• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[146] Ogrzewanie tylnej szyby i tylny spryskiwacz.

sn00p

Nowy
Auto
1999r AR 146 1.4 TS 16v -> 2004r AR 156 SW 1.9 JTDm -> 2002r AR 156 2.4 JTD
Witam.
Jakaś seria niefortunnych zdarzeń mnie dopadła ostatnio ...

Z dnia na dzień przestało działać ogrzewanie tylnej szyby - kontrolka nadal się zapala, wszystko jest jak było, tyle że szron z niej nie schodzi ... Czasem jakby załapywało na moment - nie jestem pewien ...

Równocześnie z powyższym tylny spryskiwacz zaniemógł. Działał, działał i nie działa. Dźwięk spod maski się wydobywa, wycieraczki zaczynają się ruszać, ale ciecz nie tryska ;)
Płyn był zimowy -20 więc nic nie pozamarzało, przód działa jak trzeba.

OCB ?
Jakieś rady ?

Z góry dzięki.
Pozdrawiam.

Odnośnie spryskiwacza to sprawdź czy gdzieś się przewód nie rozłączył, przy zbiorniczku, przy mocowaniu amortyzatora gdzie wchodzi do podszybia, z tyłu w klapie, możliwe że przy silniczku od wycieraczki.
Co do ogrzewania to sprawdź bezpiecznik a później miernikiem czy do szyby dochodzi prąd

Jeśłi chodzi o spryskiwacz mam ten sam problem, płyn zimowy lecz niestety nie spryskuje :P Musi sie dobzre nagrzac samochod i jak by odpuszczało i zaczyna spryskiwać , robią chu*** płyny na zime hehehhehehehehhe teraz takei mrozy nas dopadły że te płyny nei dają rady hehehehhe pozdraiwam

LOL.
Spryskiwacz się naprawił ;)
Problem tkwił w płynie, który pomimo oznaczeń -20 zamarzał przy -5 ...

Jeszcze kwestia ogrzewania tylnej szyby.
Bardzo bym prosił o informację, który przekaźnik jest za nią odpowiedzialny (przekaźnik czy bezpiecznik ? niezbyt łapię różnicę ...), kupie takowy i wymienię - zobaczymy czy to załatwi problem.
Będę zobowiązany za podanie numeru seryjnego i koloru.

Pzdr.

Problem tkwił w płynie, który pomimo oznaczeń -20 zamarzał przy -5 ...

Owszem - on nie zamarza przy -20 ale pod warunkiem, że jest w zbiorniku i jest tego płynu dużo, dużo więcej niż ta mizerna ilość, która pozostaje w przewodach i dyszach spryskiwacza. Wcale mnie nie dziwi fakt, że on z tyłu zamarzł. Z przodu całość jest ogrzewana przez silnik a z tyłu już takiego komfortu nie ma. Nic z tym nie zrobisz. Tutaj pomoże jedynie płyn w wersji syberyjskiej - do -50 :D

Albo lać koncentrat nierozcieńczony, tyle że 1L kosztuje koło 8zł... I to do -60 ponoć, mi nie zamarzało przy - 30, więc działa :)

Owszem - on nie zamarza przy -20 ale pod warunkiem, że jest w zbiorniku i jest tego płynu dużo, dużo więcej niż ta mizerna ilość, która pozostaje w przewodach i dyszach spryskiwacza.
Zalałem płynu na max i zamarzł.
Zresztą jak przy -10 pryskałem na szybę to mi na niej zamarzał ...

eeee Polecam IZOPROPANOL ( chyba potocznie nazywany Alkoholem technicznym ) , Ja do swojej leje w stosunku 1:2 z wodą i nie zamarza :)

Za ogrzewanie tylnej szyby odpowiada przekaźnik, wszystko zależy jaką masz wersję skrzynki bezpieczników bo jest kilka. U mnie się na starym styki wypaliły, objeździłem wszystkie możliwe sklepy w okolicy za takim, nigdzie nie mieli, tylko ASO i 86 zł... Poszukałem od innego auta (bodajże Opel albo VW) z takim samym rozstawem nóżek tylko ciut mocniejszy bo standard jest 30A a założyłem 40A i działa jak malina. Oryginał ma chyba 4 nóżki ale jest miejsce na 5 w skrzynce.

Za ogrzewanie tylnej szyby odpowiada przekaźnik, wszystko zależy jaką masz wersję skrzynki bezpieczników bo jest kilka. U mnie się na starym styki wypaliły, objeździłem wszystkie możliwe sklepy w okolicy za takim, nigdzie nie mieli, tylko ASO i 86 zł... Poszukałem od innego auta (bodajże Opel albo VW) z takim samym rozstawem nóżek tylko ciut mocniejszy bo standard jest 30A a założyłem 40A i działa jak malina. Oryginał ma chyba 4 nóżki ale jest miejsce na 5 w skrzynce.
Dzięki za pomoc.
Sprawdziłem w instrukcji ostatnio - mam skrzynkę typu C ;)
Za ogrzewanie odpowiada bezpiecznik (wymieniłem) i przekaźnik (szary 30A o którym mówisz).
Nie mam jak sprawdzić czy teraz działa, bo mrozu nie ma takiego, a miernika żadnego nie posiadam.
Tak czy owak ze starym i z nowym bezpiecznikiem było słychać "cyk" podczas włączania, świeciła się kontrolka i przycisk nie wracał więc jednak myślę, że to kwestia przekaźnika.

Nowy przekaźnik zamontowany już dawno temu - wszystko śmiga jak trzeba ;)

Amortyzatory
Powrót