• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

płyn do układy wspomagania kierownicy

Auto
AR 156 1.6 T.SPARK 1998 r
Witam.
Sprawdzilem dziaiaj poziom plynu w ukladzie wspomagania kierownicy i jest minimalnie powyzej poziomu MIN. Więc niedlugo bede go uzupełniał.
Pytanie takie mam czy mogę mieszać te plyny, nie wiem jaki zalany jest obecnie a kolor ma czerwony.
Wystarczy kupić czerwony i dolać??

tutela GI/A była seryjnie. Ja ostatnio kupowałem po 36zł za litr w serwisie fiata, a wszedło około 0,75L

fabryczna Tutela jest właśnie czerwona ;

jednakże zamiast dolewać kup wspomniany Olej przekładniowy TUTELA GI/A (specyfikacja ATF DEXTRON II D LEV SAE 10W ) jest to litrowe opakowanie i wymień - będzie to z korzyścią dla przekładni i pompy wspomagania , a koszt nie jest wielki

A może ktoś wie jak samodzielnie wymienić ten płyn? Jakieś rady?

Kolego ja kupiłem mobil atf 220, wymieniałem w serwisie koszt to ok 70 zł, jak masz kanał albo podjazd to możesz spróbować sam ale mechanik się namęczył, ale jeśli ci ubywa płynu to może gdzieś ci płyn ucieka, w mojej belli rozszczelnił się na przekładni, nie dużo ucieka ale co jakiś czas trzeba dolewać, znalazłem ostatnio jakiś płyn do wspomagania z uszczelniaczem spróbuje tego dopóki nie zrobię regeneracji. A jeśli się zdecydujesz na wymianę całego płyny to kup 2 L płynu bo w układ wchodzi cos ok. 1.3 -1.4 L. Nie wiem jak jest u ciebie ale u mnie jest też korek z wężykiem więc ten wężyk trzeba tak wygiąć aby wszedł w te rynienki od zbiorniczka bo on jest przelewowy, podobno w ten sposób ubywa płynu również.

Kolego ja kupiłem mobil atf 220, wymieniałem w serwisie koszt to ok 70 zł, jak masz kanał albo podjazd to możesz spróbować sam ale mechanik się namęczył, ale jeśli ci ubywa płynu to może gdzieś ci płyn ucieka, w mojej belli rozszczelnił się na przekładni, nie dużo ucieka ale co jakiś czas trzeba dolewać, znalazłem ostatnio jakiś płyn do wspomagania z uszczelniaczem spróbuje tego dopóki nie zrobię regeneracji. A jeśli się zdecydujesz na wymianę całego płyny to kup 2 L płynu bo w układ wchodzi cos ok. 1.3 -1.4 L. Nie wiem jak jest u ciebie ale u mnie jest też korek z wężykiem więc ten wężyk trzeba tak wygiąć aby wszedł w te rynienki od zbiorniczka bo on jest przelewowy, podobno w ten sposób ubywa płynu również.

ja tez dolalem i mi ubylo
i kupilem uszczelniacz ktory pomaga tez na piski pompy itd i na razie jest spokoj

witam
co moze byc przyczyna uciakajacego plynu po przejechaniu ok. 150 km ucieka caly plyn?

Chrzanek1994 jak najszybciej zlokalizuj wyciek płynu bo zatrzesz albo pompę albo przekładnię kierowniczą,i jeszcze potwierdzam płyn czerwony to Atf dextron II lub III mieszalne ze sobą,ale nie z innymi kolorami takimi jak żółty czy zielony.

i jak otworze zbiorniczek pełno piany jest w nim doleje plynu znow i znow jest to samo. wyciek jest napewno z prawej strony bo dzis zostawilem na kostce samochod to centralnie pod zbiorniczkiem cieknie gdzies.

i jak otworze zbiorniczek pełno piany jest w nim doleje plynu znow i znow jest to samo. wyciek jest napewno z prawej strony bo dzis zostawilem na kostce samochod to centralnie pod zbiorniczkiem cieknie gdzies.
no telepatycznie nit ci wycieku nie znajdzie ani nie usunie

Coś mi się widzi jak ma pełno piany,zostały pomieszane płyny.

Albo pomiesza się płyny.

- - - Updated - - -

To bardziej prawdopodobne,zawsze też można próbować odpowietrzyć układ.

Amortyzatory
Powrót