• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[146] Pęknięty kol. wydechowy, wysokie spalanie

qbiczysko

Nowy
Auto
Alfa Romeo 156 2.0 ts 2000r.
Witam, mam pytanie czy nieduże pęknięcie na kolektorze wydechowym (mniej więcej w miejscu gdzie z 4 rur robią się 2, czuć gdy sie przyłoży dłon w okolice wentylatora), może być przyczyną wysokiego spalania?

Ja to tłumacze sobi tak: spaliny uciekają, sonda lambda 'wyczuwa' za małą ilość spalin i wysyła sygnał o zwiększenie dawki paliwa... Dobrze myślę?

Każda nieszczelność przed sondą ma wpływ na spalanie i pracę silnika więc dobrze kumasz

Czy po pospawaniu, gdy już nic nie puszcza, należy wykonać reset ECU?

Dopne sie do tego watku.Mam cos podobnego w V6.Mam jeden błąd na ECU.Błąd regulacji sonda lamda.Mam 3 wyjscia.Sprawdzic nieszczelnosci w dolocie (zrobione),wymienic ECU albo naprawic wydech.Spalanie mi troche wzrosło i na wolnych czasem fisiuje (do krokowca zaglądałem).I faktycznie przed sondą na łączeniu jest przedmuch.Najpierw naprawie wydech a pozniej bede diagnozował dalej.

Ostatnia edycja:
Witam
Ale czy na pewno nieszczelność w układzie wydechowym ma wpływ na pracę sondy lambda.
Przecież sonda bada zawartość chemiczną spalin a nie jego ciśnienie .Pozdrawiam

Witam
Ale czy na pewno nieszczelność w układzie wydechowym ma wpływ na pracę sondy lambda.
Przecież sonda bada zawartość chemiczną spalin a nie jego ciśnienie .Pozdrawiam
Zawartość chemiczna też się zmienia

Amortyzatory
Powrót