Polerowanie szyby przedniej

• Autor wątku Autor wątku SEBEK
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

SEBEK

Nowy
Auto
Black 159 1.9 JTDm 150 KM 2007 r.
Witam! Mam na szybie w jednym miejscu taką jakby smugę ewidentnie od wycieraczek. Czy da to radę czymś wypolerować i co byście polecili. Cała szyba jest już troche zmęczona, ma drobne ryski, itp. od normalnej eksploatacji - ale calej chyba nie warto polerować.

Ostatnia edycja:
Tlenek ceru+maszyna,szyba to chyba najtrudniejszy element do polerowania

Nie warto polerowac jesli nie jestes naprawde dobry w tym. Bardozo latwo zrobic soczewke z szyby nieumiejetnie polerujac ja.

Witam nie polecam polerowania szyby .tak jak kolega przede mną wspominał zrobisz z szyby soczewkę a i przy okazji spolerujesz warstw anty refleksyjną .

Ja również mam szybkę przerysowaną i zastanawiam się nad wymiana na nową z gwarancją .:confused:

można być i specem i efekt polerowania całej zmęczonej szyby raczej będzie słaby a refleksy pojawią się na 99%
polerować to sobie można jakieś pojedyncze rysy i to malutkie ( w sense włosowate ) a nie całą szybę zmęczoną kilkoma latami pracy wycieraczek z kurzem , piaskiem itp

p.s.
nie wiem , nie znam się - tylko kilka lat pracowałem w fabryce szyb samochodowych i polerka też bywała ( rys wielkości kilku cm i to nie więcej niż kilku na jednej szybie i nie było szans na polerkę w polu widzenia kierowcy )

Ostatnia edycja:
Jesli jest to tylko lekkie zmatowienie od wycieraczki, a nie rysy to można spróbować. Na forum kosmetyki aut widziałem, ze takie drobne zmatowienia z powodzeniem ludzie usuwali. Natomiast jesli jest to wyraźne zarysowanie to szkoda czasu i nerwów na polerowanie.

Witam! Mam na szybie w jednym miejscu taką jakby smugę ewidentnie od wycieraczek. Czy da to radę czymś wypolerować i co byście polecili. Cała szyba jest już troche zmęczona, ma drobne ryski, ito. od normalnej eksploatacji - ale calej chyba nie warto polerować.

Z polerowaniem szyby trzeba bardzo uważać. Ciężko jest to zrobić tak żeby nie było widać śladów, zwłaszcza podczas jazdy w nocy. Może lepiej wymienić szybę?

Jesli jest to tylko lekkie zmatowienie od wycieraczki, a nie rysy to można spróbować. Na forum kosmetyki aut widziałem, ze takie drobne zmatowienia z powodzeniem ludzie usuwali.
widziałeś co ?
fotki na tym forum samej szyby ? ( pomijam zdolności programów graficznych itp )
czy może widziałeś jak wygląda droga itp ( zwłaszcza jadące z na przeciwka autka w nocy na światłach ) ?
bo tego chyba nikt nie pokazał na forum

po mojemu polerka szyby zniszczonej wycieraczkami nic dobrego nie da
albo tolerujemy te ryski albo wymieniamy na nową albo polerujemy i mamy szybę niby bez rys ( o ile ktoś da radę je usunąć ) i męczymy się wieczorami i mamy szybę bez rys ale z jakością widzenia nie mającą nic wspólnego

- - - Updated - - -

co kto lubi

Ostatnia edycja:
pływak - nie jesteś złośliwy ( albo jesteś ale mnie nie rusza :lol: ) ale wskaż gdzie moja składnia sprawiła problemy - będzie konkretniej

co do polerki szyb ( mowa oczywiście o polerowaniu rys a nie o doprowadzeniu szyby do stanu czystości ) - kilka lat pracy w produkcji szyb także na dziale obróbki końcowej i znajomość działu kontroli jakości daje mi ( wg mnie ma się rozumieć ) większą wiedzę niż przeczytanie tematu na forum internetowym na którym to ktoś opisze to co chce i pokaże to co chce

czyli w skrócie - polerka szyby czołowej w polu widzenia kierowcy jest wg mnie bez sensu ( jeżeli oczywiście ktoś oczekuje efektu prawie nowej szyby - bo jak kogoś interesuje tylko usunięcie rys i nie przejmuje się refleksami itp to polecam - róbta co chceta , ale jak ktoś chce nowej o dobrych parametrach i bez refleksów to albo zakup nowej albo do OC dobrać opcję "szyby" )

ale każdy robi co chce i tyle

Ostatnia edycja:
Żadne zdanie twojego postu nie jest napisane poprawnie. Dla mnie to jakiś słowotok bez składni i interpunkcji. Przy każdym zdaniu muszę się zastanawiać co masz na myśli i o co tak naprawdę pytasz.

Linka nie wklejałem dla Ciebie tylko dla autora tematu bo nie Ty pytałeś o polerkę tylko sebek ;] Wyraźnie też w poście pisałem ,że MOŻNA SPRÓBOWAĆ, a nie, ze ma to robić. Zestawy z tlenkiem ceru są niedrogie więc jeśli to jest jak pisałem tylko zmatowienie, a nie wyraźne rysy to jak ktoś ma czas może sobie spróbować, a nuż się uda i będzie zadowolony z efektu?

Żadne zdanie twojego postu nie jest napisane poprawnie.
które ?
konkret proszę

p.s.
ok - nie stosuję dużych liter - ale to do składni ma w sumie ... nic :-)

chyba jednak próbujesz być złośliwy za wtyki w temacie o kosmetyce - ale jak dla mnie to raczej słabo to wychodzi :cool:

Ostatnia edycja:
Jeśli uważasz, ze to zdanie: "albo tolerujemy te ryski albo wymieniamy na nową albo polerujemy i mamy szybę niby bez rys ( o ile ktoś da radę je usunąć ) i męczymy się wieczorami i mamy szybę bez rys ale z jakością widzenia nie mającą nic wspólnego" jest poprawne to ok mnie nic do tego ja Ci tylko delikatnie zwróciłem uwagę, a Ty się podniecasz. Z mojej strony EOT ponieważ dalsza dyskusja z Tobą jest bezcelowa tym bardziej, ze za chwile temat zostanie posprzątany i w sumie bardzo dobrze ;]

Mi w swojej Alfie polerowali rok temu tu: http://www.multiglas.pl/po-sz01.htm, miałem szybę zmatowioną od wycieraczek, po polerce szyba jak nowa, żadnej ryski, refleksów i innych pierdół co tu znawcy wypisują,że się pojawią po polerce. Szyby nowej nie chciałem: po 1. Mam oryginalną 2. Nowej oryginalnej nie bardzo bym dostał, 3. Nordglassa i innych producentów nie chciałem.

Mi w swojej Alfie polerowali rok temu tu: http://www.multiglas.pl/po-sz01.htm, miałem szybę zmatowioną od wycieraczek, po polerce szyba jak nowa, żadnej ryski, refleksów i innych pierdół co tu znawcy wypisują,że się pojawią po polerce.

Jeżeli tak jest to super, może daj namiary na tego speca co robił polerkę?

owej oryginalnej nie bardzo bym dostał,

Dostałbyś. 147 nie produkują krócej niż 10 lat więc są dostępne oryginalne części, w tym szyby. Inna kwestia to cena i czas oczekiwania na szybę, którą musiałbyś zamówić (zapewne w ASO).

Bocian i Pływak - proszę przestańcie i dajcie na luz bo ostatnio więcej wytykania na tym forum niż rzeczowości :) sam coś o tym wiem...;)

Własnie wiele czytałem jedni piszą, że polerowali i jest ok inni, że nie ile osób tyle opinii. U mnie w mieście jest 1 firma która stwierdziła, że dla bezpieczeństwa tego nie robią. Same ryski mi nie przeszkadzają ale ta smuga od wycieraczek już tak. Maszyny nie mam więc możne jakieś pasty ręczne. A czy ręcznie można zepsuć bo powiedzmy, że chociaż trochę bym wypolerował ta smugę ale boję się, żeby nie zepsuć.

Bocian i Pływak - proszę przestańcie i dajcie na luz bo ostatnio więcej wytykania na tym forum niż rzeczowości :) sam coś o tym wiem...;)
Nie wiem o co chodzi bo przecież napisałem EOT i zakończyłem dyskusje... ;]

Własnie wiele czytałem jedni piszą, że polerowali i jest ok inni, że nie ile osób tyle opinii. U mnie w mieście jest 1 firma która stwierdziła, że dla bezpieczeństwa tego nie robią. Same ryski mi nie przeszkadzają ale ta smuga od wycieraczek już tak. Maszyny nie mam więc możne jakieś pasty ręczne. A czy ręcznie można zepsuć bo powiedzmy, że chociaż trochę bym wypolerował ta smugę ale boję się, żeby nie zepsuć.

Też kiedyś pytałem u siebie na miejscu w zakładzie czy polerują i stwierdzili, ze nie. Nie dziwie się bo szybciej i zarazem zdecydowanie mniej roboty jest z wymianą szyby niż polerowaniem. Też mam szybe już zmęczona ale w internecie tyle samo negatywnych opini o polerowaniu co o zamiennikach np. z nordglassa. Wiec biorąc pod uwagę internetowych "ekspertów" gdzie się nie obrócisz tam dupa ;)

Ręcznie nic nie zrobisz. Zapomnij, ze ręczne macanie usunie coś z materiału tak twardego jak szkło.

Może jak robią tym tlenkiem ceru, to może są skutki negatywne, ale jak robią profesjonalnie z użyciem np metody GLASWELD to żadnych skutków ubocznych nie ma.

Amortyzatory
Powrót