• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Odnowa felg aluminiowych

• Autor wątku Autor wątku Tiga
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Tiga

Guest
Znalazłem na Allegro takie ogłoszenie,

http://moto.allegro.pl/item284988731_alfa_romeo_felgi_aluminiowe_okazja_bydgo.html

bardzo podoba mi sie ten wzór i jestem zainteresowany.

Jednak zielonego pojęcia nie mam ile kosztuje renowacja takich felg. Co to jest piaskowanie? Czy ktoś orientacyjnie może mi podać jaki mógłby byc koszt naprawy. Czy felgi po renowacji byłyby w stanie fabrycznym,czy jednak byłoby widac ingerencje pofabryczną.

Pozdr Tiga

P.s.

No i czy taki interes sie w ogóle opłaca za te 400zł...

piaskowanie to proces czysczenia felg czyli usowania starego lakieru hmm wątpie zeby Ci sie to oplacilo musisz sie liczyc z kosztami min 800zł 400felgi i min 400 renowacja nie lepiej kupic w ladnym stanie za 800?? i miec problem z głowy?

Tylko,ze to rzadkie felgi i równie rzadko w dobrym stanie... Sam nie wiem... ;//

Koszt odnowienia jednej feli powinien się zamknąć kwotą ok 80 zł.

niewiem czy ktos Ci wypiaskuje i polakieruje fele za 80 chyba ze mechanik poldow swoim garazu na wsi jak juz to robic to robic moze chrom/.?? nadało by stylu

CIAMILL156 napisał:
niewiem czy ktos Ci wypiaskuje i polakieruje fele za 80 chyba ze mechanik poldow swoim garazu na wsi jak juz to robic to robic moze chrom/.?? nadało by stylu
Pisze to Kolega z własnego doświadczenia :?: Chrom to sobie do czarnego Hummera można założyć,a nie do Belli :wink:
Ja tyle zapłaciłem od sztuki + prostowanie 2 szt 15 calowych felg i to u gościa,który zajmuje się tym profesjonalnie,a nie w stodole.

ja się orientowalem to za 15 stki powiedzial mi okolo 100 zl od sztuki, wiec prawie to samo, i to tez nie jest wiejski zaklad w garazu..........

ja na wiosne mam zamiar cos takiego zrobic!

Już nie przesadzajcie z tymi cenami. 800 zeta :?: :shock:

Ja na wiosne odnawiałem wszystkie 4 felgi, a w stanie były kiepskim.
Za piaskowanie, malowanie i wyważenie zapłaciłem w sumie 350 zeta i to w warsztacie w centrum Warszawy.

Za porządną renowację felg to jest uzupełnianie ubytków, piaskowanie, podkład i trzy warstwy lakieru proszkowego kosztuje Ok. 1200 zł ale zapewniam że felgi wyglądają po takim zabiegu nawet lepiej niż fabryczne, nie rdzewieją bo są wypalane w piecu, i myje się je tylko wodą pod wysokim ciśnieniem(właściwości lakieru,nie trzyma się brud), ewentualnie można szmatką przepolerować także warto..

Ps. Tyle zapłaciłem za swoje 16, mniejsze kosztują mniej :)

Pozdrawiam.

Za prostowanie jednej sztuki (minimalne uszkodzenie) , piaskowanie i malowanie całego zestawu - bo oryginalny lakier zaczął schodzi po poprzednich zimowych sezonach - zapłaciłem tylko 300 pln !! Najlepiej wydane 300 na czarnulkę . :DDD

Czyli taka operacja mogłaby mnie kosztowac do 1000zł plus jeszcze kupno opon... ojojoj... Nawet gdyby same felgi z piaskowaniem wyniosły mnie 800zł to za tę kase i tak dostene takie felgi bez zbędnych ceregieli. Tyle,ze po wypiaskowaniu bedą stare jak nowe... Co radzicie? :roll:

U mnie wyglądało to tak:
Fele + opony(prawie nowe) = 1400
Szkiełkowanie = 40 x 4 = 160
Lakierowanie proszkowe = 30 x 4 = 120
razem = 1680

UWAGA
Piaskowanie pozostawia głębokie ślady na aluminium co zwiększa koszty malowania, dlatego lepiej jest SZKIEŁKOWAĆ.

Tiga napisał:
Po pierwsze zorientuj się w Twojej okolicy ile wołają za regeneracje felg.
To da Ci wstępne pojęcie o kosztach.
Koszt opon to około 800pln..

Powiem Ci, że rok temu miałem podobny dylemat. Trafiłem na allegro felgi z QV. Wzór na punkcie którego mam bzika. Koleś pisał, że jedna felga ma uszkodzony rant. Dałem za felgi 700 z przesyłką i okazało się, że rant to ma każda felga uszkodzony, a jedna ma zmasakrowany rant. Więc kolejne 350 na odnowe.

Tyle było plusa, że felgi były z oponami, choć mało wyszukanymi, bo jakieś Hankooki.
Przez lato dwie felgi pogiąłem, a dwie przednie opony wywaliłem do kosza przy zmianie na zimówki.

Teraz musze kupić 2 nowe opony i oddać felgi do prostowania.
Więc znowu spore koszta, ale zrobie to bo innego wzoru felg na swojej Alfie sobie nie wyobrażam.

W Twoim przypadku jest chyba o tyle prościej, że ten wzór dosyć często pojawia się na allegro, więc jak nie ten komplet to będzie inny.

Regeneracja felg poza sporym minusem jakim są koszta, ma jeden duży plus. Felgi będą wyglądały jak nówki sztuki i jak założysz na samochód to gęba się będzie sama cieszyć :D

rigobert napisał:
W Twoim przypadku jest chyba o tyle prościej, że ten wzór dosyć często pojawia się na allegro, więc jak nie ten komplet to będzie inny
Ja bym powiedział że jest wręcz na odwrót. Pierwszy raz widzę na allegro felgi z tym wzorem :)

Są naprawde pięknie. Jesze bardziej rzadkie. Pierwszy raz widze ten wzór felg na czterech śrubach...

Pozdr. Tiga

Amortyzatory
Powrót