• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

pilna sprawa odnośnie ALFY ROMEO 145

Status
Ten wątek został zamknięty.

rafal_1974

Nowy
Auto
alfa romeo 159
hej Z TEJ STRONY rafal_1974
Mam do Was pare pytań odnośnie ar 145 1,4ts A dokadnie mój siostrzeniec napalił się na alfe romeo 145 z silnikiem 1,4 ts z 1999roku 126tys przebiegu i wiesz mamy na oku jedną taką alfe sprowadzona z niemiec za 5800 plus opłaty w czym żecz będzie to jego pierwsze auto wiesz pisze w jego imieni u po
1 ile pali w mieście i w cyklu mieszanym
po 2 jaki jest koszt rozrządu
po 3 jaki jest koszt świece przewody itd
po 4 na co zwrucić uwage przy kupnie dodam byliśmy u diagnosty zawieszenie ok blacha ok tylko spaliny nie mieściły się w normie zauwarzyłem że jest wsadzona nowa przepływka stara była pod siedzeniem
po 5 brać czy nie brac?
oto link tej alfy http://otomoto.pl/alfa-ro...b-C6193735.html
BYŁBYM WDZIĘCZNY ZA JAKIEŚ INFORMACJE
POZDRAWIAM rafal_1974

1 - nie wiem
2 i 3 - zobaczyc sobie na allegro
4. zasadnicze pytanie dlaczego spaliny są no ok
5. ....................... :?:

1. Pali ile będziesz chciał, jeśli będziesz operować umiejętnie gazem to na pewno mniej niż 8L\100KM. Ja gdzieś tyle osiągam spokojną miejską jazda z 1.6TS.
2. Koszt rozrządu dużo zależy od tego gdzie robisz i na jakich częściach, u mnie zamknął się w 560zł jakoś.
3. Jeszcze u siebie nie wymieniałem ale jeśli będziesz brał oryginalne platyny to same świece około 480zł po 2 na każdy cylinder. Kable to już sprawa groszowa.
4. Spaliny to już problem mogą nie przepuścić na przeglądzie, zlokalizuj skąd ten problem się bierze. Może to być sonda która lubi padać w tych autach, poza tym sprawdź bez wypadkowość auta, daty na szybach, szpary między elementami blachy. Polecał bym przejechać się nią do pełnego rozgrzania silnika, dopiero w tedy mogą się niektóre problemy ukazać.
5. Jeśli nie ma poważniejszych problemów niż sprawy eksploatacyjne to brać, ale wogóle o czym my mówimy alfe nie kupuje się kalkulacjami tylko sercem :wink:

rafal_1974 napisał:
1 ile pali w mieście i w cyklu mieszanym
po 2 jaki jest koszt rozrządu
po 3 jaki jest koszt świece przewody itd
Rafał, masz przecież bardzo podobny silnik, więc na takie pytaia powinieneś znać odpowiedź 8)

mam taka alfe tylko ze z 1998 roku z tym samym silnikiem :
a wiec
rozrzad + wariator = okolo 700 zl + robocizna
czesci do rozrzadu SKF
swiece jezeli wezmiesz championy na 40 tys km to okolo 200 zl komplet
przewody nie wiem bo jeszcze nie zmienialem
w trybie mieszanym przy spokojnej jezdzie powinna sie zmiescic w 7 litrach
nie liczylbym na mniejsze zuzycie
czy brac ??????? gdybym mial teraz wolna kase to mialbym dwie :D :D :D :D :D :D

NO i stało się kupiliśmy tą alfunie na przekór wszystkim i wsystkiemu. A teraz reszte pokarze czas. Dziękuje wszystkm forumowiczom za informacje.
Ps: jak kupowałem 1 alfe wszyscy mi odradzali że to samochód awaryjny że drogi w utrzymaniu itd, teaz mam 2 alfe i myśle że do siebe niewyobrarzam innego samochodu jak ALFA ROMEO.
A te pytanie które zapodałem na forum było do tego żeby siostrzeniec wiedział o co chodzi BO JA DOSKONALE WIEM I TEŻ BYŁEM SZCZĘŚLIWYM POSIADACZEM ALFY ROMEO 145. DZIEKI :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Status
Ten wątek został zamknięty.
Amortyzatory
Powrót