• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[145] obroty silnika

kubatron

Nowy
Auto
145 1.6 16V
witam, mam jeszcze jeden problem dosc nietypowy, co moze byc jesli odpale auto ( jak narazie awaryjnie :/ ) to obrotomierz ustawia sie na jałowym biegu na 1250 obrotow, po czym spada ponizej 1000ca ? slychac spod maski tak jakby diesla ( mysle ze to wariator ) ale czy to tez powodem tych spadkow obrotow?

Ja też tak mam na zimnym silniku, i raczej jest to prawidłowe gorzej jakby Ci nie spadały te obroty i utrzymywały się przez cały czas na takim poziomie. A co do terkotania jak diesel to w 90% wariator.

czyli sugerujesz iz nie powinnem sie niczym martwic z tymi obrotami na zimnym silniku? hmm a nie orientujesz sie gdzie moge dostac zamienniki wariatora orginalnego ? bo orginalny kosztuje prawie 350zl

350zł to jakoś tanio jak za wariator. Ja za swój dałem więcej jakiejś dobrej firmy no i mam gwarancję na 2 lata lub ileś kilometrów. Co do obrotów to każdy samochód na wtrysku po odpaleniu wskakuje na wyższe obroty. W zależności od tego jak długo komputer stwierdzi że silnik musi dostać więcej paliwa tak długo może je mieć wyższe.

To wariatory robią różne firmy, to chyba jest tylko w oryginale i 350 zł to standardowa cena na allegro.

hmm czyli to i tak tanio 350zl? no a wy gdzie kupowaliscie ? co byscie mi doradzili jeszcze sprawdzic przed kupnem? i ile taka wymiana moze kosztowac?

Jeżeli chodzi o zakup wariatora możesz pokusić się o regerowany, wychodzi taniej a sprawuje się jak nowy. Polega to na wymianie sprężyny znajdującej się wewnątrz korpusu i jeszcze jakiegoś elementu, o którym nie pamiętam w tej chwili.

Proponuje zajrzeć na stronę www.pablogarage.pl skontaktować się telefonicznie i zorientować się ile kolega życzy sobie za taką część. Podejrzewam że z wysyłką też nie powinno być problemu.

O ile dobrze pamietam to było ok. 250PLN.

Pozdrawiam.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót