[146] Podsufitka 146

kapol1118

Nowy
Auto
Alfa Romeo 146 16V 2.0TS 150KM
Cześć, przymierzam się do wymiany podsufitki, bo moja jest w opłakanym stanie- poprzedni właściciel użył spinaczy niemal na całej powierzchni, żeby utrzymać ją na miejscu. Znalazłem na alledrogo taką:
Link: http://allegro.pl/alfa-romeo-146-podsufitka-99r-sedan-i6912931404.html

Sprzedawca podaje rocznik, wersje silnikową alfy z której ją wziął. Teraz pytanie:
1. Czy rocznik, silnik mają znaczenie? Podsufitki się czymś różnią?
2. Czy ktoś w ogóle wie jak założyć taką podsufitkę? Jest to intuicyjne, czy też nie obejdzie się bez klejenia i kombinowania. Wydaje się mieć pełno miejsc w których plastiki będą ją trzymać, ale pewny nie jestem.

Cześć, przymierzam się do wymiany podsufitki, bo moja jest w opłakanym stanie- poprzedni właściciel użył spinaczy niemal na całej powierzchni, żeby utrzymać ją na miejscu. Znalazłem na alledrogo taką:
Link: http://allegro.pl/alfa-romeo-146-podsufitka-99r-sedan-i6912931404.html

Sprzedawca podaje rocznik, wersje silnikową alfy z której ją wziął. Teraz pytanie:
1. Czy rocznik, silnik mają znaczenie? Podsufitki się czymś różnią?
2. Czy ktoś w ogóle wie jak założyć taką podsufitkę? Jest to intuicyjne, czy też nie obejdzie się bez klejenia i kombinowania. Wydaje się mieć pełno miejsc w których plastiki będą ją trzymać, ale pewny nie jestem.

Podsufitki w całej produkcji były takie same i były tylko dwa rodzaje, z szyberem i bez :)
wymiana to zdjąć słupki A zdjąć słupki B dolna i górna część najlepiej górne mocowania pasów też, zdjąć słupki C następnie lampki i słoneczniki, wyjąć uszczelki z drzwi i w tym momencie zaczyna się zabawa bo podsufitka klejona jest do dachu :)

- - - Updated - - -

Sprawdż czy nie masz podobnej odległości do wawy bo zaraz będę miał podsufitkę, to byś miał w tej cenie z wymianą :)

Podsufitki w całej produkcji były takie same i były tylko dwa rodzaje, z szyberem i bez :)
wymiana to zdjąć słupki A zdjąć słupki B dolna i górna część najlepiej górne mocowania pasów też, zdjąć słupki C następnie lampki i słoneczniki, wyjąć uszczelki z drzwi i w tym momencie zaczyna się zabawa bo podsufitka klejona jest do dachu :)

- - - Updated - - -

Sprawdż czy nie masz podobnej odległości do wawy bo zaraz będę miał podsufitkę, to byś miał w tej cenie z wymianą :)

Nie były takie same.Bodaj w 1997 roku była zmiana.Od tego rocznika zniknął problem z odklejaniem się.

Lesio było to samo tylko przed liftem środka była gąbka/piana na to warstwa włókna,, gąbka i materiał od liftu był materiał razem z gąbką fabrycznie.
To tylko zmiana procesu produkcji kształt podsufitki jest ten sam :)

Podsufitki w całej produkcji były takie same i były tylko dwa rodzaje, z szyberem i bez
wymiana to zdjąć słupki A zdjąć słupki B dolna i górna część najlepiej górne mocowania pasów też, zdjąć słupki C następnie lampki i słoneczniki, wyjąć uszczelki z drzwi i w tym momencie zaczyna się zabawa bo podsufitka klejona jest do dachu

Ja w ten sposób wyciągnąłem swoją przez tylną klapę i wykleiłem nowym materiałem i się trzyma fajnie, na zagięciach trochę zawaliłem sprawę bo miałem klej w spray'u a lepszy byłby taki do smarowania pędzelkiem bo jak bratu w aucie robiłem to już siadła idealnie

Nie lepiej samemu przykleić nowy materiał? Ok. 100 zł materiał, klej Bonaterm AS, pistolet lakierniczy, sprężarka i robisz :) Możesz to nawet wykonać w piwnicy bloku albo na balkonie jak masz spory.

Nie lepiej samemu przykleić nowy materiał? Ok. 100 zł materiał, klej Bonaterm AS, pistolet lakierniczy, sprężarka i robisz :) Możesz to nawet wykonać w piwnicy bloku albo na balkonie jak masz spory.

jak ci się rozwarstwi i zostanie poszarpana gąbka, to powodzenia w oklejaniu, a co gorsze w tych podsufitkach często odchodzi warstwa włókna.
Wszystko zależy od stopnia zużycia ale często reanimacja odklejającej się szmaty mija się z celem ;)

Jeśli coś robić to kompleksowo, podsufitkę wymienię całą, niestety, do Warszawy mi daleko, więc zapewne zlecę to jakiemuś polecanemu zakładowi tapicerskiemu. Chyba, że na górnym śląsku jest ktoś kto ma oryginalną podsufitkę i zna się na rzeczy ;)

Amortyzatory
Powrót