• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[155] Podkręcanie mocy silnika w TD

Dziaru

Nowy
Auto
155 2,0TD / 155 2,0TS / 155 1,8TS 8V / 155 2,0 16V / 164 2,0 TS 8V
I mam jeszcze jedno pytanie :

Bawił się kiedyś ktoś z was z podkręcaniem silnika TD , a mianowicie z tego co się dowiedziałem mój silniczek czyli 1,9TD który ma 90Kucy , mogę spokojnie podkręcić do 110 :) . Ponoć knif cały jest w pompie które jest mechaniczna i wkręcając śrubę , powodujemy zmianę charakterystyki .

Słyszał to ktoś ? Bądź może ktoś się tym bawił ? BO chce się dowiedzieć czy to faktycznie będzie dobre ( bo jak mi ma spalanie skoczyc z 6,5na miescie do 8-9 to powiem ze chrza*** taki interes :P )
No i ciekawe jakby to się przełozyło na skrzynię , sprzędło i zawieszenie ?

Ja mam swoja zrobiona na mniej wiecej 120 KM,(wojka 156 1.9jtd zostaje troszke z tylu) i już trochę tak przejeździłem i nic zlego sie nie dzieje i pali okolo 0.5 l więcej, w sumie zależy jak jeździsz na poczatku jak butowalem od swiatel do świateł to z 10l potrafila wziasc

Ja mam swoja zrobiona na mniej wiecej 120 KM,(wojka 156 1.9jtd zostaje troszke z tylu) i już trochę tak przejeździłem i nic zlego sie nie dzieje i pali okolo 0.5 l więcej, w sumie zależy jak jeździsz na poczatku jak butowalem od swiatel do świateł to z 10l potrafila wziasc

to już jest czym depnąć ,przy prawie 120 KM

Ja na Twoim miejscu bym nie dłubał (chyba za duże ryzyko, a efekt niewiele większy), lepiej kup 1.8 lub 2.0 TS.

hmmm , jeszcze tego nie robiłem , - bo szkoda tego silnika bo hmmm to ma juz 300 tys , nie jest to nowe ze wytrzyma .
Ale hmmmm jak sie pewnie schleje to będę kombinował :P , więc zrobię dokładny opis i zdjęcia :P aaaaa już nie pije dwa tygodnie więc hmmm pewnie niebawem mnie coś najdzie :P a bella rozebrana :P więc jak ją złoże to będe pewnie kombinował :P

Ja, mam przejechane 235 tyś.Od zakupu to znaczy od 6 lat "opiekuję" się nią sam, jest w b. dobrym stanie i nie dostane tyle ile jest ona warta. Jeśli nie ma dużo zachodu z podniesieniem mocy, to chciałbym spróbować...:)

Zachodu nie ma dużo,i parę prostych rzeczy można zrobić i auto całkiem inaczej jeździ,a tak już jeżdżę z 40kkm i nic niepokojącego się z silnikiem nie dzieje

Tylko oczywiście samo kręcenie dawka skutkuje czarną zasłona dymna,dawka to połowa sukcesu,i jak cos to małe ruchy tej sruby powodują dość spore zmiany

heee

jak panowie polejecie to proponował bym też czymś to dmuchnąć.... większe turbo ,,, większe ciśnienie doładowania potem można grzebać z dawka,,,,

Ja bym polecił turbo od nowego craftera, intercooler od signum i pompę wtryskowa z iveca 2.8,ale by się działo,ciekawe co by ze sprzęgłem było:girl_wacko:

Pewnie by szybko klękło jak i przeguby:P

Ja, mam przejechane 235 tyś.Od zakupu to znaczy od 6 lat "opiekuję" się nią sam, jest w b. dobrym stanie i nie dostane tyle ile jest ona warta. Jeśli nie ma dużo zachodu z podniesieniem mocy, to chciałbym spróbować...:)

Tez bym chcial sprobowac jesli to nie jest takie trudne , tylko te ryzyko :P moja 146 tez ma 90 km i chcialbym podniesc nieco moc silnika. Troche juz przebiegana jest bo ma z 266 tys. przebiegu

podkrecanie

ciekawe jakbyście to zamontowali i zestroili z silnikiem ....marzenia

każde grzebanie w dawkach oraz w LDA zapewnia niezły dym z tłumika,,,,
chyba że przystopujemy dawkę w lda jak juz jest słabe turbo wtedy osiagniemy mniej dymu za naszym autem - jeszcze można pobawić podkładka na trzpieniu aby wykorzystywać całą dawkę przy maksymalnym ciśnieniu turbosprężarki

popatrzcie na to : http://faq.piranha-net.de/index.php?id=26&node=11

Ostatnia edycja:
Nie lepiej podciągnąć zaworem mbc cisnienie na turbinie? Fabrycznie jest 0.8bar, tak ok.1 bar można by wmiare bezpiecznie dać.
Mam ten 1,9t.ds w delcie, też myśle o podrasowaniu, bo motor zdrowy ,przebieg 177tys. Kontrolka od przeładowania zapala sie przy ok.1.1bar, ale bezpieczniej by było założyć zegar z doładowaniem. Kombinacje z dawką to już większa ingerencja,jak kto woli ;)

A takie pytanie , hmm jakie silniki posiadają Turbiny chłodzone Cieczą ? tylko Japończycy coś takiego wykombinowali ? czy hmmm jakaś europejska firma to tez stosuje ?

Amortyzatory
Powrót