• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Papamek - AR Gtv 1.8TS

Papamek

Nowy
Auto
AR Gtv 1.8TS 2000, Bianco Polare
Z przyjemnością przedstawiam Forumowiczom moją pierwszą Alfę Romeo. Do zakupu auta tej marki dojrzewałem długo. Przed ponad dwoma laty chorowałem na model GT, ale z powodu cen - nawet samochody z drugiej ręki były wtedy najwyżej dwuletnie - nie zdecydowałem się na jej zakup. W tym roku mogłem wrócić do tematu AR. Podszedłem do niego inaczej. Postanowiłem kupić małą, stylową i tanią Alfę. Gtv okazała się modelem z wyboru :) Ze względu na to, że to mój pierwszy krok w świat włoskiej marki, o której awaryjności i kosztach serwisu krążą dowcipy, chciałem zacząć ostrożnie. Sprawa koloru budziła najmniej wątpliwości: czerwony lub biały. Ostateczny wybór widać na załączonych zdjęciach.
Zakładałem, że wiosna będzie lepszą porą roku na zakup. Ale gdy ją zobaczyłem w ogłoszeniach (otomoto.pl), to już nie odpuściłem. "Lightning strikes" ;) - jak w filmie "Joe Black"
Wykorzystałem opcję "Inspekcja" - warto. Za kwotę 99zł rzeczoznawca jedzie do sprzedającego i sporządza protokół oględzin. Wychwytuje najdrobniejsze ryski, a nawet wyprute nitki z tapicerki. W ogłoszeniach to każde auto jest "w idealnym stanie" ;) W każdym razie taka inspekcja może zaoszczędzić wydatków związanych z wyjazdem na drugi koniec Polski, jak również rozczarowań na miejscu. Ten test przeszła pomyślnie i pojechałem do Przemyśla. Wcześniej poprosiłem u umówienie przeglądu w serwisie Fiata oraz w Stacji Kontroli Pojazdów. Po tym wiedziałem już jakie niezbędne wydatki czekają mnie tuż po zakupie auta.
Samochód został sprowadzony z Włoch, jestem pierwszym właścicielem w kraju. Wyprodukowano go w 1999 roku (według VIN). Pierwsza rejestracja we Włoszech w marcu 2000 roku. Alfa ma obecnie przebieg 84000km. W rzeczywistości kolor nie jest biały, tylko lekko kremowy. Świetnie komponuje się z niebieskim zabarwieniem szyb i lusterek oraz ciemnogranatowym obiciem siedzeń.
Samochód wymagał wymiany hamulców (tarcz i klocków) oraz pompy wodnej. Oczywiście wymieniłem też rozrząd, wszystkie filtry i płyny. Kupiłem nowe opony zimowe, dywaniki, podkładkę pod przednią tablicę rejestracyjną (była za mała) i nowe spryskiwacze. Podczas przeglądu wyszły też trzy usterki. Najbardziej dokuczliwą była awaria czujnika obrotów wału. Poza tym uszkodzony był termostat oraz wiązka do ogrzewania tylnej szyby. W sumie nic przerażającego. Wszystko zostało dopięte i już śmigam Gtv.
W najbliższym czasie planuję jeszcze wymianę anteny radiowej, bo trafił mi się jakiś ogryzek. Potem może doinwestuję system audio.
Do zobaczenia w trasie :)
Paweł
PS. Dziękuję bratu za udostępnienie płotu do zdjęć :)

świetna gtv'ka, piękny niezwykły kolor, dawaj do tego jakieś ciemne felgi i będzie agresja... :twisted:

No no... Licze ze niebawem jakos spotkam to cudo na ulicach W-wy!
Taki kolor jest bardzo rzadko spotykany w Gtv. Piekny srodek tylko szkoda ze nie ma skory...
Pozdrawiam i do zobaczenia!!!

Dziękuję za dobre słowa.
Napisałem się dużo, ale zdjęcia wkleiły się słabe, na moim ekranie wyglądały znacznie lepiej. Jak można to poprawić?

jest świetna ! :) i kolorek jej służy ... gratuluje zakupu no i niech śmiga aż miło :mrgreen:

Ładniutka i powiem szczerze pierwszy raz widze Gtv w takim kolorze :)

Powiem Wam, ze nie przepadam za białymi samochodami. No ale ta Alfa... mmmmmm
Jeszcze powinienes poszukac bialych felg! Ostatnio widzialem biale Porshe i do tego mial biale felgi. Extra to wygladalo!

Świetnie się prezentuje w bieli. Mam nadzieję, że będzie Ci długo i bezawaryjnie służyła :)
Co do felg, to mam zupełnie odmienne zdanie niż przedmówca. Czarne z polerowanym rantem, byłoby miodnie :twisted:

Bardzo ładna bella. Podoba mi sie kolor. Co do felg tez jestem za czarnymi. Pozdrawiam i gratuluje zakupu <hello>

Minęło już troszkę czasu i kilometrów od zakupu Gtv. Kilka moich krótkich refleksji.

Wygląd
Samochód jest piękny i basta. Cieszy moje oko, przykuwa też uwagę na ulicy. Jak podjechałem pod dom, to sąsiad z balkonu bił brawo :) Niektórzy znajomi śmieją się tylko, że kupiłem sobie „przedłużacz”. Ale ja nie potrzebuję ;)
Cieszę się, że Bella spodobała się także na świątecznym spotkaniu w Krakowie.

Silnik
1.8TS nie jest silnikiem, który zapewnia ciężkiej Gtv specjalne osiągi. Jeździłem szybszymi autami. Ale przez to, że lubi wysokie obroty, zachęca do jazdy aktywnej. Na trasie odczuwam wyraźnie, że to auto kocha jechać szybko (130-140km/h prędkości podróżnej). No może nie bardzo szybko, ale szybko. Na krajowe dukty to i tak za dużo. Trudno wykorzystać tę zaletę, tym bardziej, że nie jestem kolekcjonerem punktów. W mieście auto męczy się trochę, jak to rumak na uwięzi, ale nie protestuje. Poza tym wiem, kiedy mogę zaspokoić jej ognisty charakter. Pali przyzwoicie, średnio ok.10 l / 100km.

Komfort i ergonomia
Największy kłopot sprawia mi w mieście szerokie otwarcie drzwi. A bez tego trudno mówić o komfortowym wsiadaniu i wysiadaniu z Gtv. Pozycja za kierownicą jest wygodniejsza niż się początkowo spodziewałem. Widoczność odpowiednia do wzrostu auta. Drogę widać świetnie, ale nieba prawie wcale. To jednak ujmuje wrażeń podczas jazdy. Parkowanie wymaga uwagi i wyczucia zarówno tyłu jak i przodu Gtv.

Cieszę się, że wybrałem ten samochód. Jazda Alfą Romeo Gtv będzie idealnym sposobem na uczczenie 25-lecia uzyskania prawa jazdy :)
Paweł

Papamek, z dwojga złego lepiej kupic sobie "przedłużacz" i dalej cieszyc sie życiem niż zostać frustratem :mrgreen:

Ech.. zeby mnie kiedys bylo stać na "przedłużacz" o nazwie Maserati GT S :twisted:

fred

Super lalka - gratulacje :D Jedno pytanie techniczne - po tym jak juz zamowiles inspekcje i przeglad w ASO i stacji obslugi to czy wlasciciel spuscil z tonu i ceny? Zawsze mnie interesowala ta kwestia po wykupie inspekcji - skoro takie bylo och i ach w oczach wlasciciel, a przy inspekcji wyszly usterki - jaka byla jego reakcja?
Pozdro

Papamkowa GTV-ka jest przesliczna :P widzialem na zywo w Krk na spocie ;)

Amortyzatory
Powrót