[146] Płyn od chłodnicy gdzieś się traci

paweldante

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159 2.2 JTS
Witam wszystkich Alfaholików:)Panowie mam taki problem.Raz na około 1,5 miesiąca muszę dolewać sporą ilość płynu do chłodnicy.Płyn nigdzie się nie leje, wszystko jest niby wporządku, a jednak...Chłodnica normalnie się włącza , wszystko jest ok.Tylko pytanie dlaczego tak często muszę dolewać płyn:(?Z góry dzięki za pomoc.Pozdrawiam

nie masz problemów z odpalaniem zimnego silnika?
nieszczelna uszczelka pod głowicą może powodować ubytek płynu z chłodnicy;

Lepiej przyjrzyj się dobrze chłodnicy w jakim jest stanie i czy nie jest już pognita. Ja kiedyś też tylko dolewałem płynu, aż zrobiła mi się duża dziura na chłodnicy (pod wentylatorem, także ciężko było znaleźć).

Odpala w każdych warunkach idealnie.Nic nie kopci.Zaraz sprawdzę czy rzeczywiście nie ma żadnej dziury w chłodnicy.

jesli samochod nie kopci i niema utraty mocy to bedzie pewnie cieknaca chlodnica lub jakis pocacy sie waz

Sprawdziłem całą chłodnice.Nic nie ma:(Nie wiem możę to jeszcze coś pomoże...czasami pod pedałami tak bulgocze jakby woda się lała.Dzieje się tak nie zawsze, ale czasami jest to irytujące...

Sprawdziłem całą chłodnice.Nic nie ma:(Nie wiem możę to jeszcze coś pomoże...czasami pod pedałami tak bulgocze jakby woda się lała.Dzieje się tak nie zawsze, ale czasami jest to irytujące...
Jak masz wodę w kabinie, to Ci nagrzewnica odmówiła współpracy.

Źle mnie może zrozumiałes.Dzieje się tak jak brakuje już troche płynu do chłodnicy.Jak słyszę te bulgoty to wiem że jest już mało płynu.Pojeżdżę tak kilka dni i później to ustępuje.Oczywiście jak doleje płynu to też nic nie słychać.Jedynie jak zaczyna brakować tego płynu.

Aha, to rozumiem, bulgocze jak układ zaczyna już się zapowietrzać. Obczaj korek oleju, jak jest "majonez" to termostat albo uszczelka. A jak nie ma to szukaj wycieku po rurach itp.

Nalotu na korku nie ma.Sprawdze jutro dokładnie wszystkie rury.Dzięki za dotychczasowe odpowiedzi:)

to może przez pompę wodną ci ucieka? mi tak ubywał.

Podepnę się do wątku bo szkoda zakładać nowy;)
I mam takie szybkie pytanie: Ile wchodzi płynu chłodniczego do układu w AR 146 1.4TS, 2,5l czy 8,4l? Chce wymienić właśnie płyn na nowy i za bardzo nie wiem ile kupić bo w książce widnieją takie dane. I jeszcze jak jest z tą wymianą? Spuszcza się gdzieś od spodu płyn i jest tam jakieś odpowietrzanie?

Trzeba rozpiąc rurę z chłodnicy tą dolną, odkręcić korek od zbiorniczka i otworzyć zawór nagrzewnicy, w górnej cześci chłodnicy powinien byc korek odpowietrzajacy układ, nalewac płyn do momentu ulania się przez ten odpowietrznik. Płynu wejdzie gdzieś około 8.5 litra

Pewnie chłodnice masz już tak skorodowana ze płyn ucieka
chłodnice w Alfie robią chyba z papieru
Mi zgniła i musiałem wymienic na nową
Cena nowej na Allegro to koszt około 300 PLN

witam ja dokladnie z 4 dni temu znalazlem problem z moim uciekajacym plynem, od termostatu w strone kabiny idzie wąz do trójnika i z trojnika dalej idzie do nagrzewnicy chyba i do powrotu. i szukalem i nic. az tu wkoncu widze jak przy wyższej temperaturze leci sobie taka prawie nie widzilna cieniutenka strunka plynu z trójnika taka miniaturową dziurka, i tez wycieku nigdzie nie widzialem bo sobie parowało jak silnik ciepły, wiec sobie to obczaj

Trzeba rozpiąc rurę z chłodnicy tą dolną, odkręcić korek od zbiorniczka i otworzyć zawór nagrzewnicy, w górnej cześci chłodnicy powinien byc korek odpowietrzajacy układ, nalewac płyn do momentu ulania się przez ten odpowietrznik. Płynu wejdzie gdzieś około 8.5 litra

Wymieniłem już płyn i weszło go 4,5L. Zastanawiam się teraz dlaczego nie 8,5L:confused:

A otworzyłeś zawór nagrzewnicy?

Amortyzatory
Powrót