Olej, filtry i świece.

kostek27

Nowy
Auto
159 1.8
Witam. Czy szanowne forum może podpowiedzieć gdzie kupić i jakie filtry, olej Selenia i świece do Giulia 2.0 200km, rok prod 2021.
Chcę zrobić serwis w ASO i wymienić świece na 120 tys przebiegu i myślę, że jak materiały zakupię sam to wyjdzie mnie taniej. Z góry dziękuję.

wszystkie symbole świec i parametrów oleju masz w instrukcji obsługi świece polecam oryginał OE ponieważ jest dużo podróbek. filtry - kabinowy masz 2 typy papierowy i węglowy, OEpowietrza około 100 pln i oleju ok 45 OE

Selenie kupowałem na alegro, musisz mieć 6L bo wchodzi 5,2L. Filtr oleju też tam bralem. Świece też ale ostatnio nie widzę tam. NGK 90219 irydowe. Świece sam zmieniałem i nie było problemu w aso, tak samo jak kabinowy. Powiedziałem że zmienione to i to i nie było problemu. Filtr kabinowy jak kupisz to możesz sobie sam wymienić jak chcesz zaoszczędzić w aso bo z nim trochę czasu zejdzie a wiadomo że płacisz za ich czas pracy. Filmiki jak się dostać do kabinowego są na yt.

Mam pytanie co do wymiany oleju. Jeżdżę raczej bez pałowania, większość krajówką 40km do pracy i tyle samo z powrotem. Czy jest sens skracać interwał olejowy o połowę, czy wystarczy 15kkm? Dodam, że nie chodzi mi oszczędności kasy ale wyjazd do ASO wiąże się z dniem urlopu, bo do najbliższego mam ok. 90km i nie mogę zostawić samochodu, żeby odebrać kolejnego dnia.

Masz gw że do aso? Jeśli tak raz na rok musisz jechać do nich na ten serwis. Ale na taki przebieg bym nie naginał to jest zdecydowanie za dużo dla multiair, dwa że przy bezpośrednim wtrysku ten olej będzie już czarny jak smoła. Pomyśl o własnej wymianie w między czasie, nic nie stoi na przeszkodzie. Bypass, vgate pod obd, aplikacja i reset dla MA sam sobie zrobisz. Km do przeglądu nie trzeba ruszać, to zostawiałem dla aso.

Witam. Czy szanowne forum może podpowiedzieć gdzie kupić i jakie filtry, olej Selenia i świece do Giulia 2.0 200km, rok prod 2021.
Chcę zrobić serwis w ASO i wymienić świece na 120 tys przebiegu i myślę, że jak materiały zakupię sam to wyjdzie mnie taniej. Z góry dziękuję.
Bez złośliwości, ale to Twój pierwszy samochód?

Masz gw że do aso? Jeśli tak raz na rok musisz jechać do nich na ten serwis. Ale na taki przebieg bym nie naginał to jest zdecydowanie za dużo dla multiair, dwa że przy bezpośrednim wtrysku ten olej będzie już czarny jak smoła. Pomyśl o własnej wymianie w między czasie, nic nie stoi na przeszkodzie. Bypass, vgate pod obd, aplikacja i reset dla MA sam sobie zrobisz. Km do przeglądu nie trzeba ruszać, to zostawiałem dla aso.
Tak mam gwarancję 3 lata (dopiero 1400km zrobione). Tak więc niestety ale jestem skazany na ASO Alfa. W innym wypadku wymieniałbym w zaprzyjaźnionym ASO Fiat, tak jak robiłem z Jeepem. Serwisy będę miał częściej niż rok, bo przebiegi roczne mam ok 22-23kkm. Do tej pory od 6 lat jeździłem Compassem 1,4MA ale wtrysk tam jest pośredni i nie miałem problemów z MA przy interwale 15kkm. Gdyby nie problem logistyczny, to nawet bym się nie pytał, bo to niewielkie pieniądze ale widzę, że trzeba będzie poświecić dodatkowy dzień urlopu na olej ;)

Myślałem też o wymianie filtra sitka przy multiair ale w ASO powiedzieli że to gruba robota na 2 dni bo to przy głowicy. Jakie jest Wasze zdanie? Czy warto przy przebiegu 117 tys jeśli auto jeździ plynnie bez żadnych wibracji.

Głowice trzeba zrzucać więc daj sobie spokój, to nie 1.4 ;) dobry olej, częściej zmieniać i będzie dobrze

Myślałem też o wymianie filtra sitka przy multiair ale w ASO powiedzieli że to gruba robota na 2 dni bo to przy głowicy. Jakie jest Wasze zdanie? Czy warto przy przebiegu 117 tys jeśli auto jeździ plynnie bez żadnych wibracji.
W 1,4 jest pod kołem rozrządu (przy okazji dowiedziałem się, że przy 75kkm napinacz był na granicy działania i uniknąłem przykrej niespodzianki.), a tutaj trzeba zrzucać głowicę. Swoją drogą, to idiotycznie zaprojektowane miejsce na filtr. No bo, o ile rozrząd od czasu do czasu się wymienia, to głowica bywa nie ruszana przez cały okres życia samochodu.
A tak przy okazji dopytam się: jak się ma profilaktyczna wymiana separatora oleju w 2.0? W 1,4 wymieniałem co kilkadziesiąt tysięcy km.

Amortyzatory
Powrót