• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Padł rozrusznik;-( Szczotki???

• Autor wątku Autor wątku darloss
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

darloss

Guest
Witam...
Dziś miałem problem z odpaleniem, rozrusznik kręcił ale nie zaskakiwał, dopiero za piątym razem załapał, i tu pytanie czy to koniec szczotek??? czy może coś innego poleciało? nie grzebałem jeszcze nigdy przy rozruszniku, także nie wiem, do głowy przychodzą mi tylko szczotki, jeśli to one, a ktoś już to robił, to proszę o pomoc przy naprawie, i jakieś małe info jak go zdemontować i jak się do tego zabrać???
Z góry wielkie dzięki :)

P.O.Z.D.RO.

Z tego co napisałes wynika ze to raczej elektromagnes ci padł bo jak by padły szczotki to by w ogóle nie kręcił

Witaj ja robiłem rozrusznik . Musisz kupić sobie bieżnie i szczotki to wymieniasz w alfie moja bieżnia była rozsypana dlatego raz łapał a raz nie . Bieżnia jest plastikowa okrągła z ząbkami zresztą przy zakupie szczotek od razu pytaj się o to. Ja radze kupić orginał okazało się że są tańsze niż zamienniki. Zresztą tylko kupuje orginał

A demontaż rozrusznika????? jak się do niego dostać?????
Z tego co widzę to jest pod silnikiem???

Jest jakaś opcja zdemontować go od góry???
Czy zostaje tylko kanał???

Ostatnia edycja:
Kanał zawsze rozwiązuje sporo problemów. Ja dzwignołem lewy przód i odstawiłem niezłą gimnastyke napewno musisz troche pokombinowac . Jednak nie zapomnij odłączyc aku.. Napewno dasz sobie rade. I gwarantyje że bez kanału też wyjdzie .

Tu widze ciężki orzech do zgryzienia i bez kanału ani rusz, jeżeli chodzi o rozrusznik warto oddać go regeneracji do jakiegoś zakładu co się takimi żeczami zajmuje, elektromagnes napewno będziesz miał nowy, warto wymienić łożyska i szczotki z bieżniami.
Pytanie czy koszt takiej naprawy nie będzie równy kupieniu dobrej używki?

wydaje mi się,że padł Ci ''bendiks''
tak jak napisał przedmówca często bardziej opłaca się kupić używkę z jakiegoś powypatkowego bądź z anglika niż regenerować, wiem to z własnego doświadczenia dałem do regeneracji i po miesiącu to samo. A używkę kupisz już za 100zł, tylko sprawdż przed kupnem czy wszystko chodzi jak należy tj. podłącz na krótko sprawdź czy wybija, czy kręci, najlepiej przyłusz jakiegoś patyka na zębatke w celu utrudnienia mu rozruchy gdy będzie dobry nie dasz radę go zatrzymać i wiesz, że możesz kupować

a co do kanału ja sie obyłem bez, dobry lewarek+ dobre narzędzia i dasz rade bez

życzę powodzenia w podjęciu decyzji

Ja równierz stawiam na awarię koła właczającego(bendixa), przy usterce elektromagnesu w momencie przekręcenia stacyjki w poz. rozruch słychac wysów koła włączającego, ale rozrusznik nie kręci.Wymiana bendixa nie jest kłopotliwa musisz tylko porównac ceny co taniej kupisz koło czy rozrusznik.
pozdrawiam.

Proponuje wyciągnąć wymienić zużyte elementy uzwojenie żadko pada więc nie widze potrzeby kupować używki !!!!!!!! okaże sie że szczotka poszła lub bendiks albo bieżnia i te elementy tak musisz mieć nowe

Tak jak pisałem na początku :) Nie którzy na to mówią elektromagnes niektórzy bendix tylko ze bendix moze sie niektórym kojarzyć w dwoch znaczeniach elementem załączającym sprzęgło jednokierunkowe z kołem zamachowym lu rozrusznikeim typu bendix :)

Amortyzatory
Powrót