• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[145] Otwieranie zamka centralnego na pilota

• Autor wątku Autor wątku BYKrak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

BYKrak

Guest
Witam. Mam od 2 dni problem z otwieraniem zamka na pilota, Centralny działa, baterie w kluczyku wymieniłem, a zamek nadal nie reaguje. Nie przypominam sobie żeby stało sie ostatnio coś podejrzanego co by mogło go uszkodzić, nie wiem może zmiana temperatury, czy ktoś miał taki problem??

Miałem podobnie gdy wysiadły mi baterie w kluczyku. Po wymianie bateri centralny nie działal z pilota. Rozwiązaniem było wbicie elektronicznego kodu klucza na panelu, tam gdzie jest lampka i lusterko wewnętrzne. Zrobił mi to elektryk a zajeło mu to kilka minut.

cytat - "wbicie elektronicznego kodu klucza"
Mam podobny problem, tyle, że dostałem tylko 1 kluczyk i nic więcej.
Skąd można wziąć ten kod klucza i jak się go wbija ?

Ostatnia edycja:
Skąd można wziąć ten kod klucza i jak się go wbija ?

Kombinujecie jak konie pod górkę. Wiele razy poruszany był temat programowania pilota zdalnego sterowania w fabrycznym zamku centralnym. Poniżej zrzut z jakiejś wersji AutoDaty. Powinno wam to pomóc.

Oto instrukcja programowania klucza w fabrycznym alarmie. Nie dam sobie uciąć ręki ale w instrukcji użytkowania również na ten temat jest wzmianka.

Ostatnia edycja:
Tyle, że ja nie mam alarmu. W podsufitce przy lampce nad głową tam gdzie są czujki od alarmu ja ich nie mam. Za to jest dioda, a 1 cm w prawo jest jakiś guziczek w głębi, wielkości diody. Tam jest jakiś układ z płytką.
Baterie w pilocie wymienione, pilot sprawny, po przyciśnięciu przycisku dioda miga, ale jest brak reakcji na centralny zamek.
Z kluczyka zamyka i otwiera, niestety pilotem nie mogę.
Czy coś można zrobić we własnym zakresie, czy trzeba jechać do aso i za pomocą jakiegoś urządzenia zaprogramować pilota, czy poradzi sobie z tym elektromechanik ? Nie znam angielskiego, więc z tej instrukcji nie wiele wiem, a translator jakieś głupoty wypisuje, poza tym jest w podsufitce tylko 1 guziczek.

mi po zimie też padł centralny zamek i nie działa ani z pilota ani z kluczyka, ba nawet się prawe drzwi nie zamykają z kluczyka... Teraz nie wiem czy to się opłaca robić czy nie bo w mieście nikt się tym nie zajmuje i gdzie nie podjadę i się spytam o centralny zamek to słyszę "to nie u nas". Dodam że jak ze środka chcę zamknąć samochód to słychać jakiś przekaźnik jak pyka 2 - 3 razy ale prawych drzwi nie zamyka, za to od kierowcy pyka i zamyka.

mi po zimie też padł centralny zamek i nie działa ani z pilota ani z kluczyka, ba nawet się prawe drzwi nie zamykają z kluczyka... Teraz nie wiem czy to się opłaca robić czy nie bo w mieście nikt się tym nie zajmuje i gdzie nie podjadę i się spytam o centralny zamek to słyszę "to nie u nas". Dodam że jak ze środka chcę zamknąć samochód to słychać jakiś przekaźnik jak pyka 2 - 3 razy ale prawych drzwi nie zamyka, za to od kierowcy pyka i zamyka.

To nie ten temat.
Tu nie chodzi o zepsuty centralny zamek, tylko o to,
że pilot nie otwiera/zamyka działający centralny zamek !

Tyle, że ja nie mam alarmu.

procedura dotyczy również programowania nowych pilotów wraz z kluczami do układów bez alarmów. Wasze problemy były wiele razy opisywane. Reakcja diodki na kluczyk świadczy o tym, iż jest transmisja a jedynie kod wysyłany przez klucz nie jest autoryzowany. Ponowne wprogramowanie klucza rozwiązuje problem.

Ja juz dawno słyszałem o tym że trzeba wstukać ten kod po wymianie baterii, lecz mając 2 kluczyki wkładałem baterie do obu jakieś pół roku temu i nic, więc stwierdziłem że na wiosnę podjadę, o dziwo naprawiło się jakoś samo, z tego bardziej zużytego kluczyka nic nie działało, lecz gdy ponownie włożyłem baterie do tego w lepszym stanie, tym razem zadziałało.
Ah te Alfy mają charakterek:)

procedura dotyczy również programowania nowych pilotów wraz z kluczami do układów bez alarmów. Wasze problemy były wiele razy opisywane. Reakcja diodki na kluczyk świadczy o tym, iż jest transmisja a jedynie kod wysyłany przez klucz nie jest autoryzowany. Ponowne wprogramowanie klucza rozwiązuje problem.

Może i ponowne wprogramowanie coś pomoże.
Przetłumaczyłem na PL tą instrukcję kodowania i tam jest prośba o wbicie kodu z karty z kodami która dają do kluczyków, a ja pisałem, że nie mam tej karty, więc ta instrukcja na nic mi się nie przydała.
Mam tylko 1 oryginalny kluczyk Alfy z przyciskiem do otwierania/zamykania centralnego.

że nie mam tej karty

Niestety inaczej sobie z tym nie poradzisz, więc albo postarasz się odzyskać kartę kodową (po roczniku wnioskuję, że jest to CODE I, więc może być z tym problem) lub pogadać z fachowcami od CODE I i odzyskać kod elektroniczny (ten sam co na karcie) co wcale nie jest takie trudne a może się on przydać najmniej oczekiwanym momencie. Obawiam się jednak, że jest to kod nie tyle związany z ECU co samym alarmem i jak go nie otrzymałeś/zgubiłeś to "dupa blada" i trzeba się rozglądać za innym alarmem/sterownikiem zamka ;)

Ostatnia edycja:
A gdzie mam szukać tych fachowców od CODE I ?

Pisałem o fachowcach od CODE I już nie raz - firma Ko-Car z Tych - ostatni wpis na ten temat w którymś z wątków był w okolicach końca marca. Jednak oni niewiele Ci pomogą bo na karcie kodowej były trzy kody - elektroniczny do immobilizera, mechaniczny do wkładek oraz kod do alarmu. Podejrzewam, że ten trzeci jest nie do odzyskania, więc raczej będziesz skazany na wymianę całości na coś innego - jednak co wadzi zadzwonić. Możliwe, że i to mają opanowane.

Z Tychów!! :)

A co do tematu to tylko elektryk coś poradzi... Ja wczoraj zamontowałem nowy sterownik do mojej, bo stary poadł i tyle:
Elektryk:"chińskie gówno" - powiedział elektryk, jak mu dałem mój zestawik do zamontowania...
Ja mu na to:"a Pan ma inne w sprzedaży?" - zapytałem lekko zdezorientowany...
Elektryk:"mam inne.... ale też chińskie gówno" :D

Więc nie dziwię się, że może paść co jakiś czas :) Za sterownik z ładnymi pilotami z logiem AR dałem 100zł, za montaż po targowaniu 70zł.

Pozdrawiam,
GrzesiuŻar

"Za sterownik z ładnymi pilotami z logiem AR dałem 100zł"

A gdzie taki zestaw kupiłeś ? Chętnie bym coś takiego sobie kupił.

"Za sterownik z ładnymi pilotami z logiem AR dałem 100zł"

A gdzie taki zestaw kupiłeś ? Chętnie bym coś takiego sobie kupił.

Kupiłem na alledrogo, bo jak oglądałem sterowniki u elektryków to piloty a'la slider w komórce, albo mega badziewny plastik mnie nie kręciły ani trochę... W tym co kupowałem można było wybrać logo marki i do obu pilocików dostałem logo AR (musiałem poprawić klejenie, bo było zbyt lekko przyklejone przez nich - kropelka rlz!)

Link allegrogo.pl - click!

Obudowa jest ciężka - metalowa - a nie plastikowa.... i mi się to podoba :)

Amortyzatory
Powrót