• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Olej do skrzyni jaki polecacie

kamien007

Nowy
Auto
Alfa Romeo 156 3.2 Q2 rok 02 Azzurro Nuvola
Witam dziś zobaczyłem ze mam dużo dużo po niżej minimum oleju w skrzyni :(
jaki polecacie na dolewki?
ps. i którędy go wlewać?

w 1.6TS chyba nie ma takiego bagnetu????
przymajmniej w instr obsługi nie pamiętam żeby cos pisali o tym. jesli jest to prosił bym o pomoc jakąś. A co do oleju do skrzyni ja bym brał coś z Mobil1 poprostu jestem przekonany do tych chemikaliów. Jeżdze na Mobilu i silniczek dobrze cyka. Ale to jest tylko moja opinia.

Ostatnia edycja:
ja tam z książki wyczytałem ze jest to postanowiłem sprawdzić od góry da się go wyciągnąć ,a wkładasz go już na wyczucie bo tak ciasno.
hm czekam dalej na moje odpowiedzi

lej taki jaki książka przewiduje a jak nie masz pewności, że taka lepkość jest zalana to lepiej wymień .. kosz znikomy a głowa spokojna i sen zdrowy ;)

rozumiem no ostatnio z funduszem juz ciężko , chce dolać tylko teraz jakiej firmy , polecacie i którędy go wlewać i jaka ilość
ps. a jak wymieniać cały to jaki koszt i jakim olejem? tego nie wiem wcale samocho ma przejechane 216tys

rozumiem no ostatnio z funduszem juz ciężko , chce dolać tylko teraz jakiej firmy , polecacie i którędy go wlewać i jaka ilość
ps. a jak wymieniać cały to jaki koszt i jakim olejem? tego nie wiem wcale samocho ma przejechane 216tys

tak czy tak musisz kupić minimum 1 litr oleju, żeby dolać bo tak jest sprzedawany.. nie lepiej kupić 2 litry i wymienić cały? mechanik wezmie za to na 4 piwa..

A koszt w zależności od producenta bardzo różny.
Jeśli jest tam taki sam jak w TS - 75W/90 GL5, to koszt wymiany może się zamknąć w 50zł jeśli zalejesz Hipola ;)
Jeśli zdecydujesz się na jakiś inny, to koszty będa odpowiednio inne.

oki to wsumie wymienić lepiej :) a poleć mi jakiś teraz olej:)
i jaki na dolewkę najlepiej :)
bo z płynem chłodzącym sobie poradziłem na dolewkę:) pisałem kiedyś

uu kurcze nie wiem jaka lepkość :( a te oleje mogą się mieszać czy nie bardzo?

oki to wsumie wymienić lepiej :) a poleć mi jakiś teraz olej:)
i jaki na dolewkę najlepiej :)
bo z płynem chłodzącym sobie poradziłem na dolewkę:) pisałem kiedyś

Marka wg. uznania. Jedni powiedzą Mobil, inni Elf, a jeszcze inni Valvoline (ja mam taki właśnie).
Sporo jest zwolenników oryginalnej Tutelli. Wszystko zależy od tego ile chcesz wydać i która firma wzbudza w Tobie najwięcej pozytywnych uczuć :D

Zapytaj kolege o Agipa, powinien być ok :)

Co do mieszania - nie można mieszać oleju o różnych specyfikacjach, ale zakładając, że robisz cała wymianę, to nie ma to znaczenia.
Dowiedz się (np. z instrukcji bądź naklejki pod maską) jaki olej powinien być w tej skrzyni.
Zresztą pewnie za chwilę jakiś posiadacz V'ki nas oświeci ;)

hmm to chyba w sklepie zapytam o poradę jeśli wchodzią to 2 litry rzeczywiście to wymieni się cały olej , hmm tylko jak ze skrzyni się spuszcza olej? bo tego to w życiu nie robiłem :/

kiedy wymieniałem olej w skrzyni,pojechałem do znajomego sklepu motoryzacyjnego,kolega otworzył swoje mądre książki i według tego dał mi dwa litry oleju.ale jakiej firmy był to nie pamiętam,chyba to był total syntetyk.
jeżdżę już ponad rok i wszystko jest ok.

P.S.korek wlewu i jednocześnie kontroli stanu w TS-ie znajduje się od przodu auta,na bocznej ścianie skrzyni biegów.klucz wewnętrzny sześciokątny nr.12 lub 14

oki tez tak się zrobi myślę że doradzą dobrze, trzeba to przed zimą zrobić bo w zimie nikomu się nic nie będzie chciało robić :) dziś wymieniłem pasek alternatora kurcze ten co był to był z 1997roku heh

motul gear 300 75w 90 syntetyk ,smialo mozesz wlewac

Tak w jeden 1.6 nie ma takiego bajeru. Ale to nie zwalnia z obowiązku sprawdzenia tego co jakis czas. Przed wczoraj mechanior wymienił mi olej 2l koszt 70zl różnica kosmiczna.

Amortyzatory
Powrót