• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Ograniczniki drzwi.

Lesio

Nowy
Auto
Subaru Forester XT, Mini Countryman CS
Mam pytanie o ograniczniki drzwi. Zrobiło sie zimno i zaczęły mi strasznie skrzypiec drzwi przy otwieraniu jak i zamykaniu. Wyelminowałem zawiasy bo odgłos dochodzi ze środka drzwi na wysokości tegoż ogranicznika. Czy mieliście podobne problemy i jak sobie z nimi poradzić.

No, właśnie po nim jest jeszcze gorzej bo wypłukał resztki smaru.

No ja mam podobnie, ale to zaczęło mi się już wcześniej. Jak otwieram to mam dwa taki głośnie trzaski. Pierwszy w połownie otwierania, drugi na końcu. Fatalnie, bo trzeba będzie rozpruć tapicerkę drzwiową... Samrowanie nie pomaga...

medork napisał:
Jak otwieram to mam dwa taki głośnie trzaski.

musisz kombinerkami wyciągnąć bolec dzięki któremu ten ogranicznik trzyma sie karoserii i włożyć nowy :!: wtedy przestaniesz słyszeć ten trzask! i nie musisz ściągać tapicerki w drzwiach :>>>

u siebie za 4 takie bolce (do każdych drzwi) zapłaciłem chyba 5 zł :mrgreen:

Mdx napisał:

Gdzie kupiłeś te bolce? :?:
Pytam, bo u mnie też te ograniczniki cholernie trzeszczą i aż mi wstyd przy ludziach
drzwi otwierać... :!:

A jak wyciagnac te bolce bo ja próbowałem i nie wiem jak je złapać. Czy może je młotkiem wybić ?

destikero napisał:
Gdzie kupiłeś te bolce? :?:

Kupiłem w sklepie fiata "KRAK-CAR" w Krk na ul.Stoczniowców!

Lesio napisał:
A jak wyciagnac te bolce bo ja próbowałem i nie wiem jak je złapać. Czy może je młotkiem wybić ?

Gdy ja ciągnąłem kombinerkami to kumpel lekko drzwiami ruszał i pomogło :mrgreen:

Ja znalazłem taki środek.Wczoraj nim spryskałem zawiasy i ogranicznik i narazie jest cicho. Mam nadzieje ze to pomoże przynajmniej na jakiś czas.

na krotką mete tak jak mowi kolega nowe bolce załatwią problem poprostu stare sie wytarły to jest standard w koncernie fiata w kazdym mialem ten sam problem w sienie zastosowalem wlasne rozwiazanie wkrecilem wieksza srobe i dobrze dociagnolem nakretką i ucichlo na amen

CIAMILL156 napisał:
wkrecilem wieksza srobe i dobrze dociagnolem nakretką
Rozwiazanie brutalne ale z własnego doświadczenia wiem ze skuteczne.

A już myślałem że tylko mi drzwi skrzypią jak brama do obory :D Tylko nie wiem czy to normalne że skrzypienie dochodzi tylko z jednych drzwi...

U mnie 10 lat nie skrzypiały i w końcu się stało. A teraz jeszcze bolec zawiasu mi pękł i drzwi mi opadły i Alfa do poniedziałku stoi :cry:

Mdx napisał:
medork napisał:
Jak otwieram to mam dwa taki głośnie trzaski.

musisz kombinerkami wyciągnąć bolec dzięki któremu ten ogranicznik trzyma sie karoserii i włożyć nowy :!: wtedy przestaniesz słyszeć ten trzask! i nie musisz ściągać tapicerki w drzwiach :>>>

Niestety nie działa. Wyciągnąłem ten bolec, zakręciłem śrubkę ale trzeszczy dalej. Trzeszczy nawet jak jest rozpięte to cęgło, jak ciągnę kombinerkami to coś mi w drzwiach nap*****la głośno. Tak że jednak będę musiał rozpruć tapicerkę....

Amortyzatory
Powrót