• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Osłona silnika do AR156 2.4 JTD która?

• Autor wątku Autor wątku sethh1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sethh1

Guest
Witam
Czeka mnie wymiana osłony silnika w Ar156 2.4 JTD bo stara jest już połamana i ledwo się trzyma :evil:
Patrzyłem na Allegro i trochę tego jest w tym dziale LINK ALLEGRO

Ceny są od 70 do 140zł, niektóre mają jakieś "dziurki" pośrodku, inne są w całości :?:

Na co zwrócić uwagę przy kupnie, żeby potem nie było problemów z wytrzymałością, montażem itp.

Będę bardzo wdzięczny za pomoc
pozdrawiam

Te z dziurkami to do V6. A osłona osłonie nie równa - trzeba zwracać uwagę na jakość tworzywa, a tego przez internet nie sprawdzisz

Jeśli mam być szczery to lepiej u jakiegoś spawacza, ślusarza zamówić sobie metalową osłonę. Te plastikowe długo nie wytrzymują.
Ja mam założona stalową płytę pod silnikiem. Mam V6 i seryjne zawieszenie, więc już parę razy szorowałem "brzuchem"po glebie (zwłaszcza w koleinach). Jak bym miał plastik to już bym go połamał.

płyta

Ja mam wpradzie 1.8 i płyta stalowa go jednak obciąża ale wiesz mi jest super wytrzymała. Jak wszedłem na kanał i zobaczyłem w ilu miejscach jest poniszczona to wiem że było warto
pzdr

A ta metalowa osłona nie wyłamie punktów mocowania przy jakimś silnym uderzeniu? Dziś też wymieniłem osłonę, ale zamontowałem plasik. Wiem, że jest nietrwały ale czy w niektórych przypadkach nie jest to właśnie jego zaletą? Czasami jak glebnę o asfalt to pląby wypadają <szczena> , czy w takich sytuacjach osłona nie wyłami całego zderzaka przedniego do którego jest mocowana?

Dzięki z pomoc!
Silnik 2.4 i tak mocno obciąża przód, więc na teraz metalowa płyta odpada :evil:
Jestem umówiony z mechaniorem na ponieedziałek, więc musze szybko zdecydować się na osłonę z Allegro :| może ktoś ma sprawdzonego sprzedawcę, albo może wytypować dobrą osłonę z tych dostępnych?
pzdr
Michał

Fakt ze chyba najtrwalsza jest płyta aluminiowa ale sporo z nią roboty i tez chyba bede zakładał plastikową, chłopaki z Pomorza pisali na forum zeby nie kupowac osłon z ABS-PCV pod silnik za 90-110zł z allegro- podobno strasznie sie wyginają i odkształcają. Woocash z KARP napisał Kupiłem ostatnio nieco droższą http://www.allegro.pl/ite...r_qualitet.html i z tą nie ma problemów. Wszystkie otwory pasowały, nie rozpuszcza się i nie capi plus jak widać jest materiał ochronny i wycięte otwory pod kolektor... no i nie kosztuje prawie 700zł jak oryginał
Podsumowując mogę polecić.

Ja chyba tez taką kupie.

Amortyzatory
Powrót