[145] Ogrzewanie - wiem.. korzystalem z szukaj i czytalem tematy na forum

• Autor wątku Autor wątku filonq
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

filonq

Guest
Moj problem lezy gdzie indziej wnioskuje,ze nagrzewnica. Ale wolalbym sie upewnic, zanim zaczne grzebac. Mianowicie przy obecnych mrozach autko, ze tak powiem nie moze sie rozgrzac.. po przejechaniu 60km temp. silnika wynosi 45-50 stopni, szyby zamarzniete .. poprostu masakra. Probowalem ja na postoju temperature dalem na zimne i szybkosc grzania na 0, po 20 minutach temperatura weszla na 90stopni. Pompa wody jest nowa i termostat tak samo, wiec to odpada. Gdzie tu szukac dalej?

---------- Post dodany o godzinie 23:37 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 23:35 ----------

Zastanawiam sie jednak jeszcze co ma nagrzewnica do czujnika temperatury silnika? Ma to powiazanie ? Czy jesli na chlopski rozum mysle jesli silnik sie rozgrzeje to nagrzewnica grzeje.. a silnik ciagle zimny.. ;/

Mimo wszystko to chyba wina termostatu-to że jest nowy nie znaczy że jest sprawny.Nie wiem jaki masz silnik ale wymontuj go i dmuchnij w wyjście na chłodnicę-jeśli puszcza to masz przyczynę,Możesz także na postoju dotknąć chłodnicy,jak wskazówka się ruszy wtedy termostat powinien być zamknięty,a chłodnica zimna,jak ciepła to termostat nie trzyma.Z twoich spostrzeżeń wnioskuje jasno-obieg silnik-chłodnica jest ciągle otwarty,na bieżąco schładzając silnik,nie pozwalając na rozgrzanie ;)

Ostatnia edycja:
a silnik ciagle zimny.. ;/

A skąd wiesz, ze zimny jak nagrzewnica grzeje - przecież to bez sensu. Wskaźnik temperatury na desce rozdzielczej często pokazuje bzdury i najczęściej zaniża temperaturę o 10 st. minimum - wiele razy o tym było pisane. Rzeczywistą temperaturę silnika po rozgrzaniu można odczytać na diagnostyce lub np. przy pomocy pirometru. W przypadku TS'a (niestety nie wiemy czym się poruszas, bo profil jak widzę jest niepełny) są dwa czujniki temperatury - ten wkręcony w termostat jest sprzęgnięty z komputerem a drugi wkręcony w blok silnika w okolicach termostatu steruje wskaźnikiem na desce rozdzielczej. Niestety nasze auta nie lubią niskich temperatur - to rasowe włoszki i lubią ciepełko, więc nie licz, ze przy 15 st. mrozie będziesz miał w środku 20 stopniowy upał. Mnie się to jeszcze nie udało :)

U mnie na liczniku w takie mrozy 60 max na liczniku temperatury,ale jako tako grzeje szyby nie marzną nogi też :)

to macie coś nie tak z termostatami chłopaki, u mnie przy dzisiejszej temperaturze -18, po chwili skrobania szyb i przejechaniu 7 km dobiło do 90 stopni.

Niestety nasze auta nie lubią niskich temperatur - to rasowe włoszki i lubią ciepełko, więc nie licz, ze przy 15 st. mrozie będziesz miał w środku 20 stopniowy upał. Mnie się to jeszcze nie udało :)

tu tak do końca się nie zgodzę, na trasie faktycznie upału nie miałem, ale jak dojechałem do wrocka i chwile postałem w korkach to ogrzewanie musiałem zmnejszyć, bo nie dało się wysiedzieć

Dzis zrobilem to samo .. alfa chodzila 30 minut na wolnych obrotach, wylaczone nawiew.. temp na zimne .. ladnie doszla do 90 stopni i trzymala. wyjechalem wlaczylem ogrzewanie i temp momentalnie na dol.. ponizej 60 stopni. Juz chlodnice do polowy zakrylem.. ale przypuszczam, ze to nie jest problem. Ma ktos pomysly? Jak czy co sprawdzic

PS. 1.6 Twin spark 98r.

Rafal sugerujesz ze co miesiac mam termostat wymieniac? bo tyle temu zakladalem nowy, i to nie ten tanszy za 130 zl tylko ten za 220 zl.. nazwami nie bede operowal ale jest dwoch producentow zamiennikow

Rafal sugerujesz ze co miesiac mam termostat wymieniac? bo tyle temu zakladalem nowy, i to nie ten tanszy za 130 zl tylko ten za 220 zl.. nazwami nie bede operowal ale jest dwoch producentow zamiennikow
Oczywiście ,że nie chcę abyś bawił się w zmianę termostatu co pare tygodnia dla relaksu ;).Proponuje aby go sprawdzić dokładniej,albo jest zawieszony,tak czy inaczej puszcza ciecz wprost na chłodnicę.Na postoju rozgrzewa się znakomicie bo nie ma przepływu powietrza przez chłodnicę,gdy ten przepływ się pojawia schładza silnik zpowrotem do punktu równowagi termicznej,czyli max 60 st. jak ktoś tu określił ;)

a jaki wplyw ma nagrzewnica? bierze cieple powietrze od silnika? czy z dworu? ale w sumie masz racje z tym spadkiem temp. ze termostat podpada

Nagrzewnica jak najbardziej ma wpływ na temperaturę,ale nie może doprowadzić do takiego ochłodzenia silnika-po prostu jej powierzchnia na to nie pozwala.U mnie nawet w mroźne dni gdy wentylator załączę na 4 i powietrze na pobór z zewnątrz to wskazówka lekko tylko opada,wierząc wskaźnikowi 5-10 st., max 15

to co obstawiasz ten termostat? ze ciagle ma duzy obieg ? idzie to sprawdzic jakos? trzeba go wykrecic i dmuchac?

Możesz zrobić tak.Odpal i niech się rozgrzewa tak jak to robiłeś wcześniej.Jak wskazówka się ruszy(~40-50 st.) to dotknij chłodnicy-jeśli ma podobną temp. co silnik to znaczy ,że termostat otwarty(czytaj :niesprawny przy tej temperaturze),możesz też sprawdzać przy innych temp.(max 80-90,bo wtedy sprawny czy padnięty termostat będzie otwarty).Można też wymontować go i po prostu dmuchnąć w wyjście idące do chłodnicy(po wymontowaniu):)

termostat owszem tylko ze nie po 20sekundach, bo tak szybko plyn w obiegu sie nie wychlodzi, po 5minutach owszem bylo by to mozliwe, ale tez powinno delikatnie grzac, sprawdz to w ten sposob ze zatkaj chlodnice tektura zeby sie nie wychladzala od pedu powietrza, jezeli bedzie zimno w srodku to znaczy ze nagrzewnica, ona bierze powietrze z podszybia, tzn od strony pasarzera na podszybiu zewnetrznym, leci pozniej do wymiennika ciepla czyli taka jakby chlodniczka w nagrzewnicy i wtedy cieple juz leci do nawiewow, jezeli uszkodzone jest cos w nagrzewnicy to przelatuje poprostu przez to nie ogrzewajac sie, ciepla moze byc na postoju bo nie ma tam żadnej wymuszonej cyrkulacji powietrza, takie moje techniczne zdanie w tej sprawie

Ostatnia edycja:
Witam.

po przejechaniu 60km temp. silnika wynosi 45-50 stopni, szyby zamarzniete .. poprostu masakra. Probowalem ja na postoju temperature dalem na zimne i szybkosc grzania na 0, po 20 minutach temperatura weszla na 90stopni.

Termostat na 99,9%.
Po pierwsze primo: zasłoń połowę chłodnicy tekturą z kartonu, przejedź ostro kilka kilometrów, zobacz efekty.
Po drugie primo: jeżeli efekt nie jest zadowalający, zasłoń 3/4 chłodnicy, znowu ostro przejedź kilka kilometrów - teraz powinien silnik być już rozgrzany.
Po trzecie primo: jak nie rozgrzał się to zasłoń całą chłodnicę i powtórka.
Kontroluj wskazania temperatury, zwłaszcza przy pełnym przysłonięciu chłodnicy. Już przy 3/4 przysłony silnik powinien być rozgrzany i z nawiewu powinno dmuchać dość ciepłe powietrze, a to oznacza, że termostat przepuszcza i w czasie jazdy pęd powietrza wychładza czynnik przy otwartym obiegu płynu.
pozdr

Właśnie a co podpiąłeś pod ten króciec co jest na zdjęciu z aukcji na samej górze? U mnie tego nie ma a też mam Verneta. Tak wygląda mój stary termostat:

Vernet co kupiłem jest identyczny jak ten mój stary a też mam 1.6 TS z 1998r.
Stary termostat jest dobry, zamyka się i otwiera ale wciągnęło uszczelkę ze środka i też wyglądało jakby był cały czas otwarty.

Krzyśko: u mnie wszystkie weze pasowaly .. dochodzi do termostatu 5 i 5 jest podlaczonych. Musialem wymieniac, bo za pierwszym razem tez dostalem na 4 weze. Wogole silnik w tej mojej jest dziwny. Wtyczka od komputera - diagnostyki przy wszystkich jest przy kielichu a u mnie jest oryginalnie na srodku komory silnika. Moze byl jakis lift ? w 98 roku.. jakies pierdoly wlasnie zmieniali nie mam pojecia.. pozatym themim probowal sie polaczyc z komputerem i za diabla nie szlo, to samo z poduszkami, jedynie z absem poszlo.. a wracajac do termostatu z tego co sie dowiedzialem 5ty waz jest od klimy ktorej i tak nie mam ;pale waz idzie

Amortyzatory
Powrót