ z carhardu czy jest jakiś inny cwancyk ( czy to że tuleje z carhard-u nie sa zbyt precyzyjnie wykonane tzn średnice nie sa równe mają małe "fale dunaju" nie ma wpływy na montaż ) Z góry dziekówka za pomoc

powiem tak z carhard'u brałem poliuretany pod stabilizator i pasowały idealnie to moge polecic na pewno :!: , wahacze wyminiam w całosci to nie wiem niestety

pozdrawiam

Właśnie zakupiłem tuleje stabilizatora poliuretan.
Cena bardzo atrakcyjna (promocja). Gdyby ktoś był zainteresowany:
http://www.strong-flex.eu/index.php

alces1 i jak się jeździ na tych poliuretanach? Może ktoś inny ostatnio takie zakładał?
Patrząc na ofertę: http://www.strong-flex.eu/index.php...=shop.browse&category_id=303&Itemid=1&lang=pl - zastanawiam się, jaka może być różnica między żółtymi z nazwą SPORT a czerwonymi, zwykłymi?

Właśnie rozważam kupno tulei PU na stabilizator przedni i fajnie byłoby poznać opinię :)

Pozdrawiam,

zastanawiam się, jaka może być różnica między żółtymi z nazwą SPORT a czerwonymi, zwykłymi?

Właśnie rozważam kupno tulei PU na stabilizator przedni i fajnie byłoby poznać opinię :)

Pozdrawiam,

Zółty = skała/plastik - na miasto na codzień nie polecam, wytrzesz farbe na stabilizatorze. Czerwone poddają się i to najlepszy wybór na przedni stabilizator do cywilnego auta.

Mnie korci zakup kompletu na przód i tył. Nie wiem tylko czy poradze sobie z wymianą.. Po wymianie których trzeba zbieżność ustawiać? Jak myślicie warto wydać tyle kasy na to? W moim aucie gumy wyglądają ok, ale piszczy i skrzypi wszystko.. czasem na miesiac jest super cisza i przyjdzie taki dzień, że uszy bolą:/

Ja robilem tyl w PU z carhardu

Gumki drazka stabilizatora pasuja
Gumki zwrotnicy tyl pasuja
Gumki wahaczy poprzecznych po wymiarach powinny pasowac ale jeszcze nie wymienilem
Monyuje sie je w nastepujacy sposob W chochelce znajduje sie wprasowana tuleja stalowa z guma w srodku gume sie wypala badz wycina a w ta stalowa tuleje wklada nowe gumki z PU

wahacze wleczone kupilem nowe

Ja robilem tyl w PU z carhardu

Gumki wahaczy poprzecznych po wymiarach powinny pasowac ale jeszcze nie wymienilem
Monyuje sie je w nastepujacy sposob W chochelce znajduje sie wprasowana tuleja stalowa z guma w srodku gume sie wypala badz wycina a w ta stalowa tuleje wklada nowe gumki z PU

wahacze wleczone kupilem nowe
Czy chodzi o to co jest w tym manualu:
http://www.forum.alfaholicy.org/zro...zwrotnicy_zawieszenia_tylnego_alfa_156_a.html
Tych tulejek jest w sumie 8?
Czyli nie wybijamy całej tuleji tylko usuwamy starą gume? nie będzie to zbyt luźne po wymianie..hmm

Taka informacje odnosnie montazu PU w wahaczach poprzecznych otrzymalem od sprzedajacego sam jeszcze tego nie robilem

Mam założone wszystko co się dało na tył z carhardu, czyli tuleje wahaczy i poduszki stabilizatora, przy montażu była obawa że metalowe wewnętrzne tuleje w tulejach wahacza są za krótkie i będzie trzeszczało, jeżdżę pół roku i cisza.

Mialem z carhardu stabilizator 2 na gorny wahacz 2 na dolny , tyl stabilizator , tyl poprzeczne 4 sztuki , i wzdlozny 2 sztuki w sumie wszedzie gdzie sie dalo , potrzeszalo jakies 2 miechy potem sie ulozylo
czesc ma w ofercie a czesc dorabian na zamowienie nei wiem jak ma teraz czy zostawil sobie wzory

Amortyzatory
Powrót