Pojemność Zbiornika Paliwa w 156-ce

• Autor wątku Autor wątku Ktopor
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Ktopor

Guest
Witam wszystkich i prosze o podpowiedź.
W instrukcji wyczytałem ze zbiornik ma 63 litry w tym 9 litrów rezerwy
tymczasem ja do sojej 156 tankuje maksymalnie 42 litr.
Przed tankowaniem wskazówka prawie dotyka konca skali no i oczywiscie pali sie rezerwa.
Czy to wina uszkodzonego paliwomierza czy poprostu zbiornik jest mniejszy?

Zbiornik ma 63 litry. Raz udało mi sie nawet nalać 63.12l :D

Może wsadź do bagażnika kanisterek z paroma litrami i jeździj aż samochód zgaśnie. Wtedy zatankujesz na maksa i zobaczysz ile wejdzie. Chociaż jazda z pustym bakiem nie jest zbyt zdrowa dla pompy...

Jak zareaguje pompa na taki test

Nie wiem czy warto przeprowadzac taki test, boje sie o pompe i inne takie wtryskiwacze :(

Doadam ze w zakresie tych moich 42 litró wskaznik działa ok tzn paliwa ubywa proporcjonalnie.

jezdzij az zapali sie rezerwa a potem reszte spusc do jakiejs banki. zobaczysz ile wyleci i bedziesz wszystko wiedzial

Za dużo zabawy

Mysle ze poprostu przyjme pojemnosc mojego baku na 43litry

Swoja drogą moze mam jakas skrytke :rolleyes:
mogła by sie przydać:D

Pozdrawiam

Do pierwszej kreski (nie licząc kreski rezerwy) wchodzi mi 5l...chyba coś mało??:confused: nie tankowałem do pełna więc nie wiem ile wchodzi do końca baku xD

Leje zawsze do pełna jak tylko zapali się rezerwa wchodzi około 58 l, 58 + 9 rezerwa więc można zalać jakieś 67 litrów. Może masz zepsuty odpowietrznik bo jakoś to nie pasuje żeby 2,4 miał mniejszy zbiornik niż 1,9.
pozdrawiam

Też mysle ze zbiornik ma 63l

Ale boje sie ryzykowć z testem polegajacym na jeżdzie do zgaśnięcia silnika.

Zauważyłem że za szybko opada wskazówka paliwomieża na pierwszej połowie baku. Od pełnego do połowy przejeżdzam średnio 150 km co przy sprawdzonej sredniej 7,6 l/100km daje 10l wiec prawdopodobnie tam własnie "znika" mi brakujace 20l.

Może ktoś próbował przy tym silniku (2,4 m-jet) jeżdić do konca baku?

Może ktoś próbował przy tym silniku (2,4 m-jet) jeżdić do konca baku?

Do końca nie, ale jesienią zeszłego roku udało mi się od momentu zapalenia "lampki rezerwy" przejechać jakieś 110km, a następnie zatankować 61 litrów, więc potwierdza się, że bak ma ok. 63 litry + około 2 litry można dolać pod kurek.

Jeśli wskaźnik pokazuje Ci, że pierwszą połowę baku spalasz po 150km, to raczej pewniakiem wskaźnik poziomu paliwa źle pokazuje - i albo się do tego przyzwyczaisz :), albo może warto pooglądać bak, czy nie cieknie i spróbować problem naprawić.

ps. U mnie pierwsza połowa baku też dziwnie szybciej się zużywa - styka na jakieś 400-450 km.

Pozdrawiam,

Może masz założony zbiornik od Crosswagona Q4? - wtedy ma pojemność 50l w tym 7l rezerwy

Moze tak być :(

Może masz założony zbiornik od Crosswagona Q4? - wtedy ma pojemność 50l w tym 7l rezerwy

w po zapaleniu rezerwy wlewam maksymalie 43 litry + 7 rezerwy jak piszesz
może tak jest.
Ale zostaje problem jak sie upewnić, czekać az zgasnie silnik?

No i ciągle zostaje pytanie czy to jednak nie walniety paliwomierzy
tak jak pisałem:
Zauważyłem że za szybko opada wskazówka paliwomieża na pierwszej połowie baku. Od pełnego do połowy przejeżdzam średnio 150 km co przy sprawdzonej sredniej 7,6 l/100km daje 10l wiec prawdopodobnie tam własnie "znika" mi brakujace 20l.

Witam
Te wskazniki paliwa to dzialaja jak chca. U mnie (jazda w miescie):
- pierwsza cwiartka znika po 200 km,
- druga cwiartka znika po kolejnych ~150 km,
- trzecia cwiartka znika po kolejnych ~150 km,
- ostatnia ciartka dlugo sie trzyma, wskazowka musi byc duzo ponizej wskaznika rezerwy zeby lampka sie zapalila.

Komputer jak pokazuje dystans do przejechania na paliwie z baku napawa czlowieka wielkim optymizmem :). Dla tego traktuje wskazanie poziomu paliwa raczej jako luzna sugestie.

Koledzy z dieslami-nie polecam jazdy do końca paliwa w zbiorniku bo zapowietrzycie sobie uklad paliwowy:)

Witam
Kiedyś profilaktycznie pytałem się na tym forum, jak odpowietrzyc układ paliwowy w przypadku zużycia wszystkiego paliwa w 1,9 JTD- to mi powiedziano, że wystrczy wlac do zbiornika paliwo 3 razy przekręcic na kilka sekund zapłon po czym normalnie odpalic auto. Pompa ma w tym czasie uzupełnic paliwo w układzie.Nigdy nie próbowałem, czy na pewno tak jest?

A kto ci takich rzeczy nawciskał . Jak zapowietrzysz diesla i nieważne czy jtd, tdi to trzeba go odpowietrzyć.

Zapowietrzony odpali na hol...ale nie jest to sposób polecany raczej ostateczność...mój brat ma DTI z łańcuchem rozrządu to nie ma takiego strachu jak w przypadku paska xD Ciągaliśmy jego auto po zapowietrzeniu i odpala bez problemu:P

ja mam 63 litry, ostatnio wlałem 62, ale rezerwa długo się już świeciła. Wychodzi u mnie 6 litrów rezerwy i 57 pojemności. Swoją drogą to ciekawe, że na pozór jednakowe auta a takie rozbieżności w bakach..

Witam
Kiedyś profilaktycznie pytałem się na tym forum, jak odpowietrzyc układ paliwowy w przypadku zużycia wszystkiego paliwa w 1,9 JTD- to mi powiedziano, że wystrczy wlac do zbiornika paliwo 3 razy przekręcic na kilka sekund zapłon po czym normalnie odpalic auto. Pompa ma w tym czasie uzupełnic paliwo w układzie.Nigdy nie próbowałem, czy na pewno tak jest?

kiedys w mojej 145 JTD skonczylo mi sie paliwo. Po zatankowaniu dlugo probowalem ale silnik nie chcial zapalic. Zadzwonilem do pal-caru i mechanik poradzil mi, zebym kilkakrotnie przekrecic kluczyk po polowy - tak, jak piszesz wlacza sie wtedy pompa i zasysa paliwo. Pomoglo :-)

Potem jeszcze gadalem o tym z kumplami, ktorzy maja diesele i okazalo sie, ze to sprawdzony sposob ale pod warunkiem, ze ma sie w miare nowy filtr paliwa. Przy starym i zapchanym ten sposob sie nie sprawdza.

Alfoskie wsazniki to tylko bajer, wskazówka do zera i ponad 150km przejechałem (paliwo się nie skończyło) Tyle to na rezerwie ciężko było by zrobić. Mój silnik to 2.0jts także "dobrze" trzeba się starać żeby na 9 l na 100 spalić.

Amortyzatory
Powrót