[GT] Piękna Alfa Romeo GT

Auto
Alfa Romeo GT
Witam,
Od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem auta marki Alfa Romeo. Wcześniej nie miałem doczynienia z samochodami tego koncernu byłem przekonania, że alfa to synonim "lawety". Jednak, gdy przez przypadek zobaczyłem model GT na parkingu to byłem zachwycony, zacząłem się interesować tymi autami i doszedłem do wniosku, że wbrew opini publicznej są one całkiem dobre, a w szczególności niezawodne silniki 1.9 JTD. Model GT cały czas nie dawał mi spokoju, więc postanowiłem owy kupić. Niewiele jest sztuk tego cuda na serwisach aukcyjnych, ale mi się udało, w końcu trafiłem na ten który mi się marzył. Telefon, umówione oględziny no i zakup. Teraz trochę wam przybliże jego historie no i stan techniczny, jak i wizualny.
Jak już wspomniałem jest to Alfa Romeo GT z końca listopada 2005, auto jest sprowadzone z Francji w 2013 przez firme którą wynajął poprzedni właściciel, który bardzo długo szukał tego modelu na zagranicznych serwisach. Auto było lekko uderzone w lewy przód, ale tak że nawet lampa się nie potłukła, miało dwoch właścicieli jednego we Francji no i w Polsce. Przebieg to 145tyś. km. Niski jak na ten rocznik ale w stuprocentach prawdziwy, dlatego że właściciel z Polski prowadził książke, wszystkie wspisy udokumentowane, naprawy i wszelkiego rodzaju prace były robione w renomowanym serwisie aut włoskich w Łodzi, posiadam wszystkie faktury, paragony(nawet z zakupu dywaników), auto u niego było używane jako trzecie i zrobił nim okolo 20 tyś. km. Natomiast co do historii auta z Francji była ona znana jedynie od własciciela z Polski. Obawiałem się troche, czy mówi prawdę, stan jest rewelacyjny ale zawsze tej pewności do końca nie ma. Dlatego posiadając dokumety kto był właścicielem we Francji odnalazłem go na Fb i zwyczajnie napisałem jaka jest historia tego auta. Odpisał na drugi dzień (nawet wysłał zdjęcia) no i wszystko się zgadza, przebieg w momencie sprzedaży we Francji miał 125tyś km., autem jezdziła jego żona głównie, oraz faktycznie był lekko uderzony w lewy przód. Wyposażenie nie jest najbiedniejsze, ale też nie najbogatsze. Wyróżnia go system nagłośnienia Bose, czerwona skórzana tapicerka, tempomat, aut. dwustrefowa klimatyzacja, wielofunkcyjna kierownica. Wszystko czego potrzeba to posiada, jedynie może brakuje grzanych foteli.
Jeżeli chodzi o stan techniczny to poprzedni właściciel zrobił kompletny serwis auta. Wymienił rozrząd, zawieszenie przód, założył kolektor bez klapek, powymieniał wszystkie poduszki w silniku, skrzyni, hamulce, nowy akumulator, dywaniki, przewód turbo, osłone silnika, no i jeszcze wiele pomniejszych rzeczy.
Gdy go kupiłem oddałem do zaufanego mechanika w celu przejżenia czy jest wszystko w porządku pod względem mechanicznym, oraz wymiany fitrów i oleju. Rozebrał praktycznie cały silnik, ale było warto bo mam pewność, że jest wszystko ok. Jedyną rzeczą która była wadliwa to lekko cieknąca chłodnica.
Jeżeli chodzi o wygląd wizualny zostało zrobione też kilka rzeczy. Przede wszystkim założony spojler, który był sprowadzony z Czech, następnie został pomalowany proszkowo wraz z felgami na kolor czerwony. Są zamontowane dystanse. Przyciemnione zostały znaczki oraz kierunkowskazy, światła z tyłu. Założona folia przyciemniająca z tyłu. Zrobiona geometria oraz zbieżność.
Stan jest naprawdę super, nie jest idealny lakier posiada kilka wgniotek wiadomo nie jest nowy. Skóry nie są prawie w ogóle zniszczone, jedyny mankament to dźwignia zmiany biegów ( widać że jeżdziła kobieta - pierścionki na ręku). Co do zrobienia, na pewno zawieszenie tył. Wstawiam również kilka zdjęć.
Pozdrawiam
14963708_718342964983576_714138228_o.jpg14914556_718344131650126_888850458_n.jpg14971200_718342854983587_1524007875_n.jpg14963690_718342961650243_62853358_o.jpg14958319_718342868316919_1261559779_n.jpg14971164_718344124983460_1272470087_n.jpg

Gratulacje!! Fajnie, że udało się trafić zadbaną sztukę :)

Autko w ciekawej stylizacji kolorystycznej, może się podobać. A na pewno będzie łatwo rozpoznawalna.

Wielu bezawaryjnych kilometrów życzę!!

Gratuluję zakupu, widać, że trafiła w odpowiednie ręce nowego Alfaholika, niekoniecznie jestem zwolennikiem podobnej kolorystyki i dokładania podobnych spoilerów w GT, gdyż - w moim odczuciu - auto wygląda jakby wracało z podrywu na lokalnym festynie przy remizie, ale najważniejsze, aby podobało się Tobie.

Powodzenia i jeszcze więcej uśmiechu na twarzy za każdym razem, gdy będziesz do niej wsiadał.

Dzięki wielkie za dobre słowa :)
Co do spojlera to faktycznie jak oglądałem zdjęcia przed zakupem to też myślałem, że pierwsze co zrobie po zakupie to przemaluje w kolor samochodu, ale na żywo ten kolor nie jest taki "chamski" no i felgii też ratują sprawę.
pozdrawiam

Witam,
Auto póki co stoi w garażu bo zdecydowałem że zimą nie będę nią jeździł. Samochód póki co sprawuje się dobrze, wymieniłem termostat, bo silnik przy mniejszych temperaturach w ogóle nie grzal się do 90 stopni, teraz wszystko jest w porządku. Ze zmian wizualnych obszylem gałkę zmiany biegów, wypolerowałem i obszyłem.
W planach mam obszycie rączek w drzwiach, myślę też nad założeniem sprężyn obniżających eibacha, ale nie wiem, czy to dobry pomysł bo mam dystanse. Myślę czy warto wygłuszyć drzwi na oryginalnych głośnikach BOSE, bo zmieniać głośników nie będę całkiem dobrze gra a bawić w wymianę tez mi się za bardzo nie chce.
Na dziś tyle pozdrawiam :)

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Przesyłam zdjęcia gałki zmiany biegów

Załączniki

• 20170128_113512.jpg
    20170128_113512.jpg
    75.5 KB · Wyświetleń: 0
  • 20170128_113529.jpg
    20170128_113529.jpg
    57.3 KB · Wyświetleń: 0
Kupiłem ją już z takim. Zdemontować się nie da bo zostaną dziury, nie wygląda tak źle . Chce go też przemalowac w kolor auta, a felgi w czarny lub grafitowy

Witam po dłuższej chwili nieobecności. Przez te kilka miesięcy w samochodzie dokonałem kilku wymian, między innymi:
-zakupiłem felgi 18 cali, odnowione i malowane proszkowo na kolor czarny
-do felg nowe opony Dębica Presto UHP 2 225/40, póki co jestem naprawdę zadowolony dobrze kleją na suchym i mokrym
-założyłem sprężyny obniżające Eibacha -30mm
-wymieniłem dwa wahacze z tyłu na nowe TRW
-nowe amortyzatory z tyłu Sachs
-ustawienie zbieżności
Póki co tyle, na razie żadnych problemów z autem, jedynie pękający boczek fotela kierwocy, gdyż mam wąski garaż i podczas wsiadania/wysiadania mocno na niego naciskam. W planach mam :
-na początku lipca jestem umówiony do lakiernika na pomalowanie maski (poprzedni właściciel miał przygodę z gałęzią i średnio to naprawil), przemalowanie spojlera i różne poprawki lakiernicze odpryski od kamieni itd.
-obszycie kierownicy i rączek w drzwiach
-ogarnięcie tego boczka fotela bo zaczyna mnie wkurzać :)
I to tyle poniżej kilka zdjęć, jakaś sesja letnia po lakierniku. Pozdrawiam
18721018_832035956947609_1939117842_o.jpg
18721145_832035843614287_1350157484_o.jpg
18676800_832035966947608_2002039665_o.jpg

Amortyzatory
Powrót