Piękne brzmienie

gonzo

Aktywny
Auto
Fiat Tipo SW 1.4 T-jet
tak siedze i sie zastanawiam...
nie wazne czy boxser, ts, v6 :!: 1.4, 1.8 czy 2,5 litra pojemnosci :!: dzwiek jaki wydaja te silniki jest niesamowity :!:
u mnie do 3tys obrotow jest spokojnie, powyzej slysze jak budzi sie bestia :twisted: a wtedy uwielbiam dodawac gazu... cos pieknego :!: ten dzwiek... bajka :mrgreen:

co powoduje ze silniki alfa romeo brzmia tak cudownie :?:
dlaczego kreca sie w pelnym zakresie obrotow i nie wyja, nie prosza o kolejny bieg jak jest to w przypadku innych samochodow :?:

Mi sie tez bardzo podoba dzwiek wydawany przez moja alfe do tego mam jeszcze chyba kompletnego remusa...ale nie jestem pewien...wiec jest pieknie , ludzie obracaja jak dodam gazu co to tak "rasowo ryczy" i dziala na brudasow przelazacych przez srodek jezdni jak dodam gazu "na luzie" to zaczynaja biec od razu na 2 strone ;D

Silver156 napisał:
dziala na brudasow przelazacych przez srodek jezdni jak dodam gazu "na luzie" to zaczynaja biec od razu na 2 strone ;D

Dokładnie :lol: , uśmiałem się bo właśnie przypomniała mi się podobna akcja którą kiedyś miałem. Wyjeżdżałem ze stacji benzynowej i tak jakoś trochę mi się przygazowało, nagle facet (prawdopodobnie bezdomny) który przechodził przez ulicę zaczął biec prawie jak gepard do chodnika, mało nie pogubił reklamówek z puszkami. Kumpel który siedział na siedzeniu pasażera mało się nie polał ze śmiechu.
Przekomicznie to wyglądało.

Fakt jest jeden, Alfy brzmią niesamowicie. :D

Zastanawiam się skąd to się bierze, że Alfy brzmią tak fajnie. Jak myślicie? Inżynierowie zakładają to podczas projektowania układu wydechowego, silnika , dolotu? Albo po prostu im "tak wyszło" ? Albo może tylko my - Alfisti - słyszymy TO COŚ co odróżnia brzmienie Alfy od reszty?

penny21 napisał:
Zastanawiam się skąd to się bierze, że Alfy brzmią tak fajnie. Jak myślicie? Inżynierowie zakładają to podczas projektowania układu wydechowego, silnika , dolotu?

NA pewno. Brzmienie, to jedna ze skladowych stylu.
Co ciekawe, AR wcale nie burcza, jak wiekszosc wynalazkow z dolozonym sportowym wydechem.....

adasco napisał:
Co ciekawe, AR wcale nie burcza, jak wiekszosc wynalazkow z dolozonym sportowym wydechem.....

i to mi sie wlasnie bardzo podoba :!: czysty dzwiek silnika bez dodatkowych udziwnien :wink:

a wracaja do straszenia :mrgreen:
to byl 2 czy 3 dzien jak kupilem moja alfunie i nie mialem jeszcze jej wyczutej...
stoje na parkingu wsiada moja dziewczyna i chce odjechac :wink: tymczasem przechadza mi przed maska 3 laski... chcialem spokojnie ruszyc ale jakos za duzo gazu dodalem :mrgreen: w zasadzie podelszo pod 3tys :D no i laski prawie stracily reklamowki z wrazenia :DDD

Panowie - siła psji, i te auta poprostu żyją, mają dusze...
i można tak w nieskończoność:D

kiedy pierwszy raz oglądałem moją Alfe jescze nie była moja :mrgreen: pierwsza jazda testowa i facet mówi jak dojdzie do 3 tyś obrotów to niech pan da gaz w podłogę...o tak 2.0 TS a przesiadka z seja 0.9 wcisnęło mnie w fotel i do 6 tyś rozkoszowałem się tym pięknym brzmieniem , macie racje AR mają ten cudowny dźwięk jedyny piękniejszy ma ferrari :mrgreen:

No właśnie panowie można by gadać i gadać a to jest taki dżwięk, który podnosi ciśnienie :D ja jestem po prostu zakochana w tych samochodach!!!

Ja tez sie zakochałem bo kupiłem druga Alfe z sinikiem BOXER (szczególnie) i to już tak zostanie :mrgreen:
Mam jedno ale czemu ich już nie ma w nowszych Alfach :|

Ach ten dźwięk!!!! Wszyscy na niego reagują. Z początku kumple pytali "co ty tam masz pod maska???"
I jeszcze ta redukcja z międzygazem........ poezja :mrgreen:

luciano napisał:
Ja tez sie zakochałem bo kupiłem druga Alfe z sinikiem BOXER

Fakt dzwięk boxerka jest wspaniały... Lubię czasem po wjechaniu do garażu chwilę posiedzieć i nie gasząc silnika posłuchać jak fajnie mruczy :lol:

williamdrake napisał:
luciano napisał:

Fakt dzwięk boxerka jest wspaniały... Lubię czasem po wjechaniu do garażu chwilę posiedzieć i nie gasząc silnika posłuchać jak fajnie mruczy :lol:

Hehe Williamdrake, mam to samo, tyle tylko że nie mam garażu :roll: i sterczę pod domem i słucham jak sobie gada :wink:
Jednak najbardziej lubię widzieć miny gości jak sie z kimś ścigam i przekraczam 4000 obrotów, Bella zaczyna krzyczeć i wyrywa do przodu, a pierdzący pojazd zostaje w tyle :mrgreen:

Miałem Boxera , teraz mam Twin Sparka . BXR świetnie brzmi na niskich obrotach, za to T.S. na wysokich. A w sumie to jedno licho... I jeden i drugi brzmią rewelacyjnie!!!

Z tym garażem to prawda... praktykuje coś takiego :wink:

P.s.

Daje głowe,że w dzwięku silnika FIATa - R5 20V też byście sie zakochali. Ja sie zakochałem.

Pozdrawiam Tiga

AR_33 napisał:
williamdrake napisał:
luciano napisał:

Hehe , mam to samo, tyle tylko że nie mam garażu :roll: i sterczę pod domem i słucham jak sobie gada :wink:
Jednak najbardziej lubię widzieć miny gości jak sie z kimś ścigam i przekraczam 4000 obrotów, Bella zaczyna krzyczeć i wyrywa do przodu, a pierdzący pojazd zostaje w tyle :mrgreen:

Powiem uwielbiam słychać silniki naszych Alf podczas szaleństw na torze Poznań :DDD

Tiga napisał:
Miałem Boxera , teraz mam Twin Sparka . BXR świetnie brzmi na niskich obrotach, za to T.S. na wysokich

Oj boxer podchodząc pod "czerwone pole" brzmi równie pięknie jak na wolnych obrotach :twisted:

a wiecie co ja lubie wjeżdżam do garażu opuszczam wszystkie szyby i TS chodzi na luzie w garażu taki basowy pomruk dochodzi poezja :mrgreen:

ciekawa sprawa...mam tak samo:)..czasem jak brame zamykam a jest na chodzi to stane z tyłu i słucham...

Amortyzatory
Powrót