• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Oświetlenie wewnętrzne nie gaśnie

• Autor wątku Autor wątku jair
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jair

Guest
Dziś rano po uruchomieniu silnika oświetlenie wewnętrzne auta nie zgasło i świeci się cały czas, podczas jazdy, również po wyłączeniu silnika i zamknięciu auta. Ręcznie daje się wyłączyć tylko lampa przednia natomiast obie lampki tylne niestety nie. Musiałem je odłączyć z instalacji żeby nie osłabiły akumulatora.
Co może być powodem tego stanu rzeczy? Jakieś zwarcie? ... bezpiecznik? ... gdzie go szukać?

a nie padl ci ktorys czujnik drzwi??
ja tak mialem w mojej 156 gdy mi swirowal czujnik w drzwiach kierowcy i w czasie jazdy pomimo fizycznie zamknietych drzwi pokazywalo ze sa otwarte to mi swiecily lampki i moglem zgasic tylko z przodu a z tylu ciagle swiecily
tylko ze mi na zmiane raz gaslo raz sie zapalalo
w dzien dalo sie jechac ale w nocy pasazerowie z tylu mieli niewesolo;d

w sumie jak po wylaczeniu silnika swieci to raczej to cos innego niz ja mialem
moze zadzwon do jakiegos elektryka powiedz co i jak moze mial podobny przypadek to Ci pomoze/doradzi

Ostatnia edycja:
Czujniki drzwi są chyba w porządku skoro nic nie sygnalizuje wskaźnik zamknięcia drzwi.
Dziwne jest dodatkowo to, że nie można ręcznie wyłączyć oświetlenia tylnego, tak lewej jak i prawej lampki.

Chyba faktycznie będę musiał poszukać elektryka we Wrocławiu znającego Alfy, żeby nie musiał się uczyć na mojej :).
Czy ktoś może polecić takiego, będę wdzięczny.

Czujniki drzwi są chyba w porządku skoro nic nie sygnalizuje wskaźnik zamknięcia drzwi.
Dziwne jest dodatkowo to, że nie można ręcznie wyłączyć oświetlenia tylnego, tak lewej jak i prawej lampki.

Chyba faktycznie będę musiał poszukać elektryka we Wrocławiu znającego Alfy, żeby nie musiał się uczyć na mojej :).
Czy ktoś może polecić takiego, będę wdzięczny.

ja tez jak mam otwarte drzwi i mi z tylu swieci to nie moge wylaczyc
ale jak nie swieci to w czasie jazdy moge wlaczyc i wylaczyc
kazda alfa tak chyba ma
bella pokazuje Ci rozki:d

ja tez jak mam otwarte drzwi i mi z tylu swieci to nie moge wylaczyc
ale jak nie swieci to w czasie jazdy moge wlaczyc i wylaczyc
kazda alfa tak chyba ma
bella pokazuje Ci rozki:d

... już nie pokazuje (tych różek).
Okazało się, że dodatkowo świeciły się też wszystkie dolne lampki u drzwi. Po ich wymontowaniu wszystko wróciło do normy. Widać gdzieś musi któraś mieć przebicie, albo sama żaróweczka w którejś zwiera. Nie miałem czasu dalej posprawdzać.
Podejrzewam tę w drzwiach kierowcy bo była najbardziej gorąca i jej plastikowa osłonka aż podpalona. Poza tym tylko te drzwi były używane gdy ta usterka powstała.
Dzięki za informację co do tylnych lampek.

Ostatnia edycja:
Witam
Podłączę się pod temat... gdy wyjmuję kluczyk ze stacyjki nie gaśnie podświetlenie klimatyzacji (lampki nawiewu i temperatury). Świeci się cały czas. MA ktoś pomysł w czym może być problem?

Amortyzatory
Powrót