• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Paski rozrzadu

• Autor wątku Autor wątku bassman
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bassman

Guest
Jestem przed wymiana paskow w sojej Alince, wymieniam komplet (2 paski i dwie rolki napinajace).
Teraz pytanie pierwsze:
Jakiej firmy najlepiej zakupic paski i rolki aby mi yen zestaw wytrzymal 100000 km bez stresu?

I pytanie drugie:
Wiem ze na kole zamachowym jest znak ale jak sie sprawa ma z kolami walkow rozrzadu?

Czyli ogulem jakas instrukcja postepowania przy wymianie paskow i rolek.

Pozdrawiam i czekam na wskazowki.

Instrukcja zaleca wymiane co 80 tys km.
Ja zakladalem paski gatesa a rolki SKF.

Co do znakow to ustawiasz kolo zamachowe ze znakiem tylko sie nie pomyl bo sa dwa a jak zdejmiesz obudowe to zobaczysz znaki na kolach rozrzadu nie mozna ich przeoczyc

Ja jak wymieniałem w swojej 33 paski to poszedlem do ASO i tam mi sprzedali dwa paski w cenie 32 złotych ;) Sam Pan z ASO był zdziwiony ze tak tanio. Paski oczywiście zapakowane i oryginalne pudeleczka ze znaczkami Alfy Romeo

Majkel napisał:
Ja jak wymieniałem w swojej 33 paski to poszedlem do ASO i tam mi sprzedali dwa paski w cenie 32 złotych ;) Sam Pan z ASO był zdziwiony ze tak tanio. Paski oczywiście zapakowane i oryginalne pudeleczka ze znaczkami Alfy Romeo

To w ASO jakas promocja musiala byc :D normalnie ePer podaje ze 62 zl szt.

ja mam dayco i z tego co wyczytalem na AC one najwiecej wytrzymuja :)
rolfa SKF :)

15 tys klockow trzyma :lol: :lol: :lol:

Paski Gatesa podobno swego czasu lubiały pękac (jak kupowałem rozrząd do swojej byłej alfy powiedziano mi tak w dwóch sklepach), na liście dyskusyjnej Ikara polecono mi rolki SKF i pasek Dayco, taki zestaw też zakupiłem. Poza tym kupując pasek w ASO kupujesz własnie pasek Dayco, który jest dodatkowo zapakowany w pudełko z logiem Alfy Romeo.

Z tymi paskami Gatesa musiało byc trochę prawdy gdyż teraz Gates wypuścił na rynek jakieś dodatkowo wzmocnione paski (kolega niedawno taki kupił).

edit.
przy wymianie rozrządu widziałem, że w mojej Alfie był własnie pasek Gatesa i obydwie rolki SKF, ale nie potrafię Ci powiedziec jak długo taki zestaw może wytrzymac. Jednak ja osobiście wymieniałbym rozrząd maksymalnie co 70tys zł.

1vn2.jpg

Co do pasków Dayco (obecnie Dayco Pirelli) to zawiodłem sie na nich aż... 2 x , 2 razy miałem kolizję, obecnie mam założone Gates i jest OK.

Dzieki wielkie za pomoc i rady a przedewszystkim za rysunek.
Pozdrawiam.

Amortyzatory
Powrót