• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

płyn we wspomaganiu układu kierowniczego 156

alces1

Aktywny
Auto
AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6
Nie raz naczytałem się, że komuś płyn we wspomaganiu zamarzł i porozsadzało to i owo. Jak sprawdzić czy jego właściwości są odpowiednie? Może by go tak przed zimą wymienić? A jeśli tak, to jak się za to zabrać? Pytam bo chciałbym ewentualnie uniknąć takich problemów, a zima można powiedzieć, że już przyszła.

Tak się składa że dzisiaj wymieniałem pompę wspomagania więc poznałem ten układ. Olej ze zbiorniczka wybrałem wielką strzykawą kupioną w aptece.Po odkęceniu zbiorniczka coś tam jeszcze pociakło. Potem odkręciłem przewody od zbiorniczka i od pompy.Z nich też wyciekło.Ale są krótkie więc nie wiele. Jak wyjąłem pompę to z niej olej nie leciał.Myślę że możesz tak zrobić by zlać olej ze zbiorniczka i przewodów przynajmniej.Co w niej zostanie to tak już musi być bo korka spustowego nie posiada.Olej nie zamarznie chyba że ktoś dolał wody:)

Co jakiś czas warto wymienić. Wymieniłem w 5 letnim samochodzie i był czarny jak smoła. Wymiana odbywała się na 2 razy. Dużą strzykawka wyciągnołem cały płyn z zbiorniczka. Wlałem nowy i po 2 tygodniach po wymieszaniu płynów starego i nowego powtórzyłem operacje. Po wymianie ciszej i lepiej zaczeło pracowac wspomaganie.

Super, dzięki.
No, a co tam za płyn laliście? W/g instrukcji, czy może jakaś mała samowolka?;) No i sporo tego tam weszło?

Amortyzatory
Powrót