• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Padło turbo i zatarł sie silnik JTD pomocy

• Autor wątku Autor wątku pavee
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pavee

Guest
Wiec tak jak jest napisane w temacie padło mi turbo i przy okazji zatarł się silnik i nie wiem co mam teraz robić czy opłaca się go remontować albo cały silnik kupić, może ktoś z was miał podobny przypadek i wie ile kosztuje naprawa silnika zatartego na panewkach jest to 1.9 Jtd 77 kw

Szlif wału + niowe panewki i silnik masz jak nowy. Sam szlif to 200zł ale najpierw wał trzeba wymontować...

mechanik mówił ze może tez być zatarty na pierścieniach bo tak bez rozbierania trudno mu powiedzieć , z tego co wiem to turbo wyssało cały olej i jechał bez oleju jakieś 15KM, a silnik razem z turbo + wstawienie mam za 2150 zł

Wymiana silnika może się teoretycznie opłacać, ale nigdy nie masz 100% pewności, co kupujesz, w jakim on jest stanie i ile jeszcze pociągnie. Gdyby cały koszt zmiany wraz z silnikiem (w dobrym stanie) i jego osprzętem miał się zamknąć w 2000 to gra jest warta świeczki.

Nie odczułeś ,że coś się dzieje niepokojącego z autem podczas jazdy i nie było zasłony dymnej za samochodem ? Turbo pewnie również do remontu czy wymiany ?

Dym zobaczyłem dopiero jak wjechałem do miasta bo to było gdzieś miedzy 23-24 godz. odrazu wjechałem w jakaś boczna uliczkę i wyłączyłem silnik kluczykiem, zadzwoniłem odrazu po brata żeby mnie przeholował do domu i jak przyjechał powiedział żebym auto przestawił w druga stronę. Przekręciłem kluczyk i tylko tak zazgrzytało i koniec. A co do silnika 1.9 150KM to był plan żeby kopić 2.4 175KM na allegro jest za 4,500 tys. ale musiał bym dużo więcej rzeczy wymienić do tego jeszcze wiec nie opłaca się .

Amortyzatory
Powrót