Nowy zakup 156 i problemy

• Autor wątku Autor wątku rudiszubert
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rudiszubert

Guest
Kupiłem pierwszy raz Alfę z uszkodzonym silnikiem(w bagażniku).Jak go zaciągnąłem domu i wysypałem wszystko z bagażnika ,okazało się ,że brakuje sporo części od silnika.Czytałem sporo postów i nie znalazłem w jaki sposób rozpoznać typ silnika.Jest to 156 z 1998 r TS i tyle co wiem na temat silnika.W papierach jest wpisana pojemność 1.8.W silniku tym obróciła się panewka.Miałem robić szlif ,ale teraz jak zobaczyłem ile brakuje części do silnika ,zastanawiam się czy nie kupić drugiego silnika.Domyślam się ,że mój silnik jest to wersja przed liftingiem ,więc moje pytanie jest takie czy mogę włożyć nowszy silnik ?Jako że jestem całkiem ś wieży w temacie Alfa ,będę często chciał skorzystać z pomocy Tego forum.
Pozdrawiam Wszystkich forumowiczów.

ostry zawodnik jestes:) kupiłeś auto z silnikiem w bagażniku:)))) gdyby to był golf.... ale składać Monicę Belucci..duże wyzwanie:) życze szczęścia. Panowie, doradźcie Koledze.

A tak na temat ?
Dać się to zrobić pewnie i da, ale pewnie będzie to problematyczne, a co za tym idzie - kosztowne...
Ja proponowałbym Ci po numerze VIN dojść do tego co to za motor był oryginalnie w tej Alfie i szukałbym identycznego.
Silniki T.S. od 2002 (nie pamiętam od którego miesiąca) różniły się nieco od tych starszych. Mają inną przepustnicę, więcej sond lambda i różne dziwne historie.
Dlatego, żeby bezproblemowo zrobić przeszczep, to najlepiej kupić starszą wersję T.S.
Pozdrawiam.
- Rafał

Nie mogę sprawdzić po VIN, bo nie mogę się połączyć z tymi stronami.

Podaj VIN , to ktos wpisze w Eper, u mnie linki otwierają się normalnie

1.8 TS CF2 rok produkcji 11.1997. Czyli szukaj silnika/czesci miedzy 97, a 2002 rokiem z tym ze 2002 jest ryzykowne bo była modernizacja wiec bezpieczniej 97/01

Ostatnia edycja:
Czy silnik muszę wymienić razem z elektroniką -komputer itp ?

Czy silnik muszę wymienić razem z elektroniką -komputer itp ?
Jeżeli kupisz ten z przed 2002r. to nie. Natomiast jeśli kupisz młodszy, to oprócz samego silnika jeszcze kilka gadżetów i sporo pracy, żeby to wszystko poskładać tak by działało jak należy.
Pozdrawiam.
- Rafał

lepiej kupowac silnik z ECU, komputerem.
- moze być bez immobilizaera jesli Ci to nie przeszkadza.
- taki ECU zakupiony bez immo musi być wyzerowany i wtedy będzie widział twoja puszkę immo i twóje kluczyki.

ostry zawodnik jestes:) kupiłeś auto z silnikiem w bagażniku:)))) gdyby to był golf.... ale składać Monicę Belucci..duże wyzwanie:) życze szczęścia. Panowie, doradźcie Koledze.

A czym różni się Alfa z silnikiem w bagażniku od golfa z silnikiem w bagażniku? Silnik jak silnik, przepływka, komputer, termostat itd i w Alfie i Golfie, jakie wielkie różnice Kolega widzi?

Tak na temat, jak dla mnie lepiej kupic za parę zł z silnikiem na pace niż super igiełkę odpicowana na szybką sprzedaż.
Poszukaj silnika od anglika, tanio można trafić w tych rocznikach razem z kompem imo itd.
Z 2 strony jak kupisz silnik w swoim roczniku tzn przed 2002 raczej na 100% nie będzie problemu z przełożeniem kompa i całej elektryki.

Te zmiany nie zaszły w 2002r tylko pod koniec 2000r., dodano dwa katalizatory sondy lambda i przepustnica jest sterowana elektronicznie, inny jest przepływomierz

Zgadza się, w 2002 to już mój jts raczkował.

Czy na bloku silnika jest oznaczenie jego typu ? Jak rozpoznać typ silnika i jego rok ?

Ostatnia edycja:
Kolor mojej alfy to coś jak kość słoniowa.Czy ktoś widział 156 w takim kolorze ,czy to może być oryginalna barwa ?

Amortyzatory
Powrót