• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Osłona pod silnik 2.4 JTD

• Autor wątku Autor wątku Karol156
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Karol156

Guest
Witam mam takie pytanko (było już trochę o tym na forum ale niestety większość linkow nie działa) chciałbym zakupić sobie osłonę pod silnik do 156 2,4 JTD '98 kupiłem już ją bez tej osłony i teraz moje pytanie czy możecie polecić jakąś konkretna ???? Czytałem ze osłony te lubią się odkształcać i czasami trudno ze spasowaniem a chciałbym kupić coś co trochę mi posłuży i nie będzie z tym problemów.

czy może ktoś ma jakieś doświadczenia z tą z tego linku:
http://allegro.pl/item540995787_oslona_silnika_alfa_156_super_qualitet.html

i drugie pytanie jak to przymocować do auta czy są do tego jakieś śruby, kołki?? itp.

Pozdrawiam !!!

ona się niczym nie różni od osłon z giełd czy innych aukcji, poza ceną- tamte kosztują po 80-100zł...

jest przykręcana na śrubki (chyba blacho-wkrety). Bez problemu siobie poradzisz a później będzie Ci łatwiej utrzymać czystość silnika. Cześć

Musisz mieć tylko jeszcze plastikowe boczki/nadkola

Ostatnia edycja:
hmmmmmm a jakieś konkretne osłony polecacie?? może mieliście jakieś doświadczenia np. z tymi z alledrogo

W przypadku osłon nie ma zastosowania hasło: "dobre i tanie"

Z ciekawości zapytam: co jeśli jeździłoby się cały czas bez osłon ?

To alternato będziesz miał szybko do wymiany + kłopoty z temperaturą silnika

To alternato będziesz miał szybko do wymiany + kłopoty z temperaturą silnika

oczywiście dobrze mieć osłonę ale ja jeździłem 2 lata bez i żadnych problemów z alternatorem a auto zawsze miało temp 80-90 stopni a kolega adam też jeździ bez i też nie ma problemów z alternatorem więc te problemy z alternatorem to trochę bajki wyssane z palca nie oparte na typowych awariach

nie wiem czy wyssane czy nie ale jeździłem rok bez tej osłony i robiłem niedawno alternator (coś w tym chyba jest) temperaturę mam ok. 90 czyli ok ale dość długo się nagrzewa ale z tego co czytam to normalne w JTD(zresztą mam nowy termostat), słyszałem tez ze syf lubi się w pasek klinowy ładować ogólnie chciałbym temu wszystkiemu zapobiec, ale widzę ze chyba nie uzyskam od was żadnych konkretów co ?????????????

Jeżeli osłona silnika jest tak ważna to ciekawi mnie dlaczego w mojej firmowej Toyocie prosto z salonu nie ma takowej zamontowanej i na pewno nie było. Mają lepsze alternatory?

Jeżeli osłona silnika jest tak ważna to ciekawi mnie dlaczego w mojej firmowej Toyocie prosto z salonu nie ma takowej zamontowanej i na pewno nie było. Mają lepsze alternatory?

Nie wiem czy maja lepsze alternatory ale to tez zależy od umiejscowienia altka np. w alfie jest on u dołu silnika dlatego jest narażony na działanie czynników zew. takich jak woda,piach,kamienie,sól

Kameleon i jak ta osłona Ci się spisuje nie było problemu z montażem, jak materiał tej osłony ?

Karol osłona jak osłona - OK, akurat nie montowałem tego osobiście ale mech przy okazji innych prac, natomiast mówił że pasowała bez problemów. Według mnie wykonana solidnie, nic mi nie trzeszczy i nie wpada w rezonans czego doświadczyłem ze starą osłoną.

Tą mam już rok czasu. Chyba mają dobrych marketingowców ;] mnie przekonał ich opis na aukcji i te porównania wytrzymałości choć znawcą nie jestem. Dla mnie grunt, że chroni silnik i się nie rozpada ;)

osłona pod silnik

Osłona mocowana jest na wkręty i śruby. Nie powinieneś mieć kłopotów z jej zamocowaniem. Popatrz na mocowania do plastików przy nadkolach bo tam mogą być największe trudności ( zardzewiałe punkty mocowania bądż urwane, skoro piszesz, że osłony nie masz). Przykręcenie do podwozia (2 śruby) i do zderzaka to pryszcz. Osłonę zamontuj, jest ważna dla czystości silnika i jego temperatury.

Nie wiem jakie mają alternatory ale mogą byc w takim miejscu że towar spod kół nie jest na niego rzucany

Amortyzatory
Powrót