Podmiana silnika

• Autor wątku Autor wątku Bartosz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Bartosz

Guest
Witam

Dostałem od kolegi silniczek 1.6 Boxer z przebiegiem 76.000 ( udokumentowany )
w swoim autku mam 1.4 boxer.
Moje pytanko dotyczy podmiany silnika
Co waszym zdaniem należało by zmienić w osprzęcie silnika by zaadoptować 1.6 w miejsce 1.4
z tego co już udało mi się dowiedzieć zmiana niestanowi problemu ( te same mocowania ), chłodnica wody i klimy może zostać, alternator także.
Skrzynia ma inne przełożenia wiec napewno i komputer sterujący silnikniem
Co jeszcze???

pozdrawiam i dziekuję za wszelkie komentaże

bartek

a czy ktos sie orientuje czy w 155 2.5 V6 dało by sie włozyc 3,0 V6 ?:D

witaj
sprawdż w instrukcj jeśli chodzi o komputer
a skrzynia pasuje
różnica tylko będzie w przyśpieszeniu i V max

watra24 napisał:
czy w 155 2.5 V6 dało by sie włozyc 3,0 V6 ?:D
Chyba nie bardzo,bo kumpel który ostatnio włożył sobie 2.5 V6 patrzył pod machę w mojej Alfie i stwierdził iż chyba nie da się.

dokladnie komputer ale nie wiem jak stcyjka czy tam nie bedzie imobiljera jakiegos w kluczyku trzeba zobaczyc jak jest jak kupisz silnik wez i stacykke kostke stacyjki mozes juz ostawic . Chyba nie ma wplywu ale moze byc niespodzianka :mrgreen: Fajne auto ale masz jakis inny powód ze zmienisz silnik oprócz tego ze bedzie szybciej jezdził?

Garos napisał:
watra24 napisał:
czy w 155 2.5 V6 dało by sie włozyc 3,0 V6 ?:D
Chyba nie bardzo,bo kumpel który ostatnio włożył sobie 2.5 V6 patrzył pod machę w mojej Alfie i stwierdził iż chyba nie da się.
To akurat da sie bo już takie 155 jeżdżą i ta przekładka podobno nie jest problemem . Na innym forum Maciek przygotowywuje identyczną przekładkę

3.0 V6 pasuje do Alfy 155.
Skrzynia z 1.4 do 1.6 w 145/146 tez pasuje bez problemowo, tylko zywotnosc takiej skrzyni sie zmniejszy djametralnie... krotsze przelozenia dadza Ci wieksze przyspieszenie ale zabiora Vmax.. Jezeli chodzi o skrzynie wiem to z autopsji, kolega tak zrobil a po 7 tys kilometrow skrzynia wyzionela ducha...

pasuje bez wiekszych problemów 12 V, ten drugi są dużo wieksze problemy

ale to ten 12V pasuje ze nawet skrzyni nie trzeba ruszac? czy ze skrzynia sie go wymienia ?

Amortyzatory
Powrót