• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Oryginalna sonda problem!!!

• Autor wątku Autor wątku darloss
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

darloss

Guest
Witam... Mam problem z sonda, kupiłem oryginalną BOSCHA, ale wytrzymała tylko kilka miesięcy, ok. pół roku;(
Wszystko było ok do póki nie zaczęła mi znowu dużo palić!!!
Podłączyłem ją dziś pod kompa i sonda jest "martwa" czy muszę znowu
kupować nową??? co może wpływać na awaryjność nawet oryginalnych
sond???

P.O.Z.D.R.O.

Sprawdz kata, nie wiem czy to przypadek ale kiedys przez padniety katalizator 2 sady wymienilem w 4 m-ce

Sprawdź też przepływomierz.

Można oczywiście też stawiać na tzw. fabrik feler :P

Wbrew pozorom nawet na elektroniczne części Boscha zdarzają się reklamacje...

A jak ta sonda wygląda po wykręceniu?

A jak ta sonda wygląda po wykręceniu?

Jeszcze jej nie wykręciłem;( myślałem żeby ją zareklamować w sklepie, ale nie wiem czy nie nie wyjdę na głupka? skoro już trochę km na niej przejeździłem? jutro ją wykręcę to zobaczę
w jakim jest stanie...

Złe paliwo ,walnięta przepływka,nieszczelny dolot i wydech,lejące wtryski ,olej w spalinach
to tak po krótce przyczyny uszkodzeń sondy.
A samą sondę sprawdzałeś?

Złe paliwo ,walnięta przepływka,nieszczelny dolot i wydech,lejące wtryski ,olej w spalinach
to tak po krótce przyczyny uszkodzeń sondy.
A samą sondę sprawdzałeś?

Przepływka była wymieniana razem z sondą, a paliwko to niestety LPG!!! ;(
Samą sondę sprawdzałem dziś na kompie, i nie daje żadnego znaku "życia";(

witam!!!
niestety sondy lecą na gazie!ja już dwie wymieniłem.
jeśli twoja alfa ma przejechane w okolicach 200 tyś. to proponowałbym zastąpić katalizator tłumikiem przelotowym.ja zastosowałem u siebie ten zabieg i jest dużo lepiej.znacznie poprawiła się dynamika i spadło spalanie.mój katalizator miał przejechane 220 tyś.

zobacz przy okazji jak wygladają świece, czy nie są "spalane" przez olej i przy okazji olej w spalinach "spala" sondę.
( patrz przebieg samochodu !).
analiza spalin pokaże czy masz problemy z olejem w spalinach.

To ,że sonda stoi nie znaczy uszkodzona.LPG jakie ?Sekwencja ,zwykłe?A problemów z paleniem nie masz?
LPG jest tak,jak jest żle wyrególowane to wpływa to bezpośrednio na ustawienia benzyny.I momencie przełączenia na benzynę skład mieszanki wychodzi po za zakres autoadaptacji ecu i objawia się między innymi stojącą sondą.
Inna bajka to długa eksploatacja na żle ustawionym lpg ,a to żle przekłada się na temperaturę spalin i to już krótka droga do uszkodzenia sondy.
Czy na lpg sonda też stoi?
Jeszcze mam inne pytanie związane z sondą.Czy rzeczywiście jest to orginał czy tylko zamiennik boscha

To ,że sonda stoi nie znaczy uszkodzona.LPG jakie ?Sekwencja ,zwykłe?A problemów z paleniem nie masz?
LPG jest tak,jak jest żle wyrególowane to wpływa to bezpośrednio na ustawienia benzyny.I momencie przełączenia na benzynę skład mieszanki wychodzi po za zakres autoadaptacji ecu i objawia się między innymi stojącą sondą.
Inna bajka to długa eksploatacja na żle ustawionym lpg ,a to żle przekłada się na temperaturę spalin i to już krótka droga do uszkodzenia sondy.
Czy na lpg sonda też stoi?
Jeszcze mam inne pytanie związane z sondą.Czy rzeczywiście jest to orginał czy tylko zamiennik boscha

Wykręciłem dziś sondę, jest na niej sporo nagaru, w sklepie "NA LWOWSKIEJ" niestety nie uznali mi gwarancji, baba stwierdziła że to przez złą eksploatacje !!! nie jest to zamiennik, tylko oryginał BOSCH-0 258 006 190, sonda na kompie zachowuje się tak samo i na bęzynie i na gazie, dziś byłem jeszcze u gazownika, który mi zakładał instalke LPG, i powiedział mi też że to sonda!!! i że nic nie jest w stanie zrobić z gazem jeżeli na benzynie jest to samo... Czyli co? kolejna sonda do kupienia??? bo z tą już raczej nic nie zrobię???
Co do gazu to mam sekwens BRC...

---------- Post dodany o godzinie 14:30 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 14:07 ----------

witam!!!
niestety sondy lecą na gazie!ja już dwie wymieniłem.
jeśli twoja alfa ma przejechane w okolicach 200 tyś. to proponowałbym zastąpić katalizator tłumikiem przelotowym.ja zastosowałem u siebie ten zabieg i jest dużo lepiej.znacznie poprawiła się dynamika i spadło spalanie.mój katalizator miał przejechane 220 tyś.

A ile km zrobiłeś na nowej sondzie zanim znowu musiałeś ją wymienić??? co do kata to mam nowego, a przebieg 180tyś, aktualnie w mieście spala mi ok 16-18l gazu, na silnik 1,6 to jest masakra!!!

Amortyzatory
Powrót