• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

oslona silnika

• Autor wątku Autor wątku altiplano
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

altiplano

Guest
wczoraj zajrzalem pod silnik i zauwazylem ze zwisa ta plastikowa oslona- czy to znaczy ze jest do wymiany? czy ona jest potrzebna czy moze mozna zdjac ja wogole?

w 100% egzemplarzy ta osłona ulegała zniszczeniu. Jeli nie da sie jej przyczepic, musisz wymienic. Ja jezdze bez.

Spróbuj ją reaktywować. Tzn podwiesić w tym miejscu gdzie zwisa najbardziej, np. za pomocą elastycznych opasek zaciskowych. Jeśli jednak zdecydujesz się na wymianę, to pamiętaj by kupić oryginalną - bo tylko ona pojeździ długo. Możesz oczywiście kupić używaną, ale ze wskazaniem na oryginał. No chyba, że zdecydujesz się na osłonę metalową - w tym temacie pogadaj z twardym.
Pozdrawiam.
- Rafał

Wymień, ja ostatnio wymieniałem, nowa 90zł a przynajmniej ochroni przed wodą i kamieniami. Po to w końcu jest.
Co do opasek to zabieg na chwilę. Ja ratowałem po czym i tak się wszystko zerwało.

Doradzam założenie tej osłony, mniejszy syf pod maską i jak piszą koledzy ochrona "napędów zewnętrznych" silnika.
Dla przykładu kupiłem swoją w firmie Polcar, pasuje bez zarzutu. Ceny oczywiście w zależności od sprzedawcy ale nie powinny przekroczyć 90zł. Możesz poszukać na portalach aukcyjnych. Cena oryginału...bez komentarza.
Jak widzę kolega z Białegostoku......
http://www.polcar.com.pl/pl/index.htm
zakładka kontakt i jest przedstawiciel w Twoim mieście.
pzdr.:D

koledzy pisza o cenie 90 zl a gdzie mozna te cudo kupic? no i gdzie ja pozniej zalozyc?

na allegro od groma tego. A załozyć?? hmmmmm mysle ze samemu powinno sie dac rade. Oczywiscie kanał.

Panowie na Allegro jest kilka różnych osłon, każda niby powinna pasować do 156, najbardziej popularne są -patrz zdjęcia poniżej. Ja miałem zamontowaną do tej pory osłonę bez wcięcia z przodu,, przez pomyłkę w sklepie przysłali mi z wcięciem, założyć ją czy żądać wymiany? Nie wiem czy przez to wcięcie nie będzie syfiło z jednej strony.

Po zimie moją osłonę szlag trafił. Wczoraj wykonałem nową - kawałek blachy aliminiowej trapezowej (jest prawie równa) kilka śrub samogwintujących (farmerów), użyłem też oryginalnych po poprzedniej osłonie.
Wyciołem ją przyłapałem farmerami, dokręciłem oryginałami, i w jednym miejscu przynitowałem o odkręcalnego uchwytu. W miejscu miski lekko ją wygiołem tak aby nie dotykała miski olejowej. Poświęciłem na to 40 min, i 90zl w kieszeni. A silnik jest lepiej chroniony niż poprzednio. Zwróćcie uwage na to że w oryginale, w miejscu miski jest kawałek aluminium - także według mnie alu jest lepszym materjałem na osłonę.

Witam

W sprawie osłony pod silnik. Mam 156 ale przedni pas od GTA czy normalna osłona do 156 będzie pasowała? W serwisie w katalogu osłona do 156 składa się z czterech elementów(cena 500zł.:confused:) Czy te po 90zł. pasują?

panowie takie pytanie czy jest ktos w posiadaniu jakichs wymiarow rysunku szkicu takiej oslony pod silnik chcial bym sobie sam taka zrobic i dobrze bylo by miec cos takiego jak nie bede kombinowal sam???

przyłóż kawał blachy aluminiowej, co najmniej 2mm grub. odrysuj odpowiedni kształt, wytnij, w odpowiednich miejscał podoginaj (pod miską). i przykręć.
Godzina roboty i po sprawie. Ja urzyłem blachy aluminiowej lekko trapezowej- jest ona sztywniejsza od gładkiej.

no wlasnie o takim czyms myslalem a powiedz mi jeszcze mniej wiecej jaki kawalek potrzebuje

Spróbuj ją reaktywować. Tzn podwiesić w tym miejscu gdzie zwisa najbardziej, np. za pomocą elastycznych opasek zaciskowych.
Polecam, dobrze przemyśl gdzie opaski założysz, fajnie naciągną osłonę, spokój do kolejnej zimy, po której już pójdzie do wymiany. Jak ponaciągasz opaskami w dobrych miejscach, to nic się stać nie może.

Polecam, dobrze przemyśl gdzie opaski założysz, fajnie naciągną osłonę, spokój do kolejnej zimy, po której już pójdzie do wymiany. Jak ponaciągasz opaskami w dobrych miejscach, to nic się stać nie może.
Ja bym proponował w najbardziej uskodzonych miejscach, użyć kilku odpowiednio wygiętych płaskowników, przymocowanych do osłony przy pomocy nitów, a do podwozia za pomocą śrub. Pamiętaj żeby nie wiercić na pałe w podwoziu, nieraz można wykorzystać naturalneotwory. Wiercenie na pałe może osłabić podwozie.
Inną sugestią może być zespolenie uszkodzonej osłony przy pomocy blaszki alu i nitów.

Amortyzatory
Powrót