• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Olej

QBA

Aktywny
Auto
ALFA 166 SWAP 3.0+Q2 / ALFA 166 2.4 20v FL 180 HP/Jumper 2.8 JTD /Fiat Regata/Alfa 147 JTD 8v
Witam czeka mnie zmiana oleju w mojej alfie, chciałem zapytać specjalistów co sądzicie o oleju selenia 20k 10w40.

Zdania są podzielone w necie znalazłem np taką wypowiedz:

Tytuł:
Zmień to gówno jak najszybciej!!! Selenia 20k to nieporozumienie!

Treść:
Ten olej to jedna z wpadek tej firmy, poczytaj troche w internecie. Im szybciej zmienisz tym wieksza szansa na mniejszy szlam w silniku i ewentualne zapchanie kanałów olejowych przy zmianie na normalny syntetyk. Najlepszy wybór to syntetyki na bazach PAO (Motul, Mobil, Statoil), najlepiej konekcjonowane poza naszym krajem. Tanim olejem syntetycznym, który moge polecić z czystym sumieniem jest Midland Avanza 5w40, 4 litry to wydatek około 80 zł.
Pozdrawiam.

Pochodzi ze strony: http://www.autocentrum.pl/go/75____747788809__1216694782__-49__0__0__.html

Z góry dziękuje za wypowiedzi :) :P

Witam ja jezdze na seleni 20K i nie nazekam wymieniam go co 18 000 a nie jak napisane co 20 000 km na tym oleju juz jezdze drugi sezon> jak kupilem moja alfe to byl zalany castrol gtx i nie stety mialem problemy z pompa olejowa i panewkami. po remacie silnika leje ten olej i nie nazekam :)

No ja właśnie nie dawno nabyłam 145 1.6 boxerek i jest zalany własnie selenia 20K i dlatego pytam bo nie wiem czy kontynuować ten olejek :)

ile uzytkownikow tyle opini.. Ale prawda taka ze jaki olej nie zalejesz (byle 10w40) to praktycznie to samo.. Ja zalalem mobil S i jest ok..

Amortyzatory
Powrót