piter AR 146 1,6 Twin Spark, dużo fotek :)

piter

Użytkownik
Auto
146 1,6 TS 2000r
Witam
Wszyscy tu opisują swoje piękne alfy to i ja coś skrobne o swojej bo już szósty miesiąc leci jak jestem jej właścicielem.
Decyzja o zakupie modelu 145 lub 146 zapadła bardzo dawno temu. Jako że znalezienie QV bądź ti w wersji pozmianowej okazało się w Polsce praktycznie niemożliwe, skupiłem uwagę na poszukiwaniach modelu z silnikiem 1,6. Nie spieszyło mi się specjalnie z zakupem, zależało mi na tym by auto było bezwypadkowe i miało silnik w dobrej kondycji.
Alfa którą kupiłem to auto krajowe, z salonu w Bielsku-Białej, dobrze wyposażona (elektryczne szyby i lusterka, klimasystem, 2 poduszki), z kompletem dokumentów, bezwypadkowa i bezstłuczkowa z niedużym przebiegiem no i ten jej kolor NERO FUOCO, który pięknie wygląda w słońcu.
Alfa była regularnie serwisowana-wymiany oleju, płynów, materiałów, ale oczywiście po zakupie sporo rzeczy było do zrobienia:
-kompletny rozrząd z pompą wody i wariatorem + wymiana oleju w silniku, skrzyni biegów, płynu chłodzącego
-remont zawieszenia przedniego (wymiana wahaczy, sprężyn, mocowań stabilizatora, końcówek drążków kier., czyszczenie i malowanie zwrotnic
-czyszczenie, malowanie zacisków hamulcowych przednich i tylnych, wymiana klocków tylnych, płynu, wymiana piasty i sprężyn tylnych
-wymiana napędu urządzeń (rolki, pasek)
Grzebanie przy aucie to moje hobby, tak więc wszystkie dotychczasowe prace starałem się wykonac we własnym zakresie, poza robotami związanymi z wymianą rozrządu, ustawieniem geometrii (przy okazji mogę tutaj polecic serwis ITALAUTO dla osób ze śląska).
Obiecane fotki, miłego oglądania :)
0d7a4fae9e585837.jpg

85cef62fcd3f15d7.jpg

47ec3e1bfba57165.jpg

325a89ff7caea08a.jpg

Kilka fotek z prac przy alfie:
jest Eibach-jest obniżenie :D

nowiutka piasta SKF

To ja będę pierwszy :) Ładna Alfka. Brakuje zdjęć wnętrza. Jeszcze tylko wrzuć aluski i będzie miód. Jakies plany ?

Bardzo ładna 146.
Jest gleba to teraz czas na jakieś felgi, najlepiej 16". Przyciemnij jeszcze kierunki na błotnikach - to tyle z mojej strony.
Pozdrawiam.
- Rafał

To ja będę pierwszy :) Ładna Alfka. Brakuje zdjęć wnętrza. Jeszcze tylko wrzuć aluski i będzie miód. Jakies plany ?

OK, zrobie jakieś zdjęcia wnętrza i zamieszcze niebawem, kółka letnie już przygotowane do montażu, lada chwila pojawią się na aucie.
Najbliższe plany to polerowanie lakieru na całym aucie i wymiana świec.

---------- Post dodany o godzinie 21:15 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 21:02 ----------

Bardzo ładna 146.
Jest gleba to teraz czas na jakieś felgi, najlepiej 16". Przyciemnij jeszcze kierunki na błotnikach - to tyle z mojej strony.
Pozdrawiam.
- Rafał

Chyba mamy podobne gusta.
Czy takie felgi mogą byc?:D

Co do kierunków to już czekają ciemne InPro na montaż.
również pozdrawiam

---------- Post dodany o godzinie 21:17 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 21:15 ----------

Dzięki za pozytywną opinię :)

---------- Post dodany o godzinie 21:19 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 21:17 ----------

Piękny model, piękny lakier w super stanie, rewelacja :-)

ps. widzę soczewki w reflektorach, to seryjne :>

Dzięki za ocenę, seryjnie były soczewki w tych modelach.

kolega jeżeli dobrze zrozumiałem chodziło mu o to że nie przyciemniłeś reflektorów a`la GTA :)
Autko ładne felunek jeszcze i będzie pięknie

No witam kolege zapaleńca. w końcu ktoś z okolicy

Witam

---------- Post dodany o godzinie 22:56 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 22:17 ----------

pozdrawiam sąsiada;)
Piękna sztuka w pięknym kolorze!!! :D Słuszne zawieszenie!!!
Moja w takim samym kolorze, na takim samym zawieszeniu i na takich samych felgach:D tylko 145;)
mam nadzieję, że będzie okazja się spotkać na drodze:D

Bardzo możliwe, że spotkamy się na drodze, chociaż ja nie używam alfy na codzień, najprędzej to chyba na jakimś spocie, chętnie bym podotykał 145 Edizione Sportiva:D

Jestem bardzo, ale to bardzo ciekawy jak 146 wygląda na tych zenderach!!!! Wrzuć jakies foty:D

Zendery odkupiłem od kolegi show. Nie były mu już potrzebne bo dostał pancerwagena na gwiazdke. Wtedy jeszcze nie miałem alfy. Na fegach są oponki Uniroyal Rainsport 215/40:driver:
Dla zaspokojenia ciekawości + kilka fotek z wnetrza:

p.s.
wybierasz sie może na spot do Żywca 19go?
http://www.forum.alfaholicy.org/malopolska_i_gorny_slask/16017-19_lipca_spot_w_zywcu_zapraszamy.html

na 99% pojade na spot do Żywca

coś pięknego:D najładniejsza 146 na forum jak dla mnie:D
jeszcze tylko dekielki musisz założyc na fele i bedzie cacy:D

widać że sie wykosztowałeś, bo w baku susi;)

p.s.
trzeba sie dogadać i jechac jakąś większą ekipą do Żywca

kolego! bardzo ładny egzemplarz Ci się trafił . Zakochałem się w felach jakie posiadasz :girl_wacko: :) mam namiar na identyczne, w związku z tym mam kilka pytań. Czy te 16" są na obniżonym zawieszeniu czy nie? Nic Ci tam nie ociera czy masz dystanse założone? opony chyba Toyo Proxes, mógłbyś podać rozmiar? Ewentualnie jakie opony mogą wejść na te fele ;)

Dzięki za odświeżenie tematu :o
Zawieszenie jest obniżone. Miałem wcześniej sprężyny Eibach (zdjęcia powyżej), w tej chwili jest założony zestaw firmy FK, obniżający o ok. 35 mm.
Na seryjnym zawieszeniu przy dociążonym tyle może wystąpic problem z obcieraniem. Koła są założone bez dystansów, można dac na przód 5 mm, ale nie jest to konieczne.
Opony mam Uniroyal Rainsport 215/40R16, można też założyć 205/45, ale to już jest większy profil i koło straci na wyglądzie.
Skoro temat został odkopany, zamieszczam parę aktualnych fotek auta:

Miażdży tak samo jak 146 Rudnika, cud!
Może do mojego ideału brakuje dwu litrowego TS :)

Amortyzatory
Powrót