• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[GTV] Po wymianie zaworów na tylnej głowicy zalewa świece

Fatasso

Nowy
Auto
Alfa Romeo 166 2.0 TS, Alfa Romeo 147 1.6 TS
Witam. Czy któryś z szanownych kolegów miał problem z zalewaniem świec w tym silniku. U mnie problem pojawił się po wymianie zaworów na tylniej głowicy (szlag trafił zawory wydechowe po przeskoczeniu paska) i złożeniu wszystkiego do kupy. Silnik pracuje ale szarpie nim lekko na wolnych obrotach i zamula troche do 3000 obrotów. Już nie mam pomysłów na tego drania. Help :)

Ostatnią edycję dokonał moderator:
1 - W jakim stanie masz świece - może w nich jest problem?
2 - Leją wtryski?
3 - kable WN

Kabli wysokiego napięcia nie ma w tym modelu i chyba w wiekszosci po 1996 roku nie bylo. Świece były wsadzone nówki NGK platyny a wtryskow nie sprawdzalem ( jestem w trakcie ) ale w sumie przed remontem byly ok a pol roku pozniej przelezaly w ciepełku na półce.

Jeśli wyjdzie że nie wtryski to coś mechanior spartolił - może nie dotarł gniazd zaworowych z nowymi zaworami?

Głowica była robiona w zakładzie regenerującym głowice. Oni raczej na 100% docierają zawory.

Hmmm moj mechanior to w sumie ja sam. Blokady były z tej strony http://www.totallyalfa.co.uk/v6camblocks.shtml, poza tym na wałku rozrządu są znaczniki które mają sie pokrywać z płaszczyzną głowicy. Tak czy siak jednak głowy bym sobie nie dał uciąć za jakość tych blokad.

Znaczki mogą się pokrywac ale dokładnie na oko tego nie sprawdzisz i dlatego do tego celu są blokady, a nie znaczki.
Jeśli przy zakładaniu blokad pasowały idealnie to nie masz się czym przejmowac gorzej jak gdzieś nie leżały dobrze.

Sam juz nie wiem. Problem ewidentnie występuje tylko na jednej głowicy. Zalewa świecę na 3 garnku dość konkretnie, pozostale na 1 i 2-gim tez ale troszke mniej. Cholera mnie juz bierze przy tym aucie, pochłoneło tysiące euro na części ( bo robocizna własna) i dalej k..wa coś nie działa. Miałem juz 2 alfy przed tą sztuką ale takiego syfa nigdy. W tym aucie dosłownie wszystko potrafi się spieprzyć. Na temat Gtv v6 to bede juz mogl niedlugo doktorat napisac. Cuore Sportivo to ja mam patrząc na cyferki na koncie. Naprawde zapierdzielają :)

Ostatnia edycja:
Cuore Sportivo to ja mam patrząc na cyferki na koncie. Naprawde zapierdzielają :)

Hehe.. szczerze powiem że ubawił mnie ten tekst :D Rozumiem Cie doskonale, jak coś siądzie to potrafi dać ostro po kieszeni a żeby znaleźć mechanika który zna się na temacie to jak ze świeczką...

Amortyzatory
Powrót