• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

podgrzewacze płynu w JTD

kaz156

Aktywny
Auto
159,1,9Jtdm 200KM, Stelvio 2021- 280KM, Tonale 1,5 160 + 20KM
Cztery lata mam alfę,a dopiero dzisiaj zauważyłem, że na przewodzie doprowadzającym płyn do nagrzewnicy mam fabrycznie zamontowany podgrzewacz z 3 grzałkami.Czy ktoś mi podpowie- kiedy, jak i który przekażnik , włącznik powinien go załączyc? Jak sprawdzic czy to działa?
Pozdrawiam.

haha
rzeczywiście jest taki motyw w JTD, podejrzewam, że na zimno zagrzewa wodę, żeby szybciej wóz się rozgrzał.
Dobrze znamy efekt TDI, gdzie trzeba przejechać 100 km, żeby wskazówka się ruszyła zimą...

Co do przekaźnika sterującego to - nie wiem.

Cztery lata mam alfę,a dopiero dzisiaj zauważyłem, że na przewodzie doprowadzającym płyn do nagrzewnicy mam fabrycznie zamontowany podgrzewacz z 3 grzałkami.Czy ktoś mi podpowie- kiedy, jak i który przekażnik , włącznik powinien go załączyc? Jak sprawdzic czy to działa?
Pozdrawiam.
Mógłbyś opisać gdzie to jest i jak wygląda??bo ja sie jeszcze nie dopatrzyłem tego pod maską...

Mógłbyś opisać gdzie to jest i jak wygląda??bo ja sie jeszcze nie dopatrzyłem tego pod maską...
Jest to na przewodzie nagrzewnicy pod filtrem paliwa.
napisał minciu
tutaj macie bliźniaczy temat, zapraszam:)
Właśnie czytając ten temat postanowiłem podgrzewacz zamontowac i szukając miejsca na montaż znalazłem fabrycznie wmontowany oryginał, ale nie wiem czy to, i jak u mnie ma działac, tego w tym temacie nie znalazłem.

przydało by się sprawdzić na początek czy w ogóle w oryginalnym działają świece.

Panowie dajcie jakieś fotki tego podgrzewacza bo sam jestem ciekaw gdzie to jest zamontowane i jak to wygląda. Byłbym wdzięczny.

Otworzyłem link i moim oczom ujrzała sie częśc do alfy 157
ciekawe czy ma części do 158 :)
coś nie tak z tym sprzedawcą skoro ma części do nieistniejących modeli :):):):):):):):):

http://allegro.pl/item860220845_podgrzewacz_wody_renault_ford_volvo_opel.html[/COLOR][/URL]

Dokladnie ten sam mam w mojej GT. Poprawa zagrzewania jest odczuwalna. Grzeje sie mniej wiecej jak przy 20 stopniach na dworze bez podgrzewacza.

Jesli komus to nie wystarcza i chce wiecej, musi isc w Webasto. Ale to zupelnie inna bajka, mozna bowiem podgrzac silnik i wnetrze przed rozruchem.

Ostatnia edycja:
witam , odnawiam temat , ktoś posiada jakies schematy elektryczne do tego podgrzewacza montowanego seryjnie ? . Żbliza sie zima przydałoby się to urochomić

Amortyzatory
Powrót