Parujące szyby Alfa 146

• Autor wątku Autor wątku Proteus
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Proteus

Guest
Witam.
Koledzy w Alfie 146 2.0. 16V parują mi szyby, jest to irytujące jak holera. Nie wiem co jest tego przyczyną. Filtr kabinowy wymieniłem Alfka posiada klimę. Niestety nie ma znaczenia czy jeżdźę z włączoną klimą i nie jak parowały tak parują. Oczywiście jak jest chłodno na dworze lub w zimę jak włączę ogrzewanie. Tylna szyba zaparowana to już norma.
Poradżcie coś ;//
Pozdrawiam :)

Widze ze problem sie powtarza u mnie to samo ale z tyłem daje rade podgrzewanie ale boczne to ni jak sie nie chce odparowac nawet nawiewy na przednie boczne duzo nie daja

hehe powodzenie jak znajdziesz sposob na to to daj znac bo mam ten sam problem ale mnie to az tak strasznie nie przeszkadza Pozdrawiam

Ja jakoś w swojej nie mam takiego dużego problemu, jak już torche przyparują to włącze nawiew na 2 bieg i raczej daje rade, lub uchylam z lekka szybę.
A może masz mokrą podłoge po zimie (zawsze sie błota naniesie buciorami :evil: ) i może tu jest problem nadmiernego parowania szyb.

podejrzewam ze nie bardzo mnie tez ogrzewanie tylniej szyby i nawiew na 2 biegu owszem daja rade ale tylnie boczne szyby mam cale zaparowane a w srodku suchutko i czysciutko co tydzien odkurzam i wogole :) Pozdrawiam

sprawdz czy ta klapka od obiegu wewnetznego zamyka sie i otwiera

Już chyba przerabialiśmy taki wątek.
U mnie szyby przy deszczu lub na zimnie też są non stop zaparowane. Ten typ tak ma.

Tez mam problem z parowaniem szyb, w lecie pomaga preparat antyroszeniowy ale w zimie tylko gabka z irchy.

ogrzewanie w alfach grzeje powoooooooli, ale taka uroda poludnia :)
te male szybki z tylu to norma, ale czy tylna? jak sie rusza zaraz po rozruchu i wlaczy ogrzewanie na 2 to przez jakis czas potrafi zaparowac, ale z czasem para znika - po 10 km u mnie zawsze juz ladnie widac.
w przedniej szybie zapraowania w rogach to juz norma.

nie napisales w jakim stopniu Ci paruja, w takim ze uniemozliwia to jazde? czy z czasem para znika? jak znika po przejechaniu kilku km to sie nie przejmuj - kazdy z nas co rana ma taki problem :D

ja mialem taki problem (jak juz wspominal piotriix) .. zawiesila mi sie w nagrzewnicy klapka co puszcza albo na obieg powietrza wewnetrzny albo na nawiew z zewnatrz.. gdy recznie przestawilem (przy nagrzewnicy) do oporu tak zeby tylko z zewnatrz powietrze lecialo to problem ustapil. przed tym bylo strasznie.. parowaly jak dzikie.. :evil:

Ja zauważyłem, że podsufitka zarypiaście akumuluje wilgoć.

pod materiałem jest tam...gąbka. :mrgreen:

Witam alfistów, ostanio rozmawiałem z kierowca tira z bardzo dużym stażem, gość na parowanie szyb polecał mi umyć szyby szamponem do włosów podobno bardzo dobry środek, jak to pomoże to nie wiem, jak narazie pogode mamy super i mnie nie parują.
Ale jak zaczną to zrobie tak jak mi mówił to prawie nic nie kosztuje, a może pomorze :)
Jak ktoś zrobi to pierwszy odemnie to prosze o opisanie efektoów :P
Pozdrawiam.

To powodzenia w myciu szamponem... Ja juz raz umyłem(dobrze że kawałek szyby tylko), bo potem to siedziałem z godzinke czasu zeby ten szampon zmyc.... Ach te dowcipy :D

Nie wiem czy dowcip czy nie :P mówie co słyszałem :P ale dobrze że był ktos pierwszy :D :P pozdro.

Majkel napisał:
.... bo potem to siedziałem z godzinke czasu zeby ten szampon zmyc...

tez kiedys slyszalem o szamponie tylko ze - trzeba myc szyby dodajac bardzo niewielka ilosc szamponu do wody.. gdy umyjesz samym szamponem to moga sie robic dziwne rzeczy.

ogolnie .. nie probowalem nigdy takich "magii" robic. grunt to dobra wentylacja :)

Witam,
W mojej 145 mialem bardzo powazny problem z parowaniem, gdy w zimie wsiadly do auta 3 osoby nie widzialem zupelnie nic. Chcialem zagladnac do filtra kabinowego (ktory zreszta wywalilem i teraz jezdze bez), okazalo sie ze mam niedrozny odplyw wody z miejsca pod plastikowa oslonka pod szyba (miejsce gdzie znajduja sie wycieraczki). Odplyw byl zaklejony jakims syfem do tego stopnia, że woda po deszczu stala tam kilka dni, nasaczajac przy zakretach filtr kabinowy, ktory w rezultacie powodowal parowanie wewnatrz.

Pozdrawiam

jest jeszcze folia antyfog do wyklejania szyb kasków motocyklowych. działa hehehehe
ale chyba te szyby byłby drozsze niz co kolwiek inego w aucie:)

a tak poważnie nie powinny parowac. wysusz autko, pousuwaj pzecieki, wymień filtry i sprawdź cyrkulacje powietrza. ja dopiero alfe kupilem ale wiem ze powinienna byc w przestrzeniach zamkniętych wkładka absorbująca wilgoc. tak jest w niemieckich autach i zjawiska parowania nie ma. mam 145 i też troche szyki parują. będe sie starał usunąc ten problem :) :P :evil: :mrgreen:

Amortyzatory
Powrót