• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

obrotomierz

• Autor wątku Autor wątku szewczu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

szewczu

Guest
mam taki dylemat jak zgasze silnik to wskazowka zatrzymuje sie nieco ponizej 500obr i nie wiem czy po wlaczeniu silnika jak wstazuje mi obrotomierz jest rzeczywiscie 1000obr czy o te niecale 500 mniej a jak jest u was i na jakim poziomie stoi strzalka obrotomierza na biegu jalowym

tu tez jest wszystko ok w 33 wskaznik obrotomierza spada tylko do okolo 500 rpm nizej nie a przy odpalonej na biegu jalowym na ssaniu od 1100 - 1200 rpm a na cieplym silniku okolo 900-1000 rpm

_zagiel_ napisał:
tu tez jest wszystko ok w 33 wskaznik obrotomierza spada tylko do okolo 500 rpm nizej nie a przy odpalonej na biegu jalowym na ssaniu od 1100 - 1200 rpm a na cieplym silniku okolo 900-1000 rpm
No prawie tak, tylko że bez ssania powinna mieć około 800-900 rpm.

No dokładnie :)
W mojej ostatnio na testerze wyszło 890 :mrgreen: , tak że wszystko gra.
A wskazówka leży na 500 przy wyłączonym silniku :wink:

u siebie zauwarzylem ze problem ze wskazaniami obrotomierza pojawia sie przy zlych przewodach. kiedys mialem stare przewody i na biegu jalowym pokazywal 500obr/min. po wymianie na nowe pokazywal normalnie ale.. przewody znow szlak trafil.. nowe juz w drodze pod maske wiec znow bedzie cacy :)

.. moj problem w tej chwoli z obrotomierzem jest taki ze jak przekrecam kluczyk to wskazowka leci na 4000 i spada .. po odpaleniu obroty chodza rowno a wskazowka lekko podskakuje. od czego to moze byc?

w mojej AR33 1.7 16V obrotomierz na:
wyłączonym silniku: 500 obr :)
bieg jałowy silnik ciepły: 800-900 obr
bieg jałowy silnik zimny ssanie : ok 1200 obr

szewczu, zapraszam do Sklepu Motomax tu gdzie była Składnica Harcerska na pogaduchy ;)

.. moj problem w tej chwoli z obrotomierzem jest taki ze jak przekrecam kluczyk to wskazowka leci na 4000 i spada .. po odpaleniu obroty chodza rowno a wskazowka lekko podskakuje. od czego to moze byc?[/quote]

Ja mam podobny problem z prętkościomierzem, silnik pracuje równo na postoju a wskazówka skacze na 40 i spowrotem. Ponoć trzeba wyczyścić i przesmarować styki na listwie, ale mnie to nic nie pomogło :?

phantom71
Otwórz sklep w Poznaniu i miej takie ceny, a gwarantuję że się nie opędzisz od klijentów :wink:

A ja mam znowu problem z regulatorem napieca w alternatorze- chyba- bo jak uruchamiam czasem silnik to obrotomierz wskazuje 2000 obr/min, mimo ze pracuje przy normalnej prędkości obrotowej, a jak ruszam to na 3 biegu 80km/h to jest cos kolo 3000 obr normalnie, a obrotomierz wskazuje 8000...
Zreszta it tak musze oddac alternator do regeneracji.

A mój problem jest jeszcze poważniejszy, ponieważ obrotomierz od kilku dni wogóle nie chodzi i niewiem co poszło. Powiedzcie mi który w którym miejscu na silniku ma on wejście i jak się do niego dobrać w desce rozdzielczej( nie chcę rozwalać całej tapicerki). Pomóżcie z góry dzięki :)

djdark napisał:
A mój problem jest jeszcze poważniejszy, ponieważ obrotomierz od kilku dni wogóle nie chodzi i niewiem co poszło. Powiedzcie mi który w którym miejscu na silniku ma on wejście i jak się do niego dobrać w desce rozdzielczej( nie chcę rozwalać całej tapicerki). Pomóżcie z góry dzięki :)

Dział : Dashboard/Dial Lights

http://www.alfa-restoration.co.uk/index-old.htm tu masz jak się dostać do licznika.

A czujnik prędkościomierza jest na skrzyni biegów, (taki motylek) idzie do niego wiązka koloru szarego (3 przewody) pomiędzy akumulatorem a obudową dmuchawy.

Ale mi chodzi o przewody do obrotomierza(ALFA 33 seria 2), powiedzcie mi gdzie mają wejście, jakie są ich kolory, może są wpięte gdzieś w kostkę , zależy mi bardzo, z góry dzięki!!!

Amortyzatory
Powrót