• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

podgrzewana tylna kanapa

danus77

Aktywny
Auto
Alfa Romeo 166 2.4 jtd 20V Sportronic '04r
Witam.
W naszych bellach w większości jest pełne wyposażenie, lecz brakuje jednej rzeczy na którą skarży się moja lepsza połowa...mianowicie brak podgrzewania tylnej kanapy. Jako że fotele mam skórzane to wsiadanie do zimnego samochodu i siadanie na zimnej skórze nie należy to przyjemności.
I tak sobie pomyślałem że może by tak zrobić podgrzewaną tylną kanapę.
Na allegro znalazłem taką aukcję mat podgrzewających w cenie 30zł:
http://allegro.pl/item901281257_mata_grzewcza_fotela_samochodowego_12_v_nowa.html
W razie jakby zginęło to podaję parametry maty:
Mata grzewcza
Wymiary maty ~310x260
Długość przewodu zasilającego ~700
Napięcie zasilania 12V
Prąd 2A
Moc ~24W
Wbudowany termostat na 70ºC
Maty są NOWE
Wystawiamy faktury VAT

901281257.jpg
901281257.th.jpg
901281257.th.jpg
901281257.jpg
Ze względu na to że nie wiem dlaczego nie mogę wstawić obrazka to podaję link:
http://img69.imageshack.us/i/901281257.jpg/

I teraz pytanie czy trzeba by cośjeszcze włożyć pomiedzy skórę a tą matę czy nie...myślę że za 120zł za podgrzewaną tylną kanapę to dobre rozwiązanie...
Ale co wy o tym sądzicie...?

Ostatnia edycja:
Kolego masz tu link do naprawy maty grzewczej ze zdjęciami. Wygląda na to że nie potrzebujesz nic dodatkowego wkładać pomiędzy skórę a matę. Należałoby tylko pomyśleć o dodatkowym bezpieczniku i jakimś ładnym pasującym włączniku (sugerowałbym osobne sterowanie dla każdego siedzenia).

http://www.forum.alfaholicy.org/147_156_166_gt/15856-naprawa_podgrzewanych_siedzien.html

ale tamten temat jest o przednich fotelach a ja planuję zrobić podgrzewana tylną kanapę...a sterowanie oczywiście dla każdego pasażera osobno choćby z racji tego ze na jednej stronie mam zamontowany fotelik, wiec nie byłoby sensu tam grzać...

już 3 zimę obiecuję sobie że zrobię ogrzewanie tylnej kanapy ...
nieraz zimą gdzieś się kogoś podwozi czy coś i pada hasło ... no taki fajny samochód a w tyłek zimno od tej skóry ...

i myślę sobie wtedy ... przyjdzie ciepła wiosna, będę miał czas, to sobie podlubię...

i przychodzi ciepła wiosna i zapomina się o zimowych mankamentach :-)

ale tamten temat jest o przednich fotelach a ja planuję zrobić podgrzewana tylną kanapę...a sterowanie oczywiście dla każdego pasażera osobno choćby z racji tego ze na jednej stronie mam zamontowany fotelik, wiec nie byłoby sensu tam grzać...

Kolego czytać ze zrozumieniem jeszcze potrafię, sądziłem że umiesz wyciągnąć wnioski oglądając zdjęcia jak to jest zrobione w przednich siedzeniach, bo pytałeś czy potrzebujesz coś jeszcze włożyć między matę a poszycie siedzenia. Wg. mnie jest to tam bardzo ładnie pokazane.

Kolego czytać ze zrozumieniem jeszcze potrafię, sądziłem że umiesz wyciągnąć wnioski oglądając zdjęcia jak to jest zrobione w przednich siedzeniach, bo pytałeś czy potrzebujesz coś jeszcze włożyć między matę a poszycie siedzenia. Wg. mnie jest to tam bardzo ładnie pokazane.

heh...nie ma się co denerwować...ale czy wziąłeś pod uwagę, że pokrycia fotela przygotowywanego pod ogrzewanie mogą mieć od razu wszyte coś od spodu na etapie produkcji...po prostu nie chcę sobie uwalić samochodu na kilka dni, bo nagle okaże się że potrzebny jest podkład pod skórę, który jak to jest w takich przypadkach nagle będzie ciężko zdobyć....ale żeby to ocenić należałoby najpierw zdjąć tapicerkę z tylnej kanapy i tutaj koło się zamyka...ale jak nie zorganizuję wszystkiego (włącznie z podkładem pod skórę awaryjnie) to się nie przekonam i tego nie zrobię...

heh...nie ma się co denerwować...ale czy wziąłeś pod uwagę, że pokrycia fotela przygotowywanego pod ogrzewanie mogą mieć od razu wszyte coś od spodu na etapie produkcji...po prostu nie chcę sobie uwalić samochodu na kilka dni, bo nagle okaże się że potrzebny jest podkład pod skórę, który jak to jest w takich przypadkach nagle będzie ciężko zdobyć....ale żeby to ocenić należałoby najpierw zdjąć tapicerkę z tylnej kanapy i tutaj koło się zamyka...ale jak nie zorganizuję wszystkiego (włącznie z podkładem pod skórę awaryjnie) to się nie przekonam i tego nie zrobię...

Kolego brałem pod uwagę. Pod samo poszycie przednich foteli ze skóry podszyta jest warstwa gąbki bądź pianki i na tylnych fotelach poszycie wykonane jest tak samo, wszystkie przeszycia i tłoczenia są robione z pianki lub twardej gąbki, a skóra tylko odpowiednio kształtowana. Poszycie wykonane tylko z samej skóry szybko by się odkształciło i pofalowało. Owszem można pomyśleć o jakiejś macie, ale raczej nie obawiałbym się że coś się stanie ze skórą. zawsze można zrobić testy i w tym kierunku bym się skłaniał. Odchyl poszycie na siedzisku tylnej kanapy i zobacz czy tak samo jest wykonane jak poszycie na zdjęciach kolegi Sebastiana. A potem nic tylko robić. Jesteś z Bełchatowa zawsze możemy się spotkać i przedyskutować nurtujące nas tematy. Sam się zastanawiam nad takim rozwiązaniem ale w przypadku SportWagona to trochę bardziej skomplikowana sprawa bo fotele są składane, a warto byłoby zachować funkcjonalność "Monic'i" :)

Kolego brałem pod uwagę. Pod samo poszycie przednich foteli ze skóry podszyta jest warstwa gąbki bądź pianki i na tylnych fotelach poszycie wykonane jest tak samo, wszystkie przeszycia i tłoczenia są robione z pianki lub twardej gąbki, a skóra tylko odpowiednio kształtowana. Poszycie wykonane tylko z samej skóry szybko by się odkształciło i pofalowało. Owszem można pomyśleć o jakiejś macie, ale raczej nie obawiałbym się że coś się stanie ze skórą. zawsze można zrobić testy i w tym kierunku bym się skłaniał. Odchyl poszycie na siedzisku tylnej kanapy i zobacz czy tak samo jest wykonane jak poszycie na zdjęciach kolegi Sebastiana. A potem nic tylko robić. Jesteś z Bełchatowa zawsze możemy się spotkać i przedyskutować nurtujące nas tematy. Sam się zastanawiam nad takim rozwiązaniem ale w przypadku SportWagona to trochę bardziej skomplikowana sprawa bo fotele są składane, a warto byłoby zachować funkcjonalność "Monic'i" :)

Myśle że tu kolega ma racje:)

Amortyzatory
Powrót