plyn do chlodzenia silnika

• Autor wątku Autor wątku adihash
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

adihash

Guest
Witam, zauwazylem ze mam bardzo malo plynu do chlodnicy. Wiec podjechalem do sklepu motoryzacyjnego i mowie ze - niewiem co mam tam wlane jedyne co wiem to to ze jest zielone i potrzebuje cos na dolewke. Pan zaproponowal zielone borygo ale zaraz dodal ze jest jeszcze jeden "Dynagel" ktory mozna mieszac z innymi plynami. Wiec kupilem litr za 16zl ale co sie pozniej okazalo jest on rozowy ;o I co robic? Dolewac ten mieszalny rozowy do mojego zielonego "noname"?

AR 147 1.9 JTD MJET 2003

Nie mieszaj ich, bo mogą się zapienić i wtedy raczej chłodzenie będzie mało rewelacyjne.

Masz prawdopodobnie zalane zielone Paraflu - uwaga jest ono niemieszalne z innymi płynami. Bezpiecznie jak nie wiesz co masz zalane to spuscić i zalac nowym

Zgadzam się z Maćkiem-156 lepiej zalać nowy zwłaszcza,że ten płyn co masz to pewnie jakiś stary i w zime może nie spełnić swojego zadania więc lać nowy i wszystkie problemy z głowy.Obejrzyj też cały układ czy nigdzie nie jest mokro-nie ma wycieku...Ja miałem wyciek przy samym zbiorniku na wężyku obejma popuściła.

plyny chlodnicze tak jak i oleje-nie powinno sie ich mieszac,dzieli sie je na produkowane na glikolu metylowym i etylowym,jest taka zasada,
plyny koloru niebieskiego lub zielonego to plyny standardowe
plyny koloru pomaranczowego i czerwonego to plyny extendet live-o przedluzonej zywotnosci
koncern fiata zaleca paraflu

sprawdz stezenie plynu jesli jest ok to dolej wody destylowanej, ale na zime lepiej zmien nanowy
jesli stezenie jest slabe wymien na nowy

nie zapomnij przeplukac systemu woda destylowana i sprawdz dzialanie termostatu

pozdrawiam

Dolewać wody destylowanej a przed zimą wymienić cały płyn w układzie :)

Amortyzatory
Powrót