• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Nowe turbo - gdzie kupić?

sickboy

Nowy
Auto
AR 159 1.9JTDm 16V Distinctive 2006r
Jak w temacie, czy ktoś może podać jakiś namiar na sklep gdzie można kupić nową turbinę do 1.9JTDm 16V? Na Allegro i w sklepach internetowych wołają 3tyś za nową. Może ktoś ma jakieś dojścia lub zniżki?

Nowe tyle kosztują niestety. Taniej nikt ci nie sprzeda. Jak nie masz tyle kasy to kup regenerowaną.

sickboy wydaje mi się, że regenerowanie będzie lepszym wyjściem o ile dobrze będzie zrobione - zapytaj w Turbo Silesia jak robią regenerację.

Sam przerabiałem ostatnio temet turbiny i najtańszą nową znalazłem za 2880zł. Jak masz jakiegoś sprawdzonego speca od regeneracji to naprawiaj starą, a jeśli nie to szukaj używki w dobrym stanie.

Sam przerabiałem ostatnio temet turbiny i najtańszą nową znalazłem za 2880zł.
Możesz zdradzić gdzie znalazłeś w tej cenie?

sickboy wydaje mi się, że regenerowanie będzie lepszym wyjściem o ile dobrze będzie zrobione - zapytaj w Turbo Silesia jak robią regenerację.
Myślę raczej o zakupie nowej niż o regeneracji, ale jak już miałbym regenerować to wybrałbym TurboTec z Jaworzna. Dają niby 2 lata gwarancji.

Ostatnia edycja:
Myślę raczej o zakupie nowej niż o regeneracji, ale jak już miałbym regenerować to wybrałbym TurboTec z Jaworzna. Dają niby 2 lata gwarancji.
a jaka jest u nich cena za regenerację?
Pozdrawiam.
- Rafał

Dzwoniłem do cinka, ale nie odbiera. Może jest na wakacjach.

W Turbo-Tecu kiedys pytalem o koszt regeneracji to odpisali ze cena od 930 netto przy załozeniu ze nie ma uszkodzeń mechanicznych.

Najlepiej kupić nową turbinę żadne turbo po regeneracji niestety nie wytrzymuje tyle co nowe. Pozdrawiam

Ja regenerowalem sobie sam. Bardzo prosta sprawa koszt 100zl zestaw naprawczy do GARRETTA i 100zl wywazanie. Poskladalem i jestem zadowolony moja miala luzy i puszczala olej. 150kkm miala. Wirnik korpus i kolo kompresji bylo ok. Pozdrawiam.

Ja tez sobie sam zregenerowałem,ukrecił mi sie wałek w 2,4,czyli całe bebechy mam nowe,-koszt częsci jakieś 250 zł.-pracuje jak nalezy.Mity o naprawach domowych turbiny proponuje wmieść pod dywan,-jak sie chce to wszystko sie da.

Rafal rozkraczyla sie calkiem??Ostatnio strasznie Ci gwizdala
Nie, póki co pracuje :)
Pytam o ceny z czystej ciekawości mając w perspektywie to, że i mnie kiedyś przyjdzie ją wymienić.
Moje turbo zaczęło gwizdać po wizycie w pewnej hamowni...
Pozdrawiam.
- Rafał

Dzwoniłem do Turbo-Tec i teraz ceny mają od 1200zł do 2000zł. Zakładając najdroższą opcję trzeba się poważnie zastanowić czy jednak nie kupić nowej. Pytałem gościa jaka jest różnica w żywotności między regenerowaną a nową. Podobno nie ma żadnej bo regenerację wykonują na oryginalnych częściach producenta, mają te same maszyny i znają fabryczne parametry turbosprężarek więc każda jaką zrobią spełnia wymogi fabryczne. Dlatego dają 2 lata gwarancji i nie ma warunku że trzeba montować u nich żeby ją mieć.
Narazie próbuje skontaktować się z cinkiem, ale coś nie odbiera. Jeżeli jest w stanie załatwić trochę taniej nową niż cena rynkowa to biorę nową.

Ostatnia edycja:
1.9 jakiej firmy ma turbo ???
Bo przy 2.4 chyba sprawa wyglada troche inaczej.Do 2.4 200km montowano KKK i tam mozna bylo dostac oryginalny zestaw naprawczy.Po Fl 210km laduja Garetta i tu prawdopodobnie brak jest oryginalnych zestawow naprawczych.Mozna fundnac sobie tylko nowa turbine,badz szukac zamiennikow

Amortyzatory
Powrót