• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Olej z 5W50 na 10W60 ? kilka pytań stuki

• Autor wątku Autor wątku Juro
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

Juro

Nowy
Auto
Alfa Romeo 147 TS 1.8 144KM
Panowie mam mały problem , otuż jestem nowym posiadaczem 147 1.6 120KM TS (już moja druga) samochód ma dziwna pracę silnika - rano przy rozruchu słychać przez 3 sekundy mocny grzechot i to ustaje. Tak myśle ze to może być słabe smarowanie przy rozruchu . Samochód jeździ na mobilu 5W50 , a chciałbym mu zalać olej ten przeznaczony do silników "sportowych" 10W60. Myślicie ze taka zmiana nie zaszkodzi silnikowi ? I ewentualnie jakiej marki olej ? Castrol ? valvoline ? czy może Selenie ?

właśnie się zastanawiałem nad wariatorem , tylko dlaczego słychać tylko przy porannym rozruchu ? potem cichnie choć nie do konca ponieważ słychać dziwny klekot podczas pracy silnika na biegu jałowym

Z tego co się orientuje to początki problemów z wariatorem własnie tak wyglądają.
Pierw tylko zimny silnik, potem ciepły a potem cały czas.

generalnie będe wymieniał w nim rozrząd to i przy okazji pewnie ten wariator , ktoś się orientuje jaka cena tego jest ?

a co powiecie jeszcze na temat zmiany z 5w50 na 10w60 ?

biorę się za studiowanie , a ten dzwięk rano Wam nagram to ocenicie

Albo sprzęgło zostało źle założone do nowego silnika, albo najzwyczajniej sprzęgło jest nie do tego silnika

ale chodzi Ci że to może być wina sprzęgła ? ten dzwięk ?

ewidentnie objawy wskazuja na wariator, takie jest poczatkowe stadium jego zuzycia. Nowy kosztuje okolo 500zł. Zmiana oleju nic nie pomoze w tym wypadku.

a powiedzcie mi jakiej firmy szukać wariatora ? szczerze mówiąc jeszcze nie miałem z tym doczynienia . Wiem że przy rozrządzie od razu to wymieniać trzeba

nic nie nagrywaj, jak dla mnie to wariator :P Jaki masz przebieg nalatany w tej chwili ?

w chwili obecnej 116 tyś.km. , rozrzad był robiony przy 60 tyś.km. wiec czeka mnie teraz kpl. rozrzad z pompą wody więc i wariator od razu trzeba robić chyba ?

Amortyzatory
Powrót