[146] Ogrzewanie AF 146...

• Autor wątku Autor wątku gbartosz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gbartosz

Guest
Witam serdecznie Koledzy...

piszę w imieniu mojego znajomego, który ma problem ze swoją AF 146 '96, 1.9td...

w związku z ogrzewaniem w tym autku mam następujące pytanie:
czy w układzie ogrzewania znajdują się jakieś przegrody, klapki, które odcinają dopływ ciepłego powietrza do kabiny, czy regulacja ciepło-zimno odbywa się tylko za pomocą zaworu przy nagrzewnicy?? jeśli są przegrody to gdzie ich szukać?

problem z ogrzewaniem polega na tym, że gdy jest włączone max. ciepło na pokrętle nie leci w ogóle ciepłe powietrze...leci ono tylko w momencie przekręcenia pokrętła na max. zimno na kilka sec. po czy przełączenie na max. ciepło - powoduje to napływ ciepłego powietrza przez kilka sec. po czym ponownie leci zimne. Termostat trzyma, temperatura silnika jest w tzw. normie. Klimatyzacja jest ręczna, odłączona...

dziękuję Wam koledzy za wszelką pomoc i pozdrawiam serdecznie

Gbartosz

AF? Autofocus? haha

tak kolego, jest taki zaworek na przewodach do nagrzewnicy(u mnie w środku się połamał i nie grzało). Da się go wymienić bez zdejmowania nagrzewnicy chyba, jest od strony nóg kierowcy nad nadmuchem na nogi. jest za osłonką plastikowa przykręcona na 2 śrubki, zdejmujesz przewód wodny (najpierw spuść wodę ;]) i odkręcasz 2 śrubki i jedna od dźwigienki sterującej i wymieniasz. Tu masz numer OE 7754042 tego zaworka, według eper'a kosztuje ok. 50zł w serwisie
Tu masz na allegro http://www.allegro.pl/item792500749_zawor_nagrzewnicy_fiat_tipo_alfa_155_lancia_93.html

Tu masz foto na jednym zaznaczyłem śrubki od osłony a na drugim zawór

Już ogrzewanie zrobione...

napiszę jak wygląda "konstrukcja" cięgna ogrzewania w AR 146:))

otóż to pokrętło którym regulujemy ciepło-zimno steruje od razu dwoma elementami:
1.zaworem na nagrzewnicy
2. przegrodom wewnątrz całego elementu gdzie osadzona jest nagrzewnica

u mojego kolegi problem polegał na tym, że zawór na nagrzewnicy działał odwrotnie niż powinien, co powodowało, że gdy nagrzewnica była otwarta to przegroda była zamknięta i podawała zimne powietrze pomijając nagrzewnicę, a gdy zawór na nagrzewnicy był zamknięty, wówczas przegroda była otwarta i puszczała powietrze na nagrzewnicę - jednak ta nie była gorąca...

przyczyna owej sytuacji tkwiła w przeróbkach poprzedniego właściciela auta - przeróbki jak okazało się nie udane i perwersyjnie chaotyczne!! nagrzewnica była od innego modelu - tak mi się wydaje...

teraz jest już ok, choć brakuje jednego plastikowego cięgna - zastąpiłem je drutem...

dziękuję za pomoc

pozdrawiam
gbartosz

a jesli temp. chlodnicy jest w normie i wlaczone zostanie ogrzewanie to nagrzewnica powinna byc goraca

tak kolego, jest taki zaworek na przewodach do nagrzewnicy(u mnie w środku się połamał i nie grzało). Da się go wymienić bez zdejmowania nagrzewnicy chyba, jest od strony nóg kierowcy nad nadmuchem na nogi. jest za osłonką plastikowa przykręcona na 2 śrubki, zdejmujesz przewód wodny (najpierw spuść wodę ;]) i odkręcasz 2 śrubki i jedna od dźwigienki sterującej i wymieniasz. Tu masz numer OE 7754042 tego zaworka, według eper'a kosztuje ok. 50zł w serwisie
Tu masz na allegro http://www.allegro.pl/item792500749_zawor_nagrzewnicy_fiat_tipo_alfa_155_lancia_93.html

Tu masz foto na jednym zaznaczyłem śrubki od osłony a na drugim zawór

skorzystałem i ja z opisu. u mnie pękło na mocowaniu zawora do nagrzewnicy i płyn się wylał na podłogę, w kabinie miałem potop, zeszło 3 litry płynu, obecnie jestem na etapie suszenia dywaniku i wygłuszenia spod nóg kierowcy. Zawór 48zł numer tak jak kolega pisał wyżej 7754042, sama wymiana poszła szybko gorzej z suszeniem :)

Pozdrawiam

145 Problem z ogrzewaniem

Niedawno kupiłem AR 145 1.4TS. I mam problem z nagrzewnicą - nie ogrzewa dostatecznie auta. wskaźnik temp silnika pokazywał 50stC - wiec wymieniłem termostat (temp wzrosła do 70 stC) ale nadal nagrzewnica nie daje ciepłego powietrza. Wieje takim lekko ciepłym powietrzem ale to za słabo zaparowują i zamarzają szyby. Pokrętło Ciepłe/Zimne wygląda jakby działało. Płyn świeżo wymieniony. Może jakieś zaworki odpowietrzające układ czy coś podobnego jest w układzie?

Podpowiedzcie co zrobić żeby dało się zimą Alfą jeździć bo zamarzające szyby to tragedia:confused:

Jestem wlascicielem Alfy 145 1.6 TS i mam podobny problem. W obecnym okresie wiadomo temperatury ponizej 0, alfa mi sie nie dogrzewa. Po wylaczeniu ogrzewania temperatura podchodzi do 80stopni i tak trzyma.. po wlaczeniu spada na 50-60 stopni co jest zapewne normalne. Zastanawiam sie nad wlozeniu jakiegos kartonu czy gumy przed chlodnice ktos probowal cos takiego? Czy moze jakis inny sposob? Termostat pompe wody i plyn wymienilem z 2 miesiace temu wiec to raczej nie bedzie przyczyna. Ale czytam o tych nagrzewnicach i moze faktycznie tam bedzie lezal problem.. ale wolalbym zaczac od najprostszych sposobow czyli zabezpieczenia chlodnicy..

145 Problem z ogrzewaniem

Ja dziś śmigałem zmienić gumki na zimowe bo w Białym dziś PIEKŁO (25-35cm śniegu) co krzyżówka/rondo TIR stoi w poprzek; myślałem że ten "pryszcz" zimą będzie "fruwał" po śniegu od rowu do rowu bo do tej pory miałem tylko passata kombi 1.9D 93'; który zachowywał się jak lokomotywa (wolny ciężki ale komfortowy duży i cieplutki jak zapiecek); a tu figa po zmianie opon jest rewelka zwinny lekki a gumki zrobiły swoje -jeden feler to temperatura. Jak pisałem wcześniej Płyn świeży, termostat wymieniłem na nowy, i jest tak jak pisze FILONG wyłączysz ogrzewanie łapie 83st C tylko włączysz spada do ok 60/70 st-C i tak trzyma jeżdżąc po mieście. Ale mam pierwsze pytanie czy ci osusza szyby (przednią i boczne) po włączeniu nawiewu? Bo ja nie mam filtra kabinowego, ciąg jest adekwatny do mocy wentylatora ale porównując grzanie passata i alfy przy 70szt-C to jest niebo/ziemia. Jutro zasłonie chłodnice w następujący sposób (polecam go w passacie zadał egz na+) a mianowicie na dole jest kratownica dość sztywna wziąć styropian #25mm/30mm (bo tyle mają mniej/więcej przegrody dolnego chwytaka powietrza) dociąć na długość i wcisnąć w miarę solidnie. Zatkać wszystkie otwory kratownicy. Na górny wlot preferuje tekturę zagiętą pod grilla i do ciśniętą przez maskę. ten układ wydaje mi się ok. W razie "draki" wentylator się uruchomi i tyle ile trzeba to zbije temperaturę. Zakładając tekturę bezpośrednio do chłodnicy można zablokować ciąg wentylatora i posadzić silnik. Dziś na noc prognoza zapowiada -15/-20stC wiec sprawdzę ten system dziś w nocy i jutro w dzień.
Pozdro

majsrter78 jak wlacze nawiewy to szyby sa czyste.. ale dmucha temp. 60 stopni. po wylaczeniu wszystkiego nawet 90 stopni lapie.. jutro sproboje zaslonic chlodnice zobaczymy ile to da.. wszystko od nagrzewania mam nowe.. lacznie z plynem wiec w sprzecie wina nie lezy.. moze tak maja poprostu

wymienilem termostat bo mi nie grzalo i wskaznik pokazywal ok 65 st. i po wymianie nadal cos niegrzeje troche letnie0 leci pow. i wskaznik niepokazuje mi teraz temperatury

co do wskaznika musiało coś się odpiąć, rozumiem układ odpowietrzony, a za grzanie wssrodku odpowiada tez nagrzewnica

nagrzewnica jest tez nowka i nie najtansza chinska tak samo termostat tez nowy i nic waz u gory cieply a tak chyba niepowinno byc

---------- Post dodany o godzinie 15:06 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 15:03 ----------

dodam jeszce ze w sumie mam caly uklad chlodniczo-nagrzewajacy nowy bo chlodnica wody tak samo

zalozylem kolejny termostat i z nim jest ok ale jakby slabo grzalo tem. ok. 85-90 st. przeczyscilem wszystkie przewody od nagrzewnicy do termostatu i odplyw nagrzewnice rownierz lacznie z zaworem

Amortyzatory
Powrót